Κορωνοϊός: Η «Ίμπιζα των Άλπεων», Ισγκλ, εστία της πανδημίας στην Ευρώπη
Η σεζόν στην Ισγκλ, τον εδώ και δεκαετίες διάσημο χιονοδρομικό παράδεισο στα νότια σύνορα της Αυστρίας με την Ελβετία, ξεκινά πολύ νωρίς, περί τα τέλη Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται εξωφρενικά αργά, στις αρχές του Μαΐου. Η με το στανιό επιμηκυμένη περίοδος λειτουργίας -εντάξει, κάποιες χρονιές βοηθούν και οι όψιμες χιονοπτώσεις- μαρτυρά από μόνη της ότι κάτι ξεχωριστό και σίγουρα απολύτως προσοδοφόρο για την τοπική οικονομία συμβαίνει στα 1.377 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης.
Δεν είναι μόνο τα συνολικά 238 χιλιόμετρα των χιονισμένων πιστών που γίνονται το λαμπρότερο πεδίο δόξας για τους έμπειρους και τους μυημένους στα χειμερινά σπορ μα και για τους αδαείς και τους νεοφώτιστους στα αλπικά αθλήματα, αλλά όσα συμβαίνουν σε παράλληλη δράση με το σκι, αυτά που με λακωνικό αλλά σαφή τρόπο φτάνουν να περιγράψουν τα πέντε γράμματα της λέξης «πάρτυ».
Το apres-ski στην Ισκγλ είναι θρησκεία και τα τελευταία χρόνια το ποίμνιο των πιστών της αυξάνει γεωμετρικά -από στρατιές Γάλλων, Βρετανών και Γερμανών zennials, μέχρι τη Ναόμι Κάμπελ, την Πάρις Χίλτον και άλλους celebrity ομολόγους τους. Είναι οι άνθρωποι που φτάνουν στο αυστριακό θέρετρο από κάθε γωνιά της Ευρώπης -κυρίως της Κεντρικής και της Βόρειας- με σκοπό να μετρήσουν το μπόι τους στο σλάλομ, μα και στο ξενύχτι και την κατανάλωση αλκοόλ και επιστρέφουν στις πατρίδες τους ελαφρύτεροι σε χρήμα και πλουσιότεροι σε μαύρους κύκλους, έχοντας ζήσει για ένα longweekend ή για κάτι παραπάνω σε κάθε κύτταρό τους τι θα πει hangover.
Ειδικά όμως φέτος οπότε και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ήταν μια ιδανική -από άποψη χιονιού- χρονιά για την Ισγκλ, οι επισκέπτες της αναχώρησαν για τις πατρίδες τους φορτώνοντας στις αποσκευές τους όχι μόνο αποσπασματικές, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, αναμνήσεις, μυριάδες selfies κι ένα ακατανόητο για όσους δεν έχουν αφεθεί ξέπνοοι στις ηδονές και τις απολαύσεις μειδίαμα, αυτό που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν οφείλεται σε ευωχία, ενοχή ή κατάρρευση. Aλλά κι έναν επικίνδυνο ιό, τον SARS-COV-2, κατά κόσμον κορωνοϊό.
Η εικόνα της Ισγκλ σήμερα σε τίποτα δεν θυμίζει όσα συνέβαιναν πριν από λίγες εβδομάδες, μόλις στις αρχές Μαρτίου. Τότε που ενώ υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια η αυστριακή κυβέρνηση προτίμησε να σφυρίξει αδιάφορα, προκειμένου, όπως συνάγουν εκ των υστέρων οι αναλυτές, να μην πλήξει την καλοκουρδισμένη τουριστική βιομηχανία της κοιλάδας Παζνάουν. Εν τω μεταξύ, το κακό συνέχιζε να εξαπλώνεται και ο κορωνοϊός έκανε επίδειξη της δυναμικής και της ισχύος του φτάνοντας μέχρι τις βόρειες εσχατιές της Γηραιάς Ηπείρου, στην Ισλανδία.
Πάντως, παρότι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πνέουν τα μένεα με τις αυστριακές αρχές που δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα την έκταση του προβλήματος, στην Αυστρία επικρατεί η άποψη ότι λανθασμένα και άδικα το παραθεριστικό καύχημά τους, η Ισγκλ παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης για την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Οι τοπικοί αξιωματούχοι βέβαια δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τη δυσφήμιση που λογικά υφίσταται η αποκαλούμενη «Ιμπιζα των Αλπεων» - κάθε άλλο παρά συμπτωματική είναι η δημιουργία χειμερινού παραρτήματος του περίφημου club Pacha στην περιοχή. Ακόμα και όταν αποφάσισαν την καραντίνα, δεν φρόντισαν οι επισκέπτες να κατευθυνθούν στις εστίες τους, αλλά τους επέτρεψαν να καταλύσουν για μία βραδιά σε ξενοδοχεία της περιοχής, πράγμα που εξηγεί απολύτως το γεγονός ότι στο Τιρόλο εντοπίζεται περίπου το 25% των συνολικών κρουσμάτων του SARS-COV-2 στην αυστριακή επικράτεια.
Τραγική ειρωνεία. Φέτος στην Ισκγλ θα γιόρταζαν την 25η επέτειο της συναυλίας Top of the Mountain που είθισται να ολοκληρώνει πανηγυρικά τη σεζόν για το χιονοδρομικό κέντρο. Επίτιμος καλεσμένος θα ήταν ο Ερος Ραματσότι. Προφανώς, όλα τα events ακυρώθηκαν άρον άρον και οι πιο αισιόδοξοι ευελπιστούν στην ανανέωση του ραντεβού για την ερχόμενη χιονοδρομική περίοδο. Μέχρι τότε τα βίντεο στο YouTube με ιστορικές στιγμές του θερέτρου, όπως λόγου χάρη τη θρυλική συναυλία του Ρόμπι Γουίλιαμς μπρος σε ακροατήριο 20.000 ατόμων, μπορεί να παρέχει μια κάποια παρηγοριά. Οσο δηλαδή υπάρχει Ιντερνετ .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ