Το φετινό Thessaloniki Queer Arts Festival με τίτλο «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ; / WHAT IS IDENTITY?» πραγματοποιεί́ μια διαδρομή́ σε έργα που θίγουν διαχρονικά ζητήματα ταυτότητας και θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα αντίληψης και θεώρησης του σύγχρονου κόσμου, καθώς και των διάφορων ιδεών ανάλογα με το πολιτισμικό και πολιτιστικό ιστορικό. Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και σεμιναρίων σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, παιδαγωγούς και ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, το διάστημα 3-13 Ιουνίου 2021.
To Thessaloniki Queer Arts Festival (TQAF) είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει να μεταμορφώσει τις βαθιά ριζωμένες παρανοήσεις προς την queer και ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολιτιστικών πρακτικών. Το φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2018, και διοργανώνεται απο τους/τις Θωμά Διάφα, Dominic Sylvia Lauren, Βάσια Μαγουλά, Εύη Μίνου, Αριστέα Ρέλλου, και Magda Vaz, που παρέχουν σε queer καλλιτέχνες πλατφόρμες εξερεύνησης κοινωνικό-πολιτισμικών φαινομένων που σχετίζονται με την εμπειρική queer ταυτότητα. Το TQAF βασίζεται σε ένα συνεργατικό μοντέλο λειτουργίας ως προς την επιμέλεια του φεστιβάλ. Η κατεύθυνση του φεστιβάλ ορίζεται από την πεποίθηση ότι η τέχνη έχει την ισχύ να ανοίξει νέες λεωφόρους επικοινωνίας και να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και ατόμων.
Το TQAF στοχεύει να ενθαρρύνει το διάλογο και να αναπτύξει εναλλακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων. Ο φετινός εκπαιδευτικός προγραμματισμός αφορά συνέχεια της έκδοσης του 2019 που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, και συγχρηματοδοτήθηκε από το European Cultural Foundation.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων
Πέμπτη 3 - Κυριακή 13 Ιουνίου 2021
Διαδραστική εγκατάσταση
Кассиопе Клепкоу - еимаи филологос (Κασσιόπη Κλέπκου - Είμαι φιλόλογος)
Σε συνεργασία με τον Διονύση Ζήση και τον Σταύρο Μπιλιώνη (wearebud)
Η Κασσιόπη Κλέπκου δημιουργεί ένα μετα-γλωσσσικό σύμπαν μέσα από εικόνες και λέξεις που παρουσιάζουν με χιούμορ και αυτοσαρκασμό την πραγματικότητα της ως νεαρή τρανς γυναίκα στην Ελλάδα. Selfies, screenshots από το tinder, το badoo και το instagram, post-op βίντεο και φωτογραφίες, δημιουργούν μια διαδραστική εγκατάσταση προσκαλώντας τον επισκέπτη να παρέμβει ελεύθερα επάνω στο υλικό. Το έργο της Κασσιόπης Κλέπκου ως φιλόλογος, έγκειται στο να χτίζει εικονικές λεκτικές γέφυρες ενώνοντας αλλοπρόσαλλους ψηφιακούς γαλαξίες.
Πέμπτη 3 & Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, 19:00-20:00
Ξεναγήσεις στο σύμπαν της Κασσιόπης Κλέπκου, με τον Θωμά Διάφα και την Εύη Παπαβέργου
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270. Για λόγους τήρησης των οδηγιών κατά της πανδημίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι έως 8 άτομα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.
Δευτέρα 7 Ιουνίου, 12:00-14:00 & 18:00-20:00
Εργαστήριο αυτοάμυνας με τη Βανέσα Βενέτη για ΛΟΑΤΚΙΑ υποκείμενα και θηλυκότητες
(κείμενο της συντονίστριας)
Είμαι η Βανέσα και είμαι μια τρανς γυναίκα ακτιβίστρια. Ασχολούμαι με τα συστήματα αυτοάμυνας απο την εφηβική μου ηλικία, όταν συνειδητοποίησα τη διαφορετικότητα μου. Η αφορμή να ξεκινήσω τα μαθήματα αυτοάμυνας ήταν όταν διάβασα σε περιοδικά εκείνης της εποχής (κάπου στα 90s) οτι οι τρανς δέχονταν επιθέσεις βίας ακόμη και στον δρόμο. Έτσι, ξεκίνησα το κλασικό Kung Fu, ενώ αργότερα ασχολήθηκα επί σειρά ετών με το Wing Tsjun και το Krav Maga. Έχω κάνει ανάλογο project που αφορούσε την αυτοάμυνα σε θηλυκότητες στο πρόγραμμα Αφροδίτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου και θα είναι για μένα χαρά να κάνουμε κάτι αναλογο και στη Θεσσαλονίκη.
Απαραίτητος άνετος ρουχισμός (φόρμες, κολλάν), κάλτσες και μια πετσέτα.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270. Για λόγους τήρησης των οδηγιών κατά της πανδημίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι έως 8 άτομα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.
Παρασκευή 11 Ιουνίου, 18:00-20:00
Σάββατο 12 Ιουνίου, 11:00-13:00
Εργαστήριο: Παρεμβαίνοντας στην Ταυτότητα και το Προνόμιο με τη Μαργαρίτα Γερούκη, PhD
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να διερευνήσει και να συζητήσει την «ταυτότητα» ως πολυδιάστατη, εφιστώντας την προσοχή ιδιαίτερα στην έννοια του προνομίου ως μέρος της ταυτότητας. Στη συνέχεια, στόχος είναι «η αποδόμηση και η αναστάτωση» ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν και να προβληματιστούν μέσω προσωπικής, καθώς και ομαδικής εξερεύνησης και έκφρασης. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναρωτηθούν «Αν το προνόμιο υπάρχει - τότε τι...;»
Για το εργαστήριο χρειάζονται άνετα ρούχα. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν κάμερα ή να χρησιμοποιούν τα κινητά τους.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 593 270. Για λόγους τήρησης των οδηγιών κατά της πανδημίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι έως 8 άτομα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.
Επιμέλεια-Συντονισμός: Θωμάς Διάφας, εικαστικός / Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών
Εκπαιδευτική προσέγγιση: Θωμάς Διάφας, εικαστικός / Εύη Παπαβέργου, επιμελήτρια εκπαίδευσης στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ