Μπορεί η Φινλανδία να είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους - μεταξύ των οποίων είναι η σάουνα - ωστόσο οι νέοι έως 30 ετών έχουν αντίθετη άποψη, αφού έδωσαν την ψήφο τους στη Λιθουανία, όπως υποστηρίζει η Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία.
«Η Λιθουανία ανέκτησε την ανεξαρτησία της όχι πολύ καιρό πριν - ήταν το 1990», δήλωσε ο Αντάνας Κάιρις, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γενικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βίλνιους. «Αυτό σημαίνει ότι νέοι κάτω των 30 έχουν περάσει τη ζωή τους εξ ολοκλήρου στην ανεξάρτητη Λιθουανία, ενώ άλλες ηλικιακές ομάδες βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα της Σοβιετικής Ένωσης», συμπλήρωσε.
Από τότε η οικονομία της Λιθουανίας βελτιώθηκε, όπως και οι κοινωνικές συνθήκες, με τους νέους να απολαμβάνουν να ζουν σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα. Πλέον, είναι ασφαλής, δημοκρατική, σύγχρονη κι όσο περνούν τα χρόνια τόσο εξελίσσεται. Να θυμίσουμε πως το 2004 ήταν η χρονιά που η Λιθουανία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά στην επιλογή των νέων, προφανώς και δεν είναι τυχαία, καθώς η βελτίωση της οικονομίας έχει δώσει τη δυνατότητα να ανοιχτούν νέες θέσεις και να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για εξέλιξη. Το επίπεδο μόρφωσης είναι αρκετά αυξημένο, γεγονός που συνδέεται με τη σωστή λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
Σχετικά τη σχέση γονέα - παιδιού, θα λέγαμε ότι θυμίζει αρκετά τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας, διότι οι γονείς δε σταματούν να στηρίζουν τα παιδιά τους σε κάθε επίπεδο μετά την ενηλικίωση. Πέρα από την καλή σχέση με τους γονείς τους, οι νέοι στη Λιθουανία είναι πολύ κοινωνικοί και εντάσσονται σε διάφορες ομάδες, όπως εθελοντικές ή αθλητικές. Νιώθουν ελεύθεροι να ζήσουν και να ονειρευτούν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι άνθρωποι κάτω των 30 είναι ευγνώμονες για τις συνθήκες ζωής τους και φροντίζουν να χαίρονται την κάθε στιγμή, χωρίς άγχος και ανασφάλεια για το μέλλον. Προφανώς, κι όλοι όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους δεν έχουν την ίδια άποψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ