Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

«Οι Αρχαιολογικοί Θησαυροί του Βορείου Έβρου»

Ημερίδα Γνώσης και Ενημέρωσης στο Διδυμότειχο
Από τις απαρχές της Ιστορίας και ακόμα παλαιότερα, ετούτος ο τόπος έχει κατοικηθεί από τους ανθρώπους.

Εδώ, οι άνθρωποι έχουν στη γη «Ρίζα Βαθιά», ήταν το πρώτο συμπέρασμα της επιστημονικής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Διδυμότειχο για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής του Βορείου Έβρου.

Η κοιλάδα που εκτείνεται βόρεια από τις υπώρειες της Ανατολικής Ροδόπης και δυτικά της κοίτης του μεγάλου Έβρου, με τους χαμηλούς λόφους και τους κάμπους που οι τρεις ποταμοί δίνουν στη Γη τη Γονιμότητα, την Κατοίκηση και τη Ζωή.

Ο Έβρος, ο Ερυθροπόταμος και ο Άρδας, ρέουν και ενώνονται στο μακρύ τους δρόμο προς τη θάλασσα, μετατρέποντας την κοιλάδα σε κοιτίδα ευφορίας, αγαθών, ζωντανών και ανθρώπων. Σε γενικές γραμμές, όχι πάντα απαραίτητα ευδιάκριτες, οριοθετείται η καρδιά της Θρακικής ενδοχώρας, η περιοχή του Βορείου Έβρου.

Η Ημερίδας Γνώσης και Ενημέρωσης «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ», που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Διδυμότειχο στις 27 Νοεμβρίου 2016, αποτέλεσε πρωτοβουλία και συνεργασία μεταξύ του "ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟΥ" Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Διδυμοτείχου και του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - Γνώση και Δράση».

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η Γνώση και η Ενημέρωση των πολιτών, φορέων και αρχών της περιοχής, σχετικά με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του Βορείου Έβρου και συνδυάστηκε με την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου.

Στο Αμφιθέατρο του Δήμου Διδυμοτείχου παρακολούθησαν την Ημερίδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκπρόσωποι αρχών, φορέων, υπηρεσιών, συλλόγων, σωματείων, αλλά και απλοί πολίτες του Βορείου Έβρου και όχι μόνο.

Στην εισαγωγή έγιναν αναφορές στις ιστορικές πτυχές της περιοχής που αποτελεί την καρδιά της Θρακικής ενδοχώρας, την προσφορά της αρχαιολογικής σκαπάνης στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και στις εξέχουσες μορφές της Ελληνικής Αρχαιολογίας που πέρασαν και άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή, όπως ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο παγκοσμίως γνωστός με την ανακάλυψη του τάφου του Βασιλιά Φιλλίπου Β΄ της Μακεδονίας στη Βεργίνα, ο οποίος έχει πει για το Κάστρο του Διδυμοτείχου, πως: «Ο ιερός αυτός βράχος είναι η δεύτερη Ακρόπολη της Ελλάδας».

Η Ημερίδα αφιερώθηκε στη μνήμη του αρχαιολόγου και καθηγητή της κλασικής αρχαιολογίας Γεώργιο Μπακαλάκη, που φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατό του.

Ο αείμνηστος αρχαιολόγος προσέφερε τα μέγιστα στην επιστήμη της αρχαιολογίας και της αρχαιολογικής έρευνας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης και έδωσε το έναυσμα της αρχαιολογικής έρευνας στο Βόρειο Έβρο. Δίκαια λοιπόν έχει χαρακτηριστεί ως ο «Πατέρας της Αρχαιολογικής έρευνας» στην περιοχή.

Στα 1959-60 ο καθηγητής Γεώργιος Μπακαλάκης ταύτισε το λόφο της «Αγίας Πέτρας» Διδυμοτείχου με την Πλωτινόπολη των Ρωμαϊκών χρόνων. Ενώ το 1977 ξεκίνησε την ανασκαφική έρευνα στην Αγία Πέτρα μαζί με τον τότε προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θράκης, κ.Διαμαντή Τριαντάφυλλο.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιέλαβε εξέχοντες ομιλητές επιστήμονες με μακροχρόνια προσφορά στην αρχαιολογική έρευνα και ιστορική μελέτη της περιοχής του Βορείου Έβρου. Οι ομιλητές και τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην Ημερίδα ήταν ως εξής:

- Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων: «Οι ταφικοί τύμβοι του Βορείου Έβρου».

- Ματθαίος Κουτσουμανής, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης: «Η αρχαιολογική έρευνα στον ταφικό τύμβο Θυρέας και στην Πλωτινόπολη».

- Αθανάσιος Γουρίδης, Δρ. Αρχαιολογίας-Πολ. Μηχανικός: «Ιστορική τοπογραφία του Βυζαντινού Διδυμοτείχου».

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, το κοινό είχε την ευκαιρία να υποβάλλει ερωτήματα σχετικά με τα θέματα που αναπτύχθηκαν, στους ομιλητές. Ιδιαίτερα τονίστηκε η πεποίθηση του κόσμου, τα ευρήματα που έχουν ανευρεθεί στον Βόρειο Έβρο, να παραμείνουν και να εκτίθενται σε Μουσεία της περιοχής, όπως το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, καθώς επίσης να κατασκευασθούν τα σκέπαστρα στην Πλωτινόπολη και τύμβο Μ.Δοξιπάρας ώστε οι χώροι να είναι επισκέψιμοι.

Τέλος, εκδηλώθηκε η επιθυμία όλων, να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες και οι ανασκαφές στο Βόρειο Έβρο, στα Κάστρα Διδυμοτείχου και Πυθίου, καθώς και στους ταφικού τύμβους που έχουν αναγνωριστεί και καταγραφεί από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Το «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ» Πολιτιστικού Κέντρο του Δήμου Διδυμοτείχου και οι «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση» που είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης της Ημερίδας, ευχαριστούν από βάθος καρδίας για την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή όλους τους παριστάμενους.

Οι αρχές, οι φορείς και οι πολίτες του Βορείου Έβρου έδωσαν το παρόν και δήλωσαν το ζωντανό ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση τους για τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα μνημεία και την ιστορία του τόπου.


Κοινοποίηση Φραγκούλη Φράκου
ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ Γνώση και Δράση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ