Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η GOOGLE ΕΓΙΝΕ 14 ΕΤΩΝ

Επιχειρηματικά μπορεί να έχει ενηλικιωθεί και να συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των «μεγάλων», αλλά ηλικιακά μόλις μπήκε στην εφηβεία. Ο λόγος για την Google η οποία γιορτάζει σήμερα τα 14α γενέθλιά της.
Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου μπορεί να έγινε επισήμως εταιρεία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, ωστόσο τον πρώτο της υπάλληλο τον προσέλαβε στις 21 του ίδιου μήνα, ενώ τα γενέθλιά της συνηθίζει να τα γιορτάζει στις 27 του Σεπτέμβρη, με ένα κάθε χρονιά νέο doodle (λογότυπο) διαμορφωμένο ειδικά για την περίσταση.
Πίσω στο παρόν ωστόσο, πλέον στα 14 της χρόνια, η Google «είναι καλύτερα από ποτέ άλλοτε», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του το CNN.
Ενδεικτικά, η μετοχή της εταιρείας έκλεισε τη Δευτέρα στα 749,38 δολ., επίδοση που συνιστά ιστορικό υψηλό για την Google και καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ των 747,24 δολ. του Νοεμβρίου του 2007.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο φέτος, η αξία της εν λόγω μετοχής έχει σημειώσει ένα άλμα της τάξεως του 16%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πλέον να ανέρχεται σε 247 δισ. δολ., ενώ μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η Google είδε τα καθαρά της έσοδα να εκτοξεύονται σε 2,8 δισ. δολ. (ποσό αυξημένο κατά 11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2011). Οσο για τα πιο «δυνατά χαρτιά» της αυτοκρατορίας των Πέιτζ και Μπριν εν έτει 2012, αυτά είναι φυσικά η μηχανή αναζήτησης Google Search, το λειτουργικό σύστημα Android, αλλά και λοιπές υπηρεσίες/εταιρείες όπως οι: YouTube, Blogger, Google Maps, Picasa και Gmail.


«Κλικ» στους σημαντικότερους σταθμούς

1998: Οι Λάρι Πέιτζ και Σέρτζι Μπριν, αμφότεροι προερχόμενοι από τις φοιτητικές τάξεις του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, προχωρούν στη σύσταση μιας εταιρείας με την επωνυμία Google (το αρχικό της όνομα ήταν BackRub, αλλά το άλλαξαν) και έδρα... ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια.

2001: Οι Πέιτζ και Μπριν προσλαμβάνουν τον Ερικ Σμιτ (φωτογραφία), βετεράνο της βιομηχανίας τεχνολογίας (με θητεία σε εταιρείες λογισμικού όπως οι Sun Microsystems και Novell), στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google, η οποία ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες της σε συνολικά 26 γλώσσες.

2003: Η Google εξαγοράζει την υπηρεσία Blogger και μπαίνει έτσι δυναμικά σε έναν χώρο ο οποίος τα επόμενα χρόνια έμελλε να γνωρίσει τεράστια άνθηση: αυτόν των ιστολογίων. Οσο για τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας, αυτή εξυπηρετεί 150 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως, προερχόμενες από περίπου 100 χώρες.

2006: Η Google εξαγοράζει τον ιστοχώρο βιντεοπροβολών YouTube, έναντι 1,65 δισ. δολ. Ετσι, η εταιρεία των Πέιτζ και Μπριν πλέον γίνεται κυρίαρχος και στον χώρο της ανάρτησης/θέασης οπτικοακουστικών ντοκουμέντων online.

2007: Γίνεται η πρώτη παρουσίαση του Android, ενός λειτουργικού συστήματος για «έξυπνες» συσκευές κινητής τηλεφωνίας το οποίο έμελλε τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο της εν λόγω αγοράς. Το χαμηλότερο κόστος των συσκευών με Android σε σύγκριση με τα iPhone της Apple (λειτουργικό σύστημα iOS) τα κατέστησε προσιτά στο ευρύ κοινό.

2008: Η Google λανσάρει τον δικό της φυλλομετρητή/περιηγητή ιστού, τον επονομαζόμενο Chrome. Παράλληλα, δεν σταματάει να εμπλουτίζει τις υπόλοιπες υπηρεσίες της με νέες δυνατότητες. Ο λόγος για δημοφιλέστατες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα οι Google Translate (μεταφράσεις) και Google Maps/Google Earth (χάρτες κ.ά.).

2012: Πλέον, το λογισμικό Android κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων στην οποία κατέχει ένα μερίδιο της τάξεως του 68%, σχεδόν τετραπλάσιο από το αντίστοιχο μερίδιο της Apple (17%). Από την πλευρά του, και ο περιηγητής ιστού Chrome έχει φτάσει πλέον να κυριαρχεί στην αγορά των φυλλομετρητών ξεπερνώντας τους Internet Explorer και Firefox.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ