Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Robert Nelsen: Ο εκατομμυριούχος που λέει ότι βρήκε το ελιξήριο της «αιώνιας» ζωής – Το «θαυματουργό» κοκτέιλ 12 φαρμάκων


 Με οδηγό τον φόβο του για τον θάνατο, επένδυσε σε μια εταιρεία που προσπαθεί να δώσει μια «δεύτερη ευκαιρία» στα γηρασμένα ανθρώπινα κύτταρα.

Η επενδυτική εταιρεία που ίδρυσε ο Robert Nelsen το 1986, η Arch Venture Partners, έχει συγκεντρώσει δισεκατομμύρια κέρδη από πρώιμα μερίδια σε εταιρείες που αναπτύσσουν μεθόδους για τον εντοπισμό και τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Στην προσωπική του ζωή, ο 60χρονος Nelsen καταναλώνει καθημερινά ένα κοκτέιλ σχεδόν δώδεκα διαφορετικών φαρμάκων, όπως ραπαμυκίνη, μετφορμίνη, ταυρίνη και μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης, τα οποία, όπως λέει, βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών και προάγουν τη μακροζωία.

Ο Nelsen κάνει μαγνητική τομογραφία ολόκληρου του σώματος κάθε έξι μήνες, επισκέπτεται έναν δερματολόγο κάθε τρεις μήνες και κάνει ετήσιες εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου. Στο σπίτι του στα Βραχώδη Όρη, γυμνάζεται με ένα «ηλεκτρικό κοστούμι» που λέει ότι εκπέμπει παρορμήσεις χαμηλής συχνότητας για να χτίσει μύες και να βελτιώσει την υγεία του.

«Ξέρω ότι θα πάθω καρκίνο, απλά θέλω να τον προλάβω σε πρώιμο στάδιο νωρίς», λέει ο Nelsen, ο οποίος λέει ότι μια μαγνητική τομογραφία πριν από αρκετά χρόνια έχει ήδη εντοπίσει τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε πρώιμο στάδιο.

Εξάλλου, έχει δει μέλη της οικογένειας να πεθαίνουν από την ίδια ασθένεια με αποτέλεσμα η φράση της συζύγου, Έλιν Χένεκ, να μην προκαλεί έκπληξη: «Ο Μπομπ φοβάται πολύ τον θάνατο».

Ο Nelsen θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω στα ανθρώπινα κύτταρα

Η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη επένδυση του Nelsen (ξόδεψε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια) είναι σε μια εταιρεία που επιχειρεί κάτι ακόμα πιο φιλόδοξο από το να βοηθήσει στην υγεία και τη μακροζωία.

Η Altos Labs, που εδρεύει στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, στο Σαν Ντιέγκο και στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, εργάζεται σε τρόπους για την αναζωογόνηση των κυττάρων για την εξάλειψη των ασθενειών, μια προσέγγιση που ονομάζεται επιγενετικός επαναπρογραμματισμός.

Οι ιδρυτές της πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν το ρολόι πίσω στα γηρασμένα κύτταρα για να αποκαταστήσουν λειτουργίες που χαρακτηρίζουν τα νεότερα κύτταρα.

Η Arch είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην Altos, η οποία έχει ήδη δεσμευμένες επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που την καθιστά πιθανότατα την καλύτερα χρηματοδοτούμενη startup της βιοτεχνολογίας που έχει καταγραφεί.


Ο Nelsen εμφανίζεται ασυγκράτητος όταν συζητά τις προοπτικές της Altos Labs. «Ο επιγενετικός επαναπρογραμματισμός είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην υγειονομική περίθαλψη εδώ και 100 χρόνια. Ή ποτέ», λέει. «Σαφώς θα ζήσουμε πολύ πιο υγιείς και περισσότερο αν αυτό λειτουργήσει».

Αυτό βέβαια ενέχει ένα τεράστιο αν. Η κυτταρική αναζωογόνηση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αποτελεσματική ως θεραπεία. Μέχρι στιγμής, τα μόνα δεδομένα που έχουν παράγει η Altos και άλλοι στον τομέα είναι σε ποντίκια, υποδηλώνοντας ότι απέχουν πολύ από την κυκλοφορία προϊόντων.

Οι σκεπτικιστές παράλληλα αμφιβάλλουν ότι τα κύτταρα μπορούν να επαναπρογραμματιστούν για να αποτρέψουν ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν θα λειτουργήσει αυτό στους ανθρώπους», αναγνωρίζει ο Nelsen. «Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό».

Robert Nelsen, ένας νευρικός οικονομολόγος στον χώρο της βιοτεχνολογίας

Ο Nelsen προτιμά τα επώνυμα τζιν και τα μαύρα μπλουζάκια, που τον κάνουν να μοιάζει περισσότερο με πολυτελή αγγελιαφόρο ποδηλάτων παρά με επενδυτή με βαθιά τσέπη. Δεν είναι κάτοχος πτυχίου ιατρικής και δεν εργάστηκε ποτέ σε εργαστήριο.

Ο Nelsen, γέννημα θρέμμα της Walla Walla της Ουάσινγκτον, σπούδασε βιολογία και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Puget Sound πριν πάρει M.B.A στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η προσέγγισή του για την κατασκευή της Altos είναι η ίδια με τις προηγούμενες επενδύσεις: Προσεγγίστε κορυφαίους επιστήμονες με φιλόδοξες ιδέες και υποστηρίξτε τους με τεράστια ποσά και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη χρειαστούν. «Συμβαίνουν ωραία πράγματα όταν ενώνεις επιστήμονες», λέει.

«Στέλνει ένα μήνυμα σχεδόν κάθε μέρα—«Συζήτηση;» ή «Χρειάζεται να μιλήσουμε», λέει ο Richard Klausner, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας που είναι ο επικεφαλής επιστήμονας της Altos και ανέπτυξε την ιδέα πίσω από την εταιρεία με τον επενδυτή Yuri Milner. «Τότε θα του τηλεφωνήσω και θα μου στείλει μήνυμα «Δεν μπορώ να μιλήσω».

Μερικές φορές, ο Nelsen στέλνει στους ιδρυτές των εταιρειών πιο επείγοντα μηνύματα, όπως «DNFIU»—Do Not Fuck It Up. Η μανιακή του ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις. Ο Nelsen οδηγεί το GMC Yukon του τόσο επιθετικά που κάποιοι φίλοι αποφεύγουν να οδηγήσουν μαζί του. Ξεκίνησε καυγάδες με πελάτες σούπερ μάρκετ που αντιστάθηκαν στη χρήση πλαστικών σακουλών.

«Μισώ τις απαγορεύσεις στις πλαστικές σακούλες, γιατί η υπόθεση ότι είναι καλύτερες για το περιβάλλον από το χαρτί είναι λανθασμένη και είμαι αρκετά μεγάλος ώστε να μην επιλέγει η κυβέρνηση την τσάντα μου για μένα», λέει ο Nelsen.

Οι ιδρυτές των εταιρειών στις οποίες επενδύει ο Nelsen λένε ότι αποσπάται εύκολα η προσοχή του και ξοδεύει πολύ χρόνο κοιτάζοντας το τηλέφωνό του. Αλλά έχουν μάθει να εκτιμούν την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και την κρίση του, ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις.

«Ο Robert δεν είναι επιστήμονας, αλλά έχει φανταστική διαίσθηση, παίρνει αποφάσεις γρήγορα και είναι εξαιρετικός συνεργάτης σε μια κρίση, παραμένει πάντα ήρεμος», λέει ο Klausner.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τα μοριακά «ρολόγια»;

Η επαναφορά των κυττάρων στη νεανική, υγιέστερη κατάστασή τους αιχμαλώτισε για πολύ καιρό τη φαντασία των επιστημόνων, αλλά φαινόταν απίθανο. Στη συνέχεια, μια πρωτοποριακή εργασία που δημοσιεύθηκε το 2006 από τον Ιάπωνα επιστήμονα Shinya Yamanaka και έναν συνάδελφό του έδειξε ότι τα ώριμα κύτταρα δέρματος ποντικών θα μπορούσαν να επαναπρογραμματιστούν σε αρχέγονα, ανώριμα βλαστοκύτταρα – που ονομάζονται επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα – επαναφέροντας ουσιαστικά τα μοριακά «ρολόγια» τους.

Ο Yamanaka, ο οποίος αργότερα μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ για την εργασία σε αυτόν τον τομέα, είναι σύμβουλος της Altos. Το 2016, ο Ισπανός βιοχημικός Juan Carlos Izpisua Belmonte, ιδρυτής επιστήμονας της Altos, έδειξε πώς η ηλικία των κυττάρων θα μπορούσε να επανέλθει χωρίς να αλλάξει το γονιδίωμα και η ταυτότητά τους.

Το έργο του έδειξε τη δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ της «παλιάς» και της «νεαρής» κατάστασης των κυττάρων, τη βάση δηλαδή για την προσπάθεια της Altos να αναζωογονήσει τα κύτταρα.

«Αν μπορούμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω, ώστε τα κύτταρα να είναι υγιή και ανθεκτικά, μπορούμε να αντιστρέψουμε και τη νόσο», λέει ο Klausner.

Οι επικριτές του Nelsen

Αλλά υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι η κυτταρική αναζωογόνηση μπορεί να γίνει με ασφάλεια ή ότι μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση των ασθενειών ή την αναστροφή των επιπτώσεων της γήρανσης. Ορισμένοι επιστήμονες απορρίπτουν εντελώς την ιδέα.

Ο Δρ Richard A. Miller, καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο οποίος λέει ότι δεν έχει ακολουθήσει τις προσπάθειες της Altos, υποστηρίζει ότι είναι απλοϊκό και άστοχο να εξηγείται η ασθένεια ως αποτέλεσμα της γήρανσης των κυττάρων.

Σε κάθε γερασμένο σώμα, τα κύτταρα διαιρούνται, πεθαίνουν, αντικαθίστανται και αλλάζουν, σημειώνει. Επομένως, δεν είναι σαφές εάν ο επαναπρογραμματισμός των κυττάρων μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια, ακόμα κι αν μπορούσε να γίνει με επιτυχία και με ασφάλεια, λέει.

«Η γήρανση είναι κάτι που συμβαίνει στα σώματα, όχι στα κύτταρα», λέει ο Miller. «Η ιδέα του επαναπρογραμματισμού φαίνεται να είναι μια συντόμευση για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα κύτταρα «νεότερα» με την ελπίδα ότι αυτό με κάποιο τρόπο θα διορθώσει τα πάντα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό θα λειτουργήσει». Άλλοι λένε ότι η προσέγγιση έχει τόσο δυνητικό όσο και τεράστιο κίνδυνο.

«Η τεχνολογία επαναπρογραμματισμού είναι πανίσχυρη και λειτουργεί στα κύτταρα, αλλά όταν το κάνετε σε ζώα είναι περισσότερο μια πρόκληση, επομένως ένα πραγματικό προϊόν ή θεραπεία θα είναι δύσκολη», λέει ο Paul Knoepfler, ερευνητής βλαστοκυττάρων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Μπορείτε να κάνετε τα κύτταρα να γίνουν νεότερα, αλλά αν το κάνετε λάθος, μπορείτε να δημιουργήσετε όγκους. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη».

Ενώ η προηγούμενη εργασία του Yamanaka δείχνει ότι «ο κυτταρικός επαναπρογραμματισμός μπορεί να αντιστρέψει την παλαιότητα ή τη γήρανση των κυττάρων για να τα επαναφέρει σε μια νεανική κυτταρική κατάσταση με τη μορφή κυττάρων iPS», αυτή η εργασία έγινε σε κύτταρα σε ένα τρυβλίο Petri σε ένα εργαστήριο, λέει ο Knoepfler.

«Είναι πολύ λιγότερο σαφές», λέει, εάν η Altos ή άλλοι μπορούν να αντιστρέψουν με ασφάλεια τη γήρανση των κυττάρων και των ιστών σε ένα άτομο.

Ο Nelsen και το scouting επιστημόνων

Ο Nelsen και η εταιρεία του κάνουν «επιδρομές» σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς για να προσλάβουν σχεδόν 500 επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών νικητών του βραβείου Νόμπελ.

«Είναι μια ομάδα επιστημόνων όλων των αστέρων», λέει ο Knoepfler. «Έχουν την ελευθερία να κάνουν ερωτήσεις, τα χρήματα κάνουν τη διαφορά, μπορούν να πάρουν περισσότερα ρίσκα… Αν κάποιος μπορεί να το κάνει, σίγουρα είναι ο Nelsen».

Το ιστορικό του Nelsen υποδηλώνει ότι η Altos έχει πιθανότητες επιτυχίας. Η εταιρεία του έχει υποστηρίξει επιτυχημένες βιοτεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των Juno Therapeutics, Illumina, Alnylam και Agios. Η βιομηχανική δημοσίευση STAT ανακήρυξε πρόσφατα την Arch την πιο επιτυχημένη εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων βιοτεχνολογίας του περασμένου έτους.

Ο Nelsen λέει ότι πείστηκε να στοιχηματίσει στην Altos από «το εύρος των διαφορετικών ζωικών μοντέλων» που επιδεικνύουν την αναζωογόνηση των κυττάρων, την ποιότητα των επιστημόνων που εντάσσονται στην εταιρεία και τον στόχο της «αντιστροφής, της όχι θεραπείας ασθενειών».

«Ο στόχος μου δεν είναι να κάνω μια εταιρεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων», λέει. «Ο στόχος μου είναι να αναδιαρθρωθεί σε βάθος μια κατεστραμμένη βιομηχανία σε μια θεραπευτική βιομηχανία που έχει βαθύ αντίκτυπο στους ανθρώπους».


Με πληροφορίες από τη Wall Street Journal


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ