Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Είναι σαν ηλεκτροσόκ στο πρόσωπο: Ο πιο ισχυρός πόνος που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος


Όσο δυσάρεστος κι αν είναι, ο πόνος εξυπηρετεί έναν πολύ σημαντικό σκοπό: μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα μας. Ο οξύς πόνος υποχωρεί γρήγορα, ωστόσο ο χρόνιος πόνος μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Ποιος είναι, όμως, ο πιο έντονος πόνος που μπορεί να νιώσει το ανθρώπινο σώμα; Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νευροχειρουργών είναι η νευραλγία του τριδύμου, η οποία μπορεί να γίνει αισθητή σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο στο κεφάλι ενός ατόμου και προέρχεται στην πραγματικότητα από τη διαταραχή της λειτουργίας του τριδύμου νεύρου.

Η νευραλγία τριδύμου είναι ένα σύνδρομο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου στην περιοχή του προσώπου. Αποτελεί την συχνότερη νευραλγία προσώπου και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και περιπτώσεις σε παιδιά.

Ο πόνος είναι τόσο έντονος που περιγράφεται από τους ασθενείς ως ‘"ο χειρότερος πόνος της ζωής τους" και ως ένα "ηλεκτροσόκ στο πρόσωπο". Διακρίνεται σε ιδιοπαθή, η πιο συχνή μορφή, στην οποία δεν ανευρίσκεται σαφές αίτιο και σε συμπτωματική, όπου υπάρχει υποκείμενη πάθηση. Αυτή μπορεί να είναι η πίεση του νεύρου από κάποια δομή όπως όγκος ή αγγείο, ή η πολλαπλή σκλήρυνση.

Η διάγνωση γίνεται με την λήψη λεπτομερούς ιστορικού, την νευρολογική εξέταση και την μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού. Πρώτη γραμμή θεραπείας αποτελεί η φαρμακευτική αγωγή, με αντιεπιλιπτικά. Αν τα συμπτώματα εμμένουν ή υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από τα φάρμακα, επιλέγονται επεμβατικές θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ