Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε και ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, ο κ. Σκουρής επισήμανε, ακόμη, πως ο δικαστής δεν μπορεί να αποφασίζει, με βάση το περί δικαίου αίσθημα του λαού αλλά με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδησή του.
Ο Πρόεδρος της Ε.ΝΟ.Β.Ε. δικηγόρος κ. Αθανάσιος (Θάνος) Γεωργιάδης αναφέρθηκε στους λόγους που πριν 30 χρόνια αποφασίστηκε η ίδρυση αυτού του διακλαδικού επιστημονικού σωματείου με συμμετοχή δικηγόρων, δικαστών και πανεπιστημιακών προκειμένου έτσι να προωθείται ο επιστημονικός διάλογος προς όφελος τελικά της απονομής της δικαιοσύνης, γεγονός που έγινε πλήρως αποδεκτό από τη νομική κοινότητα και αυτό το αποδεικνύει η διεξαγωγή 150 εκδηλώσεων μέχρι σήμερα με τη συμμετοχή πάνω από 1000 εισηγητών, πολλές από τις οποίες εκδηλώσεις έγιναν σε συνδιοργάνωση με άλλους φορείς (Νομικές Σχολές, Δικηγορικούς Συλλόγους, Επιστημονικά Σωματεία κλπ.). Η Ε.ΝΟ.Β.Ε. ήλθε και κάλυψε τότε στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας το κενό που υπήρχε στον επιστημονικό διάλογο, ο οποίος έφερε κοντά τους δικηγόρους, δικαστές και πανεπιστημιακούς ώστε να υπάρχει όσμωση και αλληλεπίδραση της θεωρίας, πράξης και απονομής δικαιοσύνης. Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στυγερή δολοφονία του συναδέλφου του Μιχαήλ Ζαφειρόπουλου και εξέφρασε τον αποτροπιασμό για την πράξη και τα συλλυπητήρια του Δ.Σ. της Ε.ΝΟ.Β.Ε. στην οικογένειά του.
Στην εκδήλωση παρέστη η πλειονότητα των μελών της Ε.ΝΟ.Β.Ε. που απαρτίζεται από δικηγόρους, δικαστές όλων των βαθμίδων και πανεπιστημιακούς (καθηγητές νομικών σχολών). Σημασία και αναγνώριση του έργου της προσέδωσε και η παράσταση στην εκδήλωση του νέου Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλείου Πέππα, στον οποίο οι παριστάμενοι ευχήθηκαν καλή υγεία και επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του σε δύσκολους καιρούς. Ο κ. Πέππας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό συγχαίροντας το έργο της Ε.ΝΟ.Β.Ε. Την εκδήλωση επίσης χαιρέτησαν ο ιστορικός Πρόεδρος και εμπνευστής της Ε.ΝΟ.Β.Ε. δικηγόρος κ. Ιάσων Δούμπης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Βαλεργάκης, ο Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης καθηγητής κ. Γεώργιος Δέλλιος, ο Προϊστάμενος του Εφετείου Θεσσαλονίκης αρεοπαγίτης κ. Αντώνιος Τσαλαπόρτας και ο εκδότης και χορηγός της κ. Παναγιώτης Σάκκουλας, ο οποίος παρέδωσε στον κ. Γεωργιάδη τον άρτι κυκλοφορήσαντα επετειακό τόμο που περιλαμβάνει μελέτες 28 έγκριτων νομικών που συνέγραψαν επί τούτοις για την εκδήλωση αυτή.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Porto Palace προβλήθηκαν συνοδεία μουσικής υπό μορφή video όλες οι αφίσες της Ε.ΝΟ.Β.Ε., έγινε αναφορά στον καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη που διετέλεσε Πρόεδρος της για 12 χρόνια και παρουσιάστηκε στιγμιότυπο από εκπομπή του δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη στην οποία ο Ι. Μανωλεδάκης επισήμανε τη διαφορά μεταξύ του δικαίου και του ηθικού που δεν συμπίπτουν πάντοτε.
Ακόμη, εκτελέστηκε από τους δικηγόρο και μαέστρο κ. Νικόλαο Κυριακού (τσέλο), τη σολίστ και καθηγήτρια του ΚΩΘ κ. Ειρήνη Ντράγκνεβα (βιολί) και τον νομικό και καθηγητή του ΚΩΘ κ. Θανάση Παπαϊσίου (πιάνο) απόσπασμα έργου του J. Haydn.
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο κ. ΣΚΟΥΡΗΣ
Ο επίτιμος Πρόεδρος επί 4 θητείες του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, καθηγητής κ. Βασίλειος Σκουρής και μέλος της Ε.ΝΟ.Β.Ε. με μία εμπνευσμένη και λιτή ομιλία κέρδισε τους μετέχοντες στην εκδήλωση με τις καίριες επισημάνσεις του για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε στον τρόπο επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και το ρόλο σ’ αυτή της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, οι εκπρόσωποι των οποίων, εκφράζοντας το λαό, πρέπει να έχουν λόγο στην επιλογή τους σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγρ. 3 του Συντάγματος («όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του ΄Εθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα»). Καυτηρίασε την κριτική των δικαστικών αποφάσεων από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας και τόνισε ότι οι δικαστές απονέμοντας δικαιοσύνη εφαρμόζουν το νόμο και πρωτίστως το Σύνταγμα και δεν έχουν στόχο την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος. ΄Ετσι κατοχυρώνεται η δικαστική ανεξαρτησία έναντι της εκτελεστικής και για το λόγο αυτό δεν είναι επιτρεπτή η κριτική των δικαστικών αποφάσεων από την εκτελεστική εξουσία γιατί πρόκειται περί άλλης πολιτειακής λειτουργίας και μία τέτοια ενέργεια αντιβαίνει στο άρθρο 26 του Συντάγματος που κατοχυρώνει τη διάκριση των εξουσιών. Κλείνοντας, στηλίτευσε και την ασυδοσία που προκύπτει από τους ίδιους τους κόλπους των δικαστών όταν αυτοί επιχειρούν ιδιοτελώς να αποκομίσουν οφέλη με αποφάσεις τους εκτός των πλαισίων του Συντάγματος με ηθελημένη παρερμηνεία των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας ρητή επ΄ αυτού αναφορά στη φετεινή συζήτηση στον ΄Αρειο Παγο για την αύξηση των ορίων ηλικίας αποχώρησης από το σώμα των ανωτάτων δικαστών, που ευτυχώς, δεν πέρασε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ