Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ποια παιδιά είναι ευάλωτα στον κορωνοϊό

Ερευνητές από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, με επικεφαλής τον δρ Χονγκτζέ Γιου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, με βάση στοιχεία ιχνηλάτησης από σχεδόν 1.200 ανθρώπους στην Ουχάν -που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας- και στη Σαγκάη.

Η μελέτη έδειξε ότι η πιθανότητα λοίμωξης από τον κορωνοϊό αυξάνεται με την ηλικία.

Τα παιδιά ηλικίας έως 14 ετών είναι ευάλωτα σε λοίμωξη COVID-19 μόνο σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με τα άτομα άνω των 65 ετών, δηλαδή ένας ηλικιωμένος έχει υπερδιπλάσια πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Τα παιδιά έως 14 ετών είναι επίσης λιγότερο ευάλωτα στον κορωνοϊό, αν και σε μικρότερο βαθμό, σε σχέση με την ηλιακή ομάδα 15-64 ετών.

Η μελέτη συμπεραίνει επίσης ότι τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η συνακόλουθη μείωση στις καθημερινές διαπροσωπικές επαφές ήταν επαρκείς παρεμβάσεις για να ανακόψουν δραστικά την εξάπλωση του ιού.

Το μοντέλο δείχνει ότι ενώ το έγκαιρο κλείσιμο των σχολείων συνέβαλε στον περιορισμό της επιδημίας κατά 40% έως 60%, μειώνοντας τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν ήταν αρκετό. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο περιορισμός των επαφών μεταξύ ανθρώπων ακόμα και μέσα στα ίδια τα κινεζικά νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ