Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΣΥΡΙΖΑ και Ισημερινός: Λένιν να είναι και ό,τι νάναι!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η είδηση δεν πρέπει να πέρασε ούτε καν στα ψιλά. Στις αρχές του μήνα, ο Πρόεδρος του Ισημερινού – χώρα-πρότυπο για τον Τσίπρα και την παρέα του και αυτή η λατινοαμερικάνικη χώρα – Λενίν (βεβαίως, βεβαίως) Μορένο, απάλλαξε με προεδρικό διάταγμα από τα καθήκοντά του τον αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας.

Ο Γκλας κατηγορήθηκε από τον Μορένο ότι δεν επιδεικνύει ομαδικό πνεύμα, όταν ο αντιπρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στη δημοσιότητα ανακριβή στοιχεία για την οικονομία.

Πριν από δέκα περίπου μέρες, ο επικεφαλής της Εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει στοιχεία περί της εμπλοκής του αντιπροέδρου σε υπόθεση διαφθοράς, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που συνδέεται με το σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht.

Ο Γκλας αρνείται τις κατηγορίες και πιστεύεται ότι ο αντιπρόεδρος, στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, μπήκε στο στόχαστρο επειδή ο Μορένα προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τον προκάτοχό του, κάνοντας στροφή προς το Κέντρο.

Βέβαια, ο Τσίπρας και η παρέα του είναι φίλοι όλων αυτών. Όταν στις 3 του περασμένου Απριλίου ο Μορένο κέρδισε τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα με τα ακόλουθα:

«Αγαπητέ σύντροφε (σ.σ. βεβαίως, βεβαίως) Λένιν Μορένο, αγαπητοί σύντροφοι της Allianza Pais. Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για τη μεγάλη νίκη σας στις προεδρικές εκλογές».

Ανέφεραν επίσης ότι «η εκλογή του Λένιν Μορένο αποτελεί εγγύηση για τη συνέχεια της "Επανάστασης των Πολιτών" στο Εκουαδόρ, σε μια κρίσιμη περίοδο, που οι δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου κατεστημένου και της ακροδεξιάς επιχειρούν να αποδομήσουν τις κοινωνικές και εθνικές κατακτήσεις των λαών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής».

Και κατέληγαν: «Στο πρόσωπο του συντρόφου, Λένιν Μορένο αναγνωρίζουμε έναν φίλο και συναγωνιστή, στο μεγάλο, κοινό μας αγώνα για την ειρήνη, τη λαϊκή κυριαρχία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών και των λαών μας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των κομμάτων και των χωρών μας. Με τους θερμότερους, συντροφικούς χαιρετισμούς».

Θυμίζω ότι στις 27 Ιουνίου 2016, ο κ. Κατρούγκαλος, ως υπουργός Εργασίας τότε, έσπευσε να επισκεφθεί τον Ισημερινό!

Με μεγάλη υπερηφάνεια μας είχαν ανακοινώσει τότε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας υπουργός επισκέπτεται τον Ισημερινό (και ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον υπουργό Συντονισμού του Ισημερινού Ριβέρα Γιάνεζ και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής!

Εκεί, λέει, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα θέματα αυτά και τις εκατέρωθεν εμπειρίες σχετικά με την προώθηση πολιτικών, με σκοπό τη δίκαιη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημιουργία θεσμών άμεσης δημοκρατίας.

Τότε, το υπουργείο Εργασίας (της Ελλάδας βεβαίως, βεβαίως), είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία μας πληροφορούσε ότι «ο Ισημερινός, την τελευταία δεκαετία, επιχειρεί με επιτυχία ένα σημαντικό εγχείρημα εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα»!

Και ότι «εφαρμόζει, μάλιστα, ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής οικονομίας και έχει θεσπίσει ένα καινοτόμο Σύνταγμα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες».

Προφανώς, με βάση αυτές τις «αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες» παραπέμπεται τώρα ο αντιπρόεδρος.

Μόλις είπε τη γνώμη του, νάτη η «άμεση δημοκρατία»!

Είναι γνωστό ότι από το 2010 ο Ισημερινός συγκλονίζεται από διαδηλώσεις κατά της υπερφορολόγησης και του κυβερνητικού αυταρχισμού (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει)…

Στην εξουσία από το 2006, ο Κορέα είχε υποσχεθεί (κι’ αυτός) τα πάντα στους πάντες.

Όχι μόνο δεν έκανε τίποτε, αλλά οδήγησε τον λαό σε απόγνωση.

Τώρα, ήλθε ο άλλος, ο… Λένιν! Τον οποίο επίσης συνεχάρη ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε στο παρελθόν και με τον Κορέα, στενό φίλο του Τσάβες.

Θυμίζω επίσης ότι ο Ισημερινός βρέθηκε εκτός των αγορών δανεισμού μετά την αθέτηση πληρωμών που είχε κηρύξει το 2008 για χρεόγραφα συνολικής αξίας 3,2 δις δολαρίων, ενώ υιοθέτησε το δολάριο μετά την οικονομική κρίση του 1999.

Θυμίζω επίσης ότι Τσίπρας, Καμμένος και λοιποί είχαν ως πρότυπο τον Ισημερινό για το θέμα του χρέους – θυμάστε και τις επιτροπές της κ. Κωνσταντοπούλου, όταν είχε είχε προσκληθεί ο Βέλγος οικονομολόγος και «επιστημονικός συντονιστής των ερευνών» της περίφημης «Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος», Ερίκ Τουσέν, πρώην μέλος της επιτροπής εξέτασης του χρέους του Ισημερινού.

Λοιπόν, στον Ισημερινό η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει – και ας μας έλεγαν τα αντίθετα οι «σωτήρες».

Αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πρόβλημα. Από τον Τσάβες στον Κορέα και από τον Κορέα στο Λενίν, όλα βαίνουν καλώς.

Λένιν να είναι και ό,τι νάναι!


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ