Αν έπρεπε να περιγράψουμε την ιδανική μέρα, μάλλον δε θα μιλούσαμε για δουλειές του σπιτιού – εκτός κι αν ήμασταν η Monica από τα Φιλαράκια. Είναι αγγαρεία, θέλουμε να ξεμπερδεύουμε όσο γρηγορότερα γίνεται, όμως γνωρίζουμε καλά ότι είναι απαραίτητη.
Στην προσπάθεια να τελειώνουμε σε σύντομο χρόνο την καθαριότητα, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούμε μεθόδους που μοιάζουν αποτελεσματικές, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Μία από αυτές, είναι ότι το παρακάνουμε με τα καθαριστικά προϊόντα. Αν χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ όσο χρειάζεται, δεν πρόκειται να κάνουμε το σπίτι καθαρότερο. Μάλιστα, αν μείνουν υπολείμματα προϊόντος, θα παγιδευτεί περισσότερη σκόνη και οι επιφάνειες θα καταλήξουν πιο βρώμικες από πριν. Ένα δεύτερο λάθος είναι ότι πολλές φορές αναμειγνύουμε λάθος καθαριστικά.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Calibre Cleaning στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, Rocky Vuong: «Η ανάμειξη καθαριστικών δεν μειώνει μόνο τη δράση και την αποτελεσματικότητά τους, αλλά πολλές φορές προκαλεί νέες, επιβλαβείς ουσίες».
Αυτά είναι λοιπόν τα cleaning combos που καλό είναι να μην κάνεις ποτέ:
Υπεροξείδιο του υδρογόνου και ξύδι
Παρόλο που αυτά τα δύο χημικά χρησιμοποιούνται με επιτυχία σαν «καθαριστικό δίδυμο», δεν πρέπει να αναμειγνύονται ποτέ μεταξύ τους. Αυτό γιατί προκαλούν υπεροξικό ή διαβρωτικό οξύ που σε υψηλές συγκεντρώσεις, βλάπτουν το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και τους πνεύμονες, σύμφωνα με τον ειδικό.
Δύο καθαριστικά αποχέτευσης μαζί
Aν έχει βουλώσει κάποιος νεροχύτης, καλό είναι να μη συνδυάσεις ποτέ δύο διαφορετικά καθαριστικά γιατί κάνουν πολύ κακή αντίδραση. «Ο συνδυασμός τους μπορεί να απελευθερώσει αέριο χλώριο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έκρηξη.
Χλωρίνη και αμμωνία
Ο συνδυασμός αυτός απελευθερώνει χλωραμίνη που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Πρόσεξε γιατί υπάρχουν καθαριστικά που περικλείουν στη σύνθεσή τους και τις δύο ουσίες.
Χλωρίνη και οινόπνευμα για εντριβές
Αυτός ο συνδυασμός απελευθερώνει χλωροφόρμιο που χρησιμοποιείται ως αναισθητικό στα θύματα. Η υψηλή έκθεση σε αυτό καταστρέφει το νευρικό σύστημα, τα μάτια, τους πνεύμονες, το δέρμα, το συκώτι, τα νεφρά. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να νιώσεις χαλάδα ή ναυτία.
Χλωρίνη και ξύδι
Αυτή η μίξη απελευθερώνει χλώριο και χλωραμίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χημικό έγκαυμα, στους πνεύμονες ή στα μάτια.
Καθαριστικό επιφανειών και χλωρίνη
Μπορεί μαζί, να είναι 100% αποτελεσματικά αλλά ο συνδυασμός τους δημιουργεί τοξικές αναθυμιάσεις χλωραμίνης που οδηγεί σε αναπνευστικά προβλήματα ή σε έντονο ερεθισμό στα μάτια.
Καθαριστικό για τα τζάμια και χλωρίνη
Το καθαριστικό τζαμιών περιέχει αμμωνία, γι' αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να αναμειγνύεται με χλωρίνη. Η ανάμειξή τους προκαλεί εξίσου αναθυμιάσεις χλωραμίνης.
Απορρυπαντικό και χλωρίνη
Παρόλο που κάποια απορρυπαντικά είναι συμβατά με τη χλωρίνη, υπάρχουν ορισμένα που κάνουν επικίνδυνη αντίδραση καθώς προκαλούν βλαβερές αναθυμιάσεις. Καλό είναι να τσεκάρεις πάντα τις ετικέτες πριν προβείς στη μίξη τους.
Υδρόλυμα πεύκου και απορρυπαντικό
Ενώ το υδρόλυμα πεύκου είναι ασφαλές να αναμειγνύεται με τα απορρυπαντικά, δεν πρέπει να συνδυάζεται με εκείνα που περιέχουν αμμωνία ή χλωρίνη γιατί προκαλούν βλαβερές αναθυμιάσεις (ή απλά μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους).
Υγρό καθαριστικό πατώματος και χλωρίνη
Το υγρό καθαριστικό πατώματος περιέχει ουσίες που δεν πρέπει να αναμειγνύονται με τη χλωρίνη γιατί, πέρα από τοξικές αναθυμιάσεις, καταστρέφει και τις επιφάνειες, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων pH.
Αμμωνία και ξύδι
Αυτός ο συνδυασμός, εξαιτίας υψηλών επιπέδων pH, προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα ή εγκαύματα. Επίσης, προκαλεί μια πολύ δυσάρεστη οσμή.
Υγρό πιάτων και χλωρίνη
Αν τα αναμείξεις, θα προκληθούν τοξικές αναθυμιάσεις χλωραμίνης σε περίπτωση που το υγρό πιάτων περιέχει αμμωνία οπότε καλό είναι να τσεκάρεις τι αναγράφεται στο κάθε καθαριστικό πριν το αναμείξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ