Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΓΝ Παπαγεωργίου: Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς και Ημερίδα με θέμα «Δωρεά και Μεταμόσχευση Κερατοειδών»

Φως σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης φιλοδοξεί να προσφέρει η νεοσύστατη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου. Οι δυο πρώτες μεταμοσχεύσεις διενεργήθηκαν με επιτυχία από το εξειδικευμένο προσωπικό χάρη στη δωρεά των κερατοειδών ενός 63χρονου. Η ομάδα του Νοσοκομείου, εκπαιδευμένη στη λήψη, τη μεταφορά μοσχευμάτων και τη διενέργεια των μεταμοσχεύσεων, βρίσκεται σε ετοιμότητα, ωστόσο για να βρουν και άλλοι ασθενείς την όρασή τους, απαιτείται η ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την εξεύρεση μοσχευμάτων οφθαλμών. Για τον λόγο αυτό, η Β' Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Δωρεά και Μεταμόσχευση Κερατοειδών», την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2018, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Στόχος της εκδήλωσης είναι η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, καθώς στη χώρα μας, κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, οι δότες ιστών και οργάνων δεν αρκούν για να καλυφτούν οι ανάγκες σε μοσχεύματα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του Περικλή Μπραζιτίκου, Καθηγητή Οφθαλμολογίας, Διευθυντή Β' Οφθαλμολογικής Κλινικής ο οποίος έφυγε από τη ζωή πρόσφατα.


Η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων

Στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, η Β' Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ, αδειοδοτήθηκε, μετά από πολυετείς ενέργειες, ως «Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς», δηλαδή μεταμοσχεύσεων ολόκληρου του κερατοειδούς χιτώνα ή μόνον ορισμένων από τις στιβάδες του. Σύμφωνα με τους γιατρούς της ομάδας μεταμοσχεύσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι κερατοπλαστικές μερικού πάχους, το μόσχευμα ενός δότη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δυο παραλήπτες.

Οι πρώτες δυο μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουλίου 2018. Το πολύτιμο δώρο ζωής χάρισε, με τον θάνατό του, σε δυο γυναίκες με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα, ένας 63χρονος από τη Λάρισα, όταν η οικογένειά του πρόσφερε τους κερατοειδείς του για μεταμόσχευση. Οι ιατροί της Κλινικής, οι οποίοι εφημερεύουν εθελοντικά σε 24ωρη ετοιμότητα, για να μεταβούν σε κάθε γωνιά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, όταν κληθούν, ανταποκρίθηκαν άμεσα. Τους κερατοειδείς δέχθηκαν δυο γυναίκες με μόνιμη θόλωση των κερατοειδών και όραση που τις στερούσε την ικανότητα αυτοδύναμης και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Τις επεμβάσεις διενήργησαν οι συνεργάτες της Κλινικής, ειδικοί στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, κ. Νικόλαος Ζιάκας, Καθηγητής ΑΠΘ και κ. Αργύριος Τζαμάλης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, συνεπικουρούμενοι από ομάδα Οφθαλμιάτρων, Αναισθησιολόγων και Νοσηλευτών του Νοσοκομείου, παρουσία του κ. Μπραζιτίκου και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Δημητρίου Ματάμη.


Το πρόγραμμα

Στην ημερίδα θα γίνει προσπάθεια να καλυφτούν όλες οι παράμετροι σχετικά με τη δωρεά οργάνων σώματος. Θα τονιστεί, μεταξύ άλλων, μέσα από τις ομιλίες οφθαλμιάτρων, εντατικολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού που εμπλέκεται στη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων, το καθήκον αλλά και το δύσκολο έργο του προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, να ενημερώνει τους συγγενείς ασθενών χωρίς ελπίδα επιβίωσης για τη δυνατότητα μιας τελευταίας ευεργεσίας προς τον συνάνθρωπο μέσω της προσφοράς ιστών και οργάνων.

Για την οργάνωση του συστήματος και τις τράπεζες οφθαλμών θα μιλήσει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέας Καραμπίνης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία- κατάθεση ψυχής μεταμοσχευμένου με θέμα «Ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ