Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Η «Ίμπιζα των Άλπεων», Ισγκλ, εστία της πανδημίας στην Ευρώπη

Η σεζόν στην Ισγκλ, τον εδώ και δεκαετίες διάσημο χιονοδρομικό παράδεισο στα νότια σύνορα της Αυστρίας με την Ελβετία, ξεκινά πολύ νωρίς, περί τα τέλη Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται εξωφρενικά αργά, στις αρχές του Μαΐου. Η με το στανιό επιμηκυμένη περίοδος λειτουργίας -εντάξει, κάποιες χρονιές βοηθούν και οι όψιμες χιονοπτώσεις- μαρτυρά από μόνη της ότι κάτι ξεχωριστό και σίγουρα απολύτως προσοδοφόρο για την τοπική οικονομία συμβαίνει στα 1.377 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης.

Δεν είναι μόνο τα συνολικά 238 χιλιόμετρα των χιονισμένων πιστών που γίνονται το λαμπρότερο πεδίο δόξας για τους έμπειρους και τους μυημένους στα χειμερινά σπορ μα και για τους αδαείς και τους νεοφώτιστους στα αλπικά αθλήματα, αλλά όσα συμβαίνουν σε παράλληλη δράση με το σκι, αυτά που με λακωνικό αλλά σαφή τρόπο φτάνουν να περιγράψουν τα πέντε γράμματα της λέξης «πάρτυ».

Το apres-ski στην Ισκγλ είναι θρησκεία και τα τελευταία χρόνια το ποίμνιο των πιστών της αυξάνει γεωμετρικά -από στρατιές Γάλλων, Βρετανών και Γερμανών zennials, μέχρι τη Ναόμι Κάμπελ, την Πάρις Χίλτον και άλλους celebrity ομολόγους τους. Είναι οι άνθρωποι που φτάνουν στο αυστριακό θέρετρο από κάθε γωνιά της Ευρώπης -κυρίως της Κεντρικής και της Βόρειας- με σκοπό να μετρήσουν το μπόι τους στο σλάλομ, μα και στο ξενύχτι και την κατανάλωση αλκοόλ και επιστρέφουν στις πατρίδες τους ελαφρύτεροι σε χρήμα και πλουσιότεροι σε μαύρους κύκλους, έχοντας ζήσει για ένα longweekend ή για κάτι παραπάνω σε κάθε κύτταρό τους τι θα πει hangover.

Ειδικά όμως φέτος οπότε και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ήταν μια ιδανική -από άποψη χιονιού- χρονιά για την Ισγκλ, οι επισκέπτες της αναχώρησαν για τις πατρίδες τους φορτώνοντας στις αποσκευές τους όχι μόνο αποσπασματικές, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, αναμνήσεις, μυριάδες selfies κι ένα ακατανόητο για όσους δεν έχουν αφεθεί ξέπνοοι στις ηδονές και τις απολαύσεις μειδίαμα, αυτό που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν οφείλεται σε ευωχία, ενοχή ή κατάρρευση. Aλλά κι έναν επικίνδυνο ιό, τον SARS-COV-2, κατά κόσμον κορωνοϊό.

Η εικόνα της Ισγκλ σήμερα σε τίποτα δεν θυμίζει όσα συνέβαιναν πριν από λίγες εβδομάδες, μόλις στις αρχές Μαρτίου. Τότε που ενώ υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια η αυστριακή κυβέρνηση προτίμησε να σφυρίξει αδιάφορα, προκειμένου, όπως συνάγουν εκ των υστέρων οι αναλυτές, να μην πλήξει την καλοκουρδισμένη τουριστική βιομηχανία της κοιλάδας Παζνάουν. Εν τω μεταξύ, το κακό συνέχιζε να εξαπλώνεται και ο κορωνοϊός έκανε επίδειξη της δυναμικής και της ισχύος του φτάνοντας μέχρι τις βόρειες εσχατιές της Γηραιάς Ηπείρου, στην Ισλανδία.
austria__2_
austria__3_
austria__4_
austria__5_
Διάσημοι όλων των ειδών, κυρίως από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, καταφτάνουν κάθε χρόνο στον χιονοδρομικό παράδεισο, στα νότια σύνορα της Αυστρίας με την Ελβετία, για να απολαύσουν σκι και βραδινή ζωή. Η Μαροκινή Καρίμα Ελ Μαχρούγκ, γνωστή ως «Ρούμπι η καρδιοκλέφτρα» και από τα «μπούνγκα μπούνγκα» πάρτυ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. To 2014 o Ρόμπι Γουίλιαμς τραγούδησε σε ακροατήριο 20.000 ατόμων στο Top of the Mountain Concert 5. Cafe 3440, το υψηλότερο καφέ της Αυστρίας

Την 1η Μαρτίου οι ισλανδικές αρχές ενημέρωσαν ότι σε 15 επιβάτες που έφτασαν στο Ρέικιαβικ από το Μόναχο με πτήση της Icelandair ανιχνεύτηκε μόλυνση από τον κορωνοϊό. Οι 14 από αυτούς επέστρεφαν από τις διακοπές τους στην Ισγκλ. Παρότι οι Ισλανδοί ενημέρωσαν τις αυστριακές αρχές, η επίσημη απάντηση που δόθηκε από τον επικεφαλής των τοπικών αυστριακών αρχών ήταν ότι πιθανότατα οι ταξιδιώτες μολύνθηκαν από Ιταλό συνεπιβάτη τους που επέβαινε στην επίμαχη πτήση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής τους και όχι στην Ισγκλ.

«Είναι απίθανο να μολύνθηκαν στην Ισγκλ», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, ενώ επισημαινόταν ότι οι υγειονομικές αρχές είχαν έρθει σε επαφή και με το ξενοδοχείο όπου κατέλυσαν οι Ισλανδοί και στο οποίο δεν υπήρχαν κρούσματα, ούτε καν υποψίες αυτών.

Το γεγονός ότι οι Αυστριακοί αψήφησαν τους πρώτους κακούς οιωνούς αποδείχτηκε μοιραίο. Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα ώστε η κωμόπολη του Τιρόλο να ενοχοποιηθεί ξανά, αυτή τη φορά από πληθώρα κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στη Γερμανία, στη Δανία, στη Σουηδία και τη Νορβηγία σε πολίτες που τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν παραθερίσει στην Ισγκλ - αλλά στην πραγματικότητα τους είχε θερίσει ο κορωνοϊός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 16 Μαρτίου από τις 1.400 καταγεγραμμένες περιπτώσεις κορωνοϊού στη Νορβηγία, το 40% είχε άμεση ή έμμεση σχέση με ασθενή που προηγουμένως είχε επισκεφτεί το αυστριακό θέρετρο.

Στο χιονοδρομικό θέρετρο η ολιγωρία συναγωνιζόταν την ανευθυνότητα. Ακόμα και όταν στις 7 Μαρτίου ένας bartender που εργάζεται στο λαοφιλές μπαρ «Kitzloch» βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό δεν άνοιξε ρουθούνι. Οι Αρχές αποφάσισαν να αναλάβουν δράση μόλις διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε μεταδώσει την ασθένεια σε άλλους 15 θαμώνες του μπαρ. Στις 13 Μαρτίου η περιοχή κηρύχθηκε σε καραντίνα, όμως τα lifts που μετέφεραν τους απτόητους σκιέρ έκαναν το τελευταίο δρομολόγιό τους στις 15 του μήνα. Στον διαδικτυακό τόπο Politico που ανέδειξε τον ρόλο της Ισγκλ στην ευρύτατη μετάδοση του SARS-COV-2 μίλησε Γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος μαζί με τρεις φίλους του έφτασαν στην κωμόπολη στις 7 Μαρτίου, αποκαλύπτοντας ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε επίσημα για τα καταγεγραμμένα κρούσματα. Οι τέσσερις Γερμανοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους τρεις ημέρες μετά, προσβεβλημένοι από τον ιό.

austria__6_
Κέιτ Πέρι, παρούσα στο opening της σεζόν στο Ισγκλ το 2009
austria__7_
H Μαράια Κάρεϊ ζεσταίνει το κοινό τον Απρίλιο του 2012
austria__8_
austria__9_
Και η Κάιλι Μινόγκ έχει τραγουδήσει για τους διακεκριμένους φιλοξενούμενους του Ισκγκλ
Πάντως, παρότι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πνέουν τα μένεα με τις αυστριακές αρχές που δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα την έκταση του προβλήματος, στην Αυστρία επικρατεί η άποψη ότι λανθασμένα και άδικα το παραθεριστικό καύχημά τους, η Ισγκλ παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης για την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Οι τοπικοί αξιωματούχοι βέβαια δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τη δυσφήμιση που λογικά υφίσταται η αποκαλούμενη «Ιμπιζα των Αλπεων» - κάθε άλλο παρά συμπτωματική είναι η δημιουργία χειμερινού παραρτήματος του περίφημου club Pacha στην περιοχή. Ακόμα και όταν αποφάσισαν την καραντίνα, δεν φρόντισαν οι επισκέπτες να κατευθυνθούν στις εστίες τους, αλλά τους επέτρεψαν να καταλύσουν για μία βραδιά σε ξενοδοχεία της περιοχής, πράγμα που εξηγεί απολύτως το γεγονός ότι στο Τιρόλο εντοπίζεται περίπου το 25% των συνολικών κρουσμάτων του SARS-COV-2 στην αυστριακή επικράτεια.

Τραγική ειρωνεία. Φέτος στην Ισκγλ θα γιόρταζαν την 25η επέτειο της συναυλίας Top of the Mountain που είθισται να ολοκληρώνει πανηγυρικά τη σεζόν για το χιονοδρομικό κέντρο. Επίτιμος καλεσμένος θα ήταν ο Ερος Ραματσότι. Προφανώς, όλα τα events ακυρώθηκαν άρον άρον και οι πιο αισιόδοξοι ευελπιστούν στην ανανέωση του ραντεβού για την ερχόμενη χιονοδρομική περίοδο. Μέχρι τότε τα βίντεο στο YouTube με ιστορικές στιγμές του θερέτρου, όπως λόγου χάρη τη θρυλική συναυλία του Ρόμπι Γουίλιαμς μπρος σε ακροατήριο 20.000 ατόμων, μπορεί να παρέχει μια κάποια παρηγοριά. Οσο δηλαδή υπάρχει Ιντερνετ .
043_APA_APP2002041385134
Ναόμι Κάμπελ και Μπιλ Κλίντον σε βραδινή έξοδο στα κοσμοπολίτικο resort, το μακρινό 2002
austria__10_
austria__11_
. Η Βρετανίδα τηλεπερσόνα Ταμάρα Εκλεστόουν
austria__12_
Τζέιμς Μπλαντ περικυκλωμένος από φαν και μίντια λίγο πριν από τη δική του συναυλία στο χειμερινό θέρετρο
austria__1_

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ