Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Αυτή τα ξέρει όλα, εσύ; 10 cool πράγματα για την 25χρονη Google


Χωρίς… νερό μπορείς, χωρίς την Google όχι; Ε, αφού είμαστε όλοι τόσο εξαρτημένοι, ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για την by far πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης

Ωραία, το εμπεδώσαμε: Η Google ξέρει τα πάντα. Εμείς, όμως, τι ξέρουμε για την Google; Δεν θα ήταν κάπως ωραίο να… πατσίσουμε; Να μάθουμε δηλαδή και εμείς κάποια πραγματάκια, 10 συγκεκριμένα, για το τι εστί μία από τις πιο πετυχημένες εταιρείες ever;

Στα πιο εγκυκλοπαιδικά ως γνώση, όλα άρχισαν επίσημα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1998. Όταν δύο genius φοιτητές του Στάνφορντ, ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, λάνσαραν στην τότε παρθένα ιντερνετική αγορά τη μηχανή αναζήτησης που είχαν σχεδιάσει.



Τους πήρε 1-2 χρονάκια να… στρώσουν τη μηχανή και τώρα η Google κοστίζει 223 δισ. ευρώ, καθαρή αξία! Έχοντας ξανοιχτεί και σε άλλους τομείς (mail, video, ειδήσεις, μετάφραση κτλ). Έχοντας γίνει κολοσσός στο χώρο της τεχνολογίας, απόλυτο σημείο αναφοράς. Έχοντας γίνει λήμμα σε λεξικό, «γκουγκλάρω» λέμε, και αρκεί. Πάμε να μάθουμε περισσότερα για αυτήν που μας… μαθαίνει περισσότερα; Δίκαιο μας φαίνεται…



Τα 10 πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για την Google
  1. Έχει κάνει δικό της το 92,82% μερίδιο της αγοράς στις μηχανές αναζητήσεις. Με πρόσβαση σε περισσότερες από 40 δισ. ιστοσελίδες. Τις οποία «σαρώνει» και ξεδιαλέγει σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο.
  2. Κάθε μέρα γίνονται 8,5 δισ. αναζητήσεις μέσα από τα «κανάλια» της, το ρεκόρ, το 2022 κάποια στιγμή, ήταν 99.000 αναζητήσεις το δευτερόλεπτο. Ένας μέσος άνθρωπος ψάχνει 4 φορές τη μέρα μέσω Google. Εσύ;
  3. Το αρχικό όνομα της Google ήταν Backrub. Μετά οι 2 συνιδρυτές αποφάσισαν να πάνε σε κάτι πιο ψαγμένο – πιασάρικο. Κι αυτό προέκυψε μέσω του αναγραμματισμού της λέξης Googol, η οποία εκφράζει μαθηματικό όρο (τον οποίο εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα) και σημαίνει το «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η εταιρεία εκδήλωνε την πρόθεσή της να κάνει την πληροφορία διαθέσιμη και προσιτή σε όλους. Τα κατάφερε καλά, αν μη τι άλλο…
  4. Η τεχνολογία αναζήτησης της Google λέγεται PageRank. Μέσω αυτής προκύπτει πόσο σημαντική είναι μια ιστοσελίδα και πόσο ψηλά θα βγει στο ψάξιμο που κάνει κάποιος. Το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το εργαλείο συνιστά μέγα μυστήριο για τους έξω, αλλά και το μυστικό της επιτυχίας της Google. Πολλοί δοκίμασαν να το αντιγράψουν, μάταια.
  5. Στις 16 Αυγούστου του 2013, η Google είχε «πέσει» για 5 λεπτά. Διάστημα κατά το οποίο η παγκόσμια χρήση του ίντερνετ έπεσε κατά 40%…
  6. Αρχικά, η Google θέλησε να πουλήσει το προϊόν της στη Yahoo. Πέιτζ και Μπριν ζητούσαν 2 εκατ. δολάρια. Από τη Yahoo σνόμπαραν την πρόταση, σε μια από τις χειρότερες επιχειρηματικές κινήσεις όλων των εποχών. Το 2002, με την ουρά στα σκέλια, γύρισαν μετανιωμένοι και προσέφεραν 3 δισ. για να εξαγοράσουν την Google. Ήταν πια όμως πολύ αργά. Άκουσαν ένα «όχι» σε συνδυασμό με μια ηχώ γέλιων…
  7. Το πρώτο tweet της Google ήταν το “I’m feeling lucky” («Αισθάνομαι τυχερός») γραμμένο σε δυαδικό κώδικα. Σήμερα η Google έχει 12,2 εκατ. ακολούθους στο Twitter. ‘Η Χ, στην Έλον Μάσκ εποχή.
  8. 15% των αναζητήσεων, επί καθημερινής βάσης, γίνονται για πρώτη φορά. Πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο να ανανεώνεται με νέες πληροφορίες ανά πάσα στιγμή.
  9. Η homepage της Google είναι διαθέσιμη σε 80 γλώσσες. Το ίδιο και η υπηρεσία μετάφρασης. Σχεδόν το 60% των αναζητήσεων μέσω Google γίνεται από κινητά τηλέφωνα. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό για μια ιστοσελίδα να είναι εύχρηστη μέσω smartphone.
  10. Το domain Google.com κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997 και η Google έχει φροντίσει να έχει δικούς της, άρα και υπό τον έλεγχο της, όλους τους πιθανούς αναγραμματισμους του ονόματός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ