Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι αλλάζει από το 2020

Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα ισχύσει το νέο όριο δαπάνης εισοδημάτων με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Έτσι, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ριχτούν στο κυνήγι των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.


Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

Σύμφωνα με Τα Νέα στις δαπάνες, που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του 30% περιλαμβάνονται έξοδα όπως: έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων,δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό, τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις απαιτούμενες e-αποδείξεων και αυτές που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Στο εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30%, δε θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή. Ανώτατο όριο στο ποσό των δαπανών είναι τα 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.

Για φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ποσό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Δηλαδή όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα άνω των 66.667 ευρώ θα αρκεί να καλύψουν ποσό δαπανών 20.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστά χαμηλότερα του 30%.


Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα εξαιρούνται πλήρως:
– Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
– Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
– Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
– Φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
– Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
– Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
– Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
– Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
– Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
– Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
– Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
– Οι φυλακισμένοι.

Κάθε φορολογούμενος που υπάγεται σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις εξαιρείται και από την υποχρέωση συγκέντρωσης χάρτινων αποδείξεων αξίας 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ