Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου ενημερώνοντας για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και οριοθετώντας τον αθλητικό προγραμματισμό του 2013.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στους κάτωθι άξονες και αργότερα απάντησε σε ερωτήσεις:
·ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ:
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στους κάτωθι άξονες και αργότερα απάντησε σε ερωτήσεις:
·ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ:
Βάσει του νόμου 4115/2013 άρθρο 38 που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, επανήλθαν τα κίνητρα και προνόμια για τους υψηλού επιπέδου αθλητές – μαθητές. Πλέον, όσοι κατακτούν 1η-6η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και 1η-3η θέση σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, σε κάθε ηλικιακή κατηγορία εκτός παίδων και κορασίδων, εισέρχονται σε όποια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ επιθυμούν. Οι υπόλοιποι ως την 8η θέση, θα εισέρχονται άνευ εξετάσεων σε ΤΕΦΑΑ και θα παίρνουν 30% μπόνους για άλλες σχολές, το οποίο θα φτάσει στο 90% του τελευταίου εισακτέου στη σχολή αυτή, επομένως αυξάνεται κατά 11% δηλαδή σύνολο 41% μπόνους. Στο ίδιο άρθρο συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση της αθλητικής βάσης με τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων σχετικά με τα κίνητρα-προνόμια για τους αθλητές καθώς και τη διαμόρφωση νέων οργάνων για την υποστήριξη του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού, τα Περιφερειακά Συμβούλια και τα Περιφερειακά Γραφεία, ώστε όλοι οι θεσμικοί φορείς να συμμετέχουν στον αθλητικό σχεδιασμό με αποκεντρωμένες δομές και λειτουργίες. Να σημειωθεί ότι τα προνόμια θα ισχύσουν αναδρομικά από το 2008, όταν και καταργήθηκαν με το Ν. 3708. Όσοι αθλητές διακρίθηκαν από τότε μέχρι σήμερα θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν τα σχετικά έγγραφα και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται, ανάλογα με τις επιτυχίες τους.
·ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΎ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ:
·ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΎ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ:
Στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, επιτεύχθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού για την επιχορήγηση των Ομοσπονδιών. «Μιλήσαμε για τις τραγικές μειώσεις Ομοσπονδιών που έφταναν ως και 60-70%. Σε αυτά τα 14 εκατ. που είχαν εγκριθεί, θα πάμε στα 25 εκατ. Πέρυσι ήταν περίπου 35 εκατ. Αν πάει τελικά στα 25 εκατ. τότε οι περικοπές θα μειωθούν στο 30%. Ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό που επενδύει στον αθλητισμό και στέκεται αρωγός στο Αθλητικό Κίνημα κι αυτό είναι το ζητούμενο. Σχετικά με τους υπαλλήλους των Ομοσπονδιών που σε ορισμένες είναι υπεράριθμοι, ο Υφυπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη για την όσο το δυνατόν ομαλότερη επίλυση του ζητήματος. «Να μετατάξουμε υπαλλήλους ώστε να μην βρεθούν στη δύσκολη θέση οι ομοσπονδίες να απολύσουν». Επιπλέον, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε και την ανάγκη να ενισχυθεί το «κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού που είναι το σωματείο» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς ως Πολιτεία έχουμε υποχρέωση τα παιδιά να έχουν χρόνο και χώρο να αθληθούν. Δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να επιδοτήσουμε και όλα τα σωματεία. Γιατί είναι άνω των 5.000 και το κόστος της βοήθειες γίνεται τεράστιο. Γι’ αυτό πρέπει να πριμοδοτήσουμε τα σωματεία που αποδεδειγμένα κάνουν αναπτυξιακό αθλητισμό. Αυτό αποδεικνύεται π.χ. από τους αθλητές που επανδρώνουν τις μικρές εθνικές ομάδες».
·ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:
·ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:
Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος σε μαθητές-μαθήτριες νηπιαγωγείου – γυμνασίου σχετικά με την αθλητική διατροφή, το σωματικό λίπος, τον σωματότυπο των παιδιών καθώς και των βασικών αθλητικών τους χαρακτηριστικών το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ευ Ζην» για το οποίο θα αποσταλεί σύντομα εγκύκλιος εφαρμογής σε όλα τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια της χώρας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 500 χιλιάδες με το κόστος να ανέρχεται σε μισό ευρώ για κάθε παιδί.
·ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΥΟ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ από το σχολικό έτος 2013-14, σε άμεση συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ένα στο Λεκανοπέδιο Αττικής και ένα στη Θεσ/κη για την υποστήριξη τόσο του σχολικού όσο μεσοπρόθεσμα και του αγωνιστικού μας αθλητισμού. Τα αθλητικά σχολεία δεν θα είναι απλά ένα αθλητικό τμήμα εντός ενός κλασσικού σχολείου, αλλά θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Θα βρίσκονται κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές και θα γίνει πρόβλεψη για να καλύπτονται τα έξοδα παιδιών που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθούν σε αυτά, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Επίσης, θα υπάρξει ειδικό τμήμα για ΑΜΕΑ.
Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε την υποστήριξη των ΑΜΕΑ οι οποίοι έχουν ήδη εξισωθεί θεσμικά με τους υπόλοιπους αθλητές, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η φροντίδα της Πολιτείας σε θέματα προσβασιμότητας στις αθλητικές εγκαταστάσεις και ευρύτερα ενώ θα συνεχιστεί η υποστήριξη των αθλητικών τους προγραμμάτων με ιδιαίτερη ευαισθησία.
Επίσης, ανακοίνωσε την υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας στον αθλητισμό για το πρώτο εξάμηνο του 2014 με δύο σημαντικές θεματικές ενότητες που είναι ο παιδικός πρωταθλητισμός και η αντιμετώπιση μέσω της άσκησης, διαφόρων προβλημάτων υγείας.
Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και σε:
Α) Την επάνοδο από το Υπουργείο Υγείας στη ΓΓΑ, των υπηρεσιών του Μ.Λ.Α καθώς και των ΑΜΕΑ ενισχύοντας έτσι το σύνολο των δράσεων του αθλητισμού στον φυσικό θεσμικό τους χώρο.
Β) Την μεταφορά του συνόλου της ΓΓΑ από το ενοικιαζόμενο κτίριο της Κηφισίας στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, μειώνοντας έτσι δραστικά τις δαπάνες.
Γ) Την υποστήριξη του αθλήματος της πάλης με επιστολή στον Πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρονγκ, να συνεχίσει το άθλημα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, ως ιστορική παρακαταθήκη από την αρχαία Ελλάδα.
Δ) Την ενίσχυση του ΕΚΑΕ και μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να «μπορέσουμε να το ενδυναμώσουμε με μηχανήματα αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό ώστε να καταφέρουμε να το ενισχύσουμε με απόλυτα κατηρτισμένα άτομα και σύγχρονα μηχανήματα»
Σε σχετικές ερωτήσεις που του έγιναν ο κ. Ιωαννίδης συμπλήρωσε τα εξής:
Για τα κολυμβητήρια: «Πήρα 200 χιλιάδες ευρώ χορηγία – κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί για Υπουργό- από ΔΕΚΟ. Τους είπα δεν θέλω τα χρήματα, γιατί πρέπει να κάνω διεθνή διαγωνισμό και να χάσω πάρα πολύ χρόνο. Τους παρακάλεσα, αντί των χρημάτων, να μου δώσουν τρείς αντλίες θερμότητας για να μπορούν τα κολυμβητήρια να έχουν ζεστό νερό και να λειτουργήσουν κανονικά. Τα έξοδα για ρεύμα σε σχέση με το πετρέλαιο, θα είναι 60% λιγότερα!»
Για Άγιο Κοσμά: «Κρατήσαμε σε λειτουργία το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά, το οποίο, είχε ανακοινωθεί πως θα έκλεινε στις 31 Αυγούστου 2012. Είναι το σπίτι του αθλητισμού και δεν μπορούσα να επιτρέψω να φύγει ο αθλητισμός από από το σπίτι του. Το πρώτο που έκανα, ήταν να συναντηθώ με την ΔΣ της Ελληνικό ΑΕ και συμφωνήσαμε, όταν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται εντός του πάρκου που θα δημιουργηθεί στο παλιό αεροδρόμιο, τότε να κλείσει και το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά»
Για τα εθνικά στάδια και τα κολυμβητήρια: «Εγώ θέλω στα Αθλητικά Εθνικά Στάδια, είτε είναι κολυμβητήρια, είτε γυμναστήρια να μην πληρώνει κανένας που μπαίνει να αθληθεί, γιατί χρωστάμε τους χώρους άθλησης στα παιδιά μας. Ζητήσαμε από τον κ. Λιβιεράτο να συμπεριλάβει στο Νομοσχέδιο, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα Εθνικά Στάδια και Κολυμβητήρια. Αν γίνει αυτό, λύσαμε το πρόβλημα. Και δεν είναι πολυέξοδο όπως ακούγεται. Υπάρχουν ήδη προσφορές πολύ οικονομικές».
Για το ΕΣΚΑΝ: «Η ΓΓΑ δεν οφείλει ευρώ στο ΕΣΚΑΝ. Οι οφειλές προς το ΕΣΚΑΝ προέρχονται από σωματεία και Ομοσπονδίες. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να κάνουμε αυστηρούς ελέγχους»
Για την αποκατάσταση των αθλητών: Οι πρωταθλητές με διακρίσεις που δικαιούνται επαγγελματικής αποκατάστασης, δεν μπορούν να στέλνονται σε γραφεία και να κάνουν καθιστική δουλειά. Το ΄χω πει αυτό, από το 2008. Οι εμπειρίες τους πρέπει να χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των παιδιών και την ανάπτυξη του αθλητισμού. Κανονικά πρέπει να τους δίνεται θέση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ή εποπτευόμενους φορείς, ή ακόμη σε Αθλητικούς Οργανισμούς των Δήμων όταν βρίσκονται στην Περιφέρεια, για να αξιοποιούνται ανάλογα.
Για τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών: «Όσον αφορά τα κριτήρια κατανομής της επιπλέον επιχορήγησης στις Ομοσπονδίες, πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία. Να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν, το έργο που κάνει η κάθε Ομοσπονδία, πόσο νοικοκυρεμένη είναι, οι επιτυχίες των αθλητών της, η ιστορία της κλπ. Είναι πάντως εξαιρετικά δύσκολο να κρίνεις αντικειμενικά. Στη προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουμε με το γράμμα του νόμου, αλλά με το πνεύμα του νόμου. Αβάντα δεν θα κάνουμε σε κανέναν».
Να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός έκανε νύξη για την κλοπή των μεταλλίων του παραολυμπιονίκη, Γρηγόρη Πολυχρονίδη: «Παρακαλώ να επιστραφούν τα μετάλλια του παραολυμπιονίκη Γρηγόρη Πολυχρονίδη που εκλάπησαν. Δεν είναι χρυσά τα μετάλλια για να τα λιώσουν και να τα πουλήσουν. Είναι ηθικής αξίας για τον αθλητή».
·ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΥΟ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ από το σχολικό έτος 2013-14, σε άμεση συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ένα στο Λεκανοπέδιο Αττικής και ένα στη Θεσ/κη για την υποστήριξη τόσο του σχολικού όσο μεσοπρόθεσμα και του αγωνιστικού μας αθλητισμού. Τα αθλητικά σχολεία δεν θα είναι απλά ένα αθλητικό τμήμα εντός ενός κλασσικού σχολείου, αλλά θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Θα βρίσκονται κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές και θα γίνει πρόβλεψη για να καλύπτονται τα έξοδα παιδιών που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθούν σε αυτά, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Επίσης, θα υπάρξει ειδικό τμήμα για ΑΜΕΑ.
Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε την υποστήριξη των ΑΜΕΑ οι οποίοι έχουν ήδη εξισωθεί θεσμικά με τους υπόλοιπους αθλητές, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η φροντίδα της Πολιτείας σε θέματα προσβασιμότητας στις αθλητικές εγκαταστάσεις και ευρύτερα ενώ θα συνεχιστεί η υποστήριξη των αθλητικών τους προγραμμάτων με ιδιαίτερη ευαισθησία.
Επίσης, ανακοίνωσε την υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας στον αθλητισμό για το πρώτο εξάμηνο του 2014 με δύο σημαντικές θεματικές ενότητες που είναι ο παιδικός πρωταθλητισμός και η αντιμετώπιση μέσω της άσκησης, διαφόρων προβλημάτων υγείας.
Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και σε:
Α) Την επάνοδο από το Υπουργείο Υγείας στη ΓΓΑ, των υπηρεσιών του Μ.Λ.Α καθώς και των ΑΜΕΑ ενισχύοντας έτσι το σύνολο των δράσεων του αθλητισμού στον φυσικό θεσμικό τους χώρο.
Β) Την μεταφορά του συνόλου της ΓΓΑ από το ενοικιαζόμενο κτίριο της Κηφισίας στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, μειώνοντας έτσι δραστικά τις δαπάνες.
Γ) Την υποστήριξη του αθλήματος της πάλης με επιστολή στον Πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρονγκ, να συνεχίσει το άθλημα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, ως ιστορική παρακαταθήκη από την αρχαία Ελλάδα.
Δ) Την ενίσχυση του ΕΚΑΕ και μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να «μπορέσουμε να το ενδυναμώσουμε με μηχανήματα αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό ώστε να καταφέρουμε να το ενισχύσουμε με απόλυτα κατηρτισμένα άτομα και σύγχρονα μηχανήματα»
Σε σχετικές ερωτήσεις που του έγιναν ο κ. Ιωαννίδης συμπλήρωσε τα εξής:
Για τα κολυμβητήρια: «Πήρα 200 χιλιάδες ευρώ χορηγία – κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί για Υπουργό- από ΔΕΚΟ. Τους είπα δεν θέλω τα χρήματα, γιατί πρέπει να κάνω διεθνή διαγωνισμό και να χάσω πάρα πολύ χρόνο. Τους παρακάλεσα, αντί των χρημάτων, να μου δώσουν τρείς αντλίες θερμότητας για να μπορούν τα κολυμβητήρια να έχουν ζεστό νερό και να λειτουργήσουν κανονικά. Τα έξοδα για ρεύμα σε σχέση με το πετρέλαιο, θα είναι 60% λιγότερα!»
Για Άγιο Κοσμά: «Κρατήσαμε σε λειτουργία το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά, το οποίο, είχε ανακοινωθεί πως θα έκλεινε στις 31 Αυγούστου 2012. Είναι το σπίτι του αθλητισμού και δεν μπορούσα να επιτρέψω να φύγει ο αθλητισμός από από το σπίτι του. Το πρώτο που έκανα, ήταν να συναντηθώ με την ΔΣ της Ελληνικό ΑΕ και συμφωνήσαμε, όταν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται εντός του πάρκου που θα δημιουργηθεί στο παλιό αεροδρόμιο, τότε να κλείσει και το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά»
Για τα εθνικά στάδια και τα κολυμβητήρια: «Εγώ θέλω στα Αθλητικά Εθνικά Στάδια, είτε είναι κολυμβητήρια, είτε γυμναστήρια να μην πληρώνει κανένας που μπαίνει να αθληθεί, γιατί χρωστάμε τους χώρους άθλησης στα παιδιά μας. Ζητήσαμε από τον κ. Λιβιεράτο να συμπεριλάβει στο Νομοσχέδιο, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα Εθνικά Στάδια και Κολυμβητήρια. Αν γίνει αυτό, λύσαμε το πρόβλημα. Και δεν είναι πολυέξοδο όπως ακούγεται. Υπάρχουν ήδη προσφορές πολύ οικονομικές».
Για το ΕΣΚΑΝ: «Η ΓΓΑ δεν οφείλει ευρώ στο ΕΣΚΑΝ. Οι οφειλές προς το ΕΣΚΑΝ προέρχονται από σωματεία και Ομοσπονδίες. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να κάνουμε αυστηρούς ελέγχους»
Για την αποκατάσταση των αθλητών: Οι πρωταθλητές με διακρίσεις που δικαιούνται επαγγελματικής αποκατάστασης, δεν μπορούν να στέλνονται σε γραφεία και να κάνουν καθιστική δουλειά. Το ΄χω πει αυτό, από το 2008. Οι εμπειρίες τους πρέπει να χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των παιδιών και την ανάπτυξη του αθλητισμού. Κανονικά πρέπει να τους δίνεται θέση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ή εποπτευόμενους φορείς, ή ακόμη σε Αθλητικούς Οργανισμούς των Δήμων όταν βρίσκονται στην Περιφέρεια, για να αξιοποιούνται ανάλογα.
Για τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών: «Όσον αφορά τα κριτήρια κατανομής της επιπλέον επιχορήγησης στις Ομοσπονδίες, πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία. Να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν, το έργο που κάνει η κάθε Ομοσπονδία, πόσο νοικοκυρεμένη είναι, οι επιτυχίες των αθλητών της, η ιστορία της κλπ. Είναι πάντως εξαιρετικά δύσκολο να κρίνεις αντικειμενικά. Στη προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουμε με το γράμμα του νόμου, αλλά με το πνεύμα του νόμου. Αβάντα δεν θα κάνουμε σε κανέναν».
Να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός έκανε νύξη για την κλοπή των μεταλλίων του παραολυμπιονίκη, Γρηγόρη Πολυχρονίδη: «Παρακαλώ να επιστραφούν τα μετάλλια του παραολυμπιονίκη Γρηγόρη Πολυχρονίδη που εκλάπησαν. Δεν είναι χρυσά τα μετάλλια για να τα λιώσουν και να τα πουλήσουν. Είναι ηθικής αξίας για τον αθλητή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ