Ο δημοσιογράφος Άρης Καβατζίκης και η ψυχολόγος Μαρία Θεριανού, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το ψέμα και πώς να ξεχωρίσουμε έναν ψεύτη από την συμπεριφορά του.
Λέμε όλοι ψέματα ή όχι; Για ποιόν λόγο λέμε ψέματα; Το να λέμε ψέματα είναι κάτι φυσικό. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο για την επιβίωση μας ορισμένες φορές.
Για το ψέμα μίλησε ο δημοσιογράφος Άρης Καβατζίκης.
«Λέω αλήθειες κυρίως αλλά εάν χρειαστεί να πω ένα ψέμα… πιστεύω λέω αυτά τα “κατά συνθήκη” ψέματα, όταν ευγενικά θες να αποφύγεις κάτι, δεν πιστεύω ότι είναι κακό», αποκάλυψε.
Έχει βρεθεί ποτέ εκτεθειμένος σε ψέμα που έχει πει;
«Επειδή έχω πει τα κατά συνθήκη ψέματα, έχω «πιαστεί» στα πράσα ότι έχω πει ψέματα. Δεν το παραδέχομαι εκείνη την ώρα και βρίσκω δικαιολογίες», είπε ο δημοσιογράφος.
«Έχω συγχωρήσει το ψέμα», συμπλήρωσε.
Γιατί λέμε ψέματα;
«Αρχικά να ξεκινήσουμε να πούμε μία αλήθεια για το ψέμα. Όλοι λέμε ψέματα καθημερινά. Άλλες φορές μπορεί πούμε ψέματα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την εικόνα μας, για να αποκτήσουμε τον έλεγχο σε μία κατάσταση, άλλες για να αποφύγουμε μία δυσάρεστη κατάσταση. Στην ουσία κρύβεται μία δυσκολία να αναλάβουμε μία ευθύνη», σύμφωνα με την κ. Θεριανού.
Τι γίνεται όταν κάποιος λέει πολλά και σοβαρά ψέματα;
«Όταν μιλάμε για πολλά και επαναλαμβανόμενα ψέματα χωρίς κάποιο κίνητρο, εκεί μιλάμε για παθολογικά ψέματα. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας. υπάρχουν αλήθειες που δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε. Κάτι συνηθισμένο είναι όταν κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να είναι τέλειοι για να τους αποδεχθούν οι άλλοι», εξήγησε η ειδικός.
Είναι οι λεγόμενες «πλάνες» στον εαυτό μας. είναι οι αλήθειες που δυσκολευόμαστε να παραδεχθούμε.
Συγχωρείται το ψέμα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σοβαρά ψέματα κλονίζουν την εμπιστοσύνη στις σχέσεις μας, διαταράσσουν την επικοινωνία. Όταν όμως μιλάμε για τα «λευκά ψέματα», σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν θετική επίδραση στις καθημερινές μας σχέσεις, και να τις διευκολύνουν.
Έχουν αναγνωριστεί στοιχεία που να μπορείς να πιάσεις έναν ψεύτη, συνήθως αποφεύγουν την οπτική επαφή. Ή μπορεί να χρησιμοποιούν φράσεις, για παράδειγμα “ειλικρινά”, να προσπαθούν λίγο περισσότερο να σε πείσουν για την ειλικρίνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ