«Μια ομάδα για να λειτουργήσει χρειάζεται πειθαρχία και απόλυτο σεβασμό στην ιεραρχία»… «Ναι αλλά στον ΑΡΗ έχουμε επιλέξει τη συμμετοχική διοίκηση και τις δημοκρατικές διαδικασίες»… Ακούγοντας πολλές φορές, και σε διάφορες παραλλαγές, τον παραπάνω διάλογο, βγαίνει το συμπέρασμα ότι μερικά πράγματα παραμένουν, είτε εκούσια είτε ακούσια, συγκεχυμένα στο μυαλό πολλών.
Το γεγονός ότι στον ΑΡΗ έχει επιλεγεί το μοντέλο της συμμετοχικής διοίκησης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα εφαρμοσθεί ένα μοντέλο συνδιοίκησης, ένα μοντέλο συγκερασμού διαφορετικών απόψεων, ένα μοντέλο δημοψηφισματικό, των στρογγυλοποιήσεων και των μέσων όρων.
Αλίμονο, πραγματικά αλίμονο, στον ηγέτη που ενώ βλέπει τα πράγματα, λόγω θέσης και λόγω γνώσης, από μια άλλη ρεαλιστική σκοπιά καθημερινής ενασχόλησης με το αντικείμενό του, επιλέξει για τον εαυτό του τον ρόλο του συμβιβαστή και του συμψηφιστή διαφορετικών απόψεων, παραινέσεων ή προτιμήσεων.
Αλίμονο, πραγματικά αλίμονο, στην ομάδα η οποία θα καθοδηγείται από και θα στηρίζεται σε συμψηφισμούς, σε μέσους όρους και μέσες οδούς, σε καταστάσεις μεσοβέζικες. Δεν υπάρχει ασφαλέστερη οδός προς την εσωστρέφεια, την αποτυχία και τη συρρίκνωση από την ατολμία και τα φοβικά σύνδρομα.
Σ’ ένα εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είναι το ποδοσφαιρικό, όποιος δεν εξελίσσεται και δεν προοδεύει, αυτομάτως υποσκελίζεται απ’ αυτούς που το κάνουν. Λαμβάνοντας δε υπόψη το γεγονός ότι ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός είναι έντονα παραγοντικός και παρασκηνιακός, η λογική της καθημερινής λαϊκής δημοκρατίας, της Εκκλησίας του Δήμου της αρχαίας Αθήνας, όχι μόνο είναι ουτοπική αλλά και προβληματική και άκρως επικίνδυνη.
Η συμμετοχική διοίκηση στηρίζεται σε 2-3 κεφαλαιώδους σημασίας προϋποθέσεις. Καταρχήν της ενασχόλησης, όσο το δυνατόν πιο συστηματικής. Δεν μπορείς να διαμορφώνεις άποψη αν δεν έχεις επιδιώξει εκ των προτέρων να κατέχεις γνώση. Γνώση πραγματικών όμως καταστάσεων και όχι επιδερμική ενημέρωση από εκπομπές των Τατιάνων των ερτζιανών ή από μιντιάρχες (νεόκοπους και μη) και δήθεν αντικειμενικούς εφημεριδάδες.
Η συμμετοχική διοίκηση σημαίνει επίσης, το προφανές: ενεργή συμμετοχή. Ενεργή συμμετοχή η οποία εκφράζεται μέσω της συνδρομής στη Λέσχη Φίλων. Και τούτες τις ημέρες τελειώνει η συνδρομή αρκετών μελών της Λέσχης και σίγουρα ο βαθμός ανταπόκρισης τους θα καθορίσει και τον σχεδιασμό της ομάδας για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Συμμετοχική διοίκηση όμως σημαίνει πάνω από όλα εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη ότι αυτοί που επιλέγεις ως ικανούς να σε εκπροσωπούν και να αποφασίζουν για εσένα το κάνουν επάξια, ασχέτως αν μερικά πράγματα ξενίζουν επιδερμικά ή παρουσιάζονται ακατανόητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει έλλειψη κριτικής, απ’ αυτούς που πράγματι δικαιούνται να την ασκήσουν κι όχι απ’ αυτούς που έχουν μετατρέψει την ενασχόλησή τους με τον ΑΡΗ σε επάγγελμα.
Θα έρθει η ώρα που θα υπάρξει ενημέρωση για τις αποφάσεις και τότε ο καθένας θα τις κρίνει, θα τις αποδοκιμάσει ή θα τις επιδοκιμάσει εμπράκτως. Μέχρι να έρθει όμως εκείνη η ώρα, που θεσμικά προσδιορίζεται, οφείλουμε όλοι να παραμένουμε μακριά από τα διάφορα παιχνιδάκια που γίνονται και που φυσικά έχουν να κάνουν με οτιδήποτε άλλο εκτός από την προώθηση των συμφερόντων του ΑΡΗ.
Προφάσεις και ψεύτικα διλήμματα δεν χωρούν και δεν πρέπει να βρίσκουν εύφορο έδαφος στον ΑΡΗ. Ακόμα και οι… εναπομείναντες θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν λόγο ύπαρξης σ’ αυτούς που έχουν καθημερινό τους μέλημα τις προκατασκευασμένες ειδήσεις, τις ψευδολογίες, τις υστερίες, τους ψιθύρους ή τις κραυγές, ανάλογα τι τους «εξυπηρετεί» κάθε φορά.
Σ’ όποιο «χώρο» κι αν ανήκουν, μ’ οποιονδήποτε μανδύα κι αν επιχειρούν να πλασαριστούν και να διεκδικήσουν ρόλο στα τεκταινόμενα στον ΑΡΗ, τα παράσιτα αυτά αξίζουν ν’ ασχοληθούμε μαζί τους μόνο και μόνο για ξερίζωμα και πέταμα εκεί που πραγματικά ανήκουν. Στα σκουπίδια.
super3.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ