Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Internet of Things Οι μαθητές που νίκησαν στον διαγωνισμό!


Ένα σύστημα από σταθμούς τοποθετημένους σε κατάλληλα σημεία σε μια πόλη, ειδικά σε πολυσυχναστους δημόσιους χώρους που στέλνει πληροφορίες για κάθε πιθανό πρόβλημα που θα παρουσιαστεί, παρουσίασαν μαθητές των εκπαιδευτητίων «Γείτονα» στον διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με θέμα IoT «Internet of Things» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Nokia Hellas.

Οι μαθητές Γιάννης Νίτσος και Ρωμανός Λουκίδης που φοιτούν σήμερα στη Β Λυκείου, δημιούργησαν μια IoT εφαρμογή για την ανίχνευση και πρόβλεψη πυρκαγιών και πλημμυρών σε μια πόλη, με σκοπό την προστασία και ασφάλεια των κατοίκων της. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο μαθητές προτείνουν ένα σύστημα από σταθμούς, τοποθετημένους σε κατάλληλα σημεία σε μια πόλη, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους. Ο κάθε σταθμός αποτελείται από αισθητήρες θερμοκρασίας, καπνού, υγρασίας, επικίνδυνων αερίων, βροχόπτωσης, ραδιενέργειας κ.λπ., οι συνεχείς μετρήσεις των οποίων αφού αποκωδικοποιηθούν (gateways), στέλνονται σε πραγματικό χρόνο σε κεντρικούς υπολογιστές (cloudservers). Οι υπολογιστές αξιολογούν τις εισερχόμενες πληροφορίες από τους σταθμούς, αλλά και από άλλες πηγές Γι, και αποφασίζουν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, όταν βέβαια η κατάσταση κριθεί επικίνδυνη για τους ανθρώπους, την αποστολή μηνυμάτων SOS σε δημόσιες υπηρεσίες ασφαλείας (Πολιτική Προστασία, Αστυνομία, Πυροσβεστική, κλπ). Επίσης, με την κατάλληλη διασύνδεση μπορούν άμεσα να διακόψουν την παροχή ρεύματος ή φυσικού αερίου σε μια περιοχή, να ακινητοποιήσουν ένα συρμό του metro ή ακόμη και να στείλουν άμεσα μηνύματα SOS στα κινητά των πολιτών.

Το μοντέλο του σταθμού (παραπάνω εικόνα), που κατασκεύασαν οι μαθητές μας, έδωσε αξιόπιστα αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές του συστήματος (software – hardware), αν και βρίσκεται ακόμα σε πρώτο στάδιο και αναμένονται αρκετές αναβαθμίσεις καθώς και προσθήκες τόσο στο software, όσο και στο hardware.

Αρχικά , δηλαδή τον Φεβρουάριο 40 μαθητές από οκτώ σχολεία της Αττικής στο πλαίσιο ημερίδας που έγινε στις εγκαταστάσεις της Nokia Hellas , ενημερώθηκαν για την τεχνολογία του IoT και την αξιοποίησή της . Στη συνέχεια οι μαθητές έπρεπε να σκεφτούν κάποια εφαρμογή IoT που θα μπορούσε να λύσει ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στις πόλεις. Οι εργασίες των μαθητών παρουσιάστηκαν εξ αποστάσεως σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ενώ η νικητήρια ομάδα παρουσίασε την εργασία της και στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών , που φέτος είχε θέμα: «Σύγχρονη Φυσική: Έρευνα Τεχνολογία Καινοτομία Εκπαίδευση».

Στελέχη της εταιρείας ΝΟKIA Hellas έχουν συμμετάσχει και σε άλλες διοργανώσεις της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με κύριο στόχο την διάδοση της τεχνολογίας αιχμής στην εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως στους μαθητές. 


Τι είναι το Internet of Things

Το IοT – Internet of Things (Διαδίκτυο των πραγμάτων), είναι ένα δίκτυο επικοινωνίας συσκευών, οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων καθώς και κάθε αντικειμένου που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό, αισθητήρες και συνδεσιμότητα σε δίκτυο, ώστε να επιτρέπεται η σύνδεση και η ανταλλαγή δεδομένων. Το IoT συνδέει όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μεταξύ τους και με το διαδίκτυο. Όσο περισσότερες οι συνδεδεμένες συσκευές, τόσο μεγαλύτερα και τα οφέλη.

Οι εφαρμογές του IoT είναι πολλές και αφορούν όλες σχεδόν τις πλευρές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας στο σύνολό της.Το IoT καλύπτει "έξυπνα" περιβάλλοντα σε τομείς και χώρους, όπως το σπίτι (απομακρυσμένο έλεγχο οικιακών συσκευών), την πόλη (ασφάλεια, μεταφορές, διαχείριση αποβλήτων, νερού και φωτισμού, κ.α.), το περιβάλλον (ατμοσφαιρική ρύπανση, ανίχνευση πυρκαγιών,πλημμύρες, πρόβλεψη σεισμών, ποιότητα νερού, κ.α.), την ενέργεια (παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, κ.α.), την υγεία, το λιανικό εμπόριο, τη γεωργία, τη βιομηχανία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ