Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Το να έχεις παιδιά σε κάνει πιο ευτυχισμένο; Τι δείχνουν έρευνες


Η αντίληψη ότι η απόκτηση παιδιών είναι σημαντικός παράγοντας για την ευτυχία είναι βαθιά ριζωμένη σε πολλές κοινωνίες. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως η μη απόκτηση παιδιών ισοδυναμεί με μια «ανολοκλήρωτη» ζωή.

Όμως, ισχύει πράγματι αυτό; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πιο περίπλοκη απ’ ό,τι φαίνεται, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ζωή χωρίς παιδιά

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Υγείας (RCSI) της Ιρλανδίας στο Conversation, έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που επιλέγουν συνειδητά να μην κάνουν παιδιά συχνά αισθάνονται μεγαλύτερη αυτονομία και ικανοποίηση από τη ζωή τους. Αναφέρουν ότι έχουν ισχυρή αίσθηση ταυτότητας και ότι δεν περιορίζονται από τους ρόλους που σχετίζονται με την οικογένεια. Επίσης, η απόφαση αυτή τους προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα, κάτι που συμβάλλει στη συνολική τους ευεξία.

Οι άνδρες και οι γυναίκες χωρίς παιδιά τείνουν να βιώνουν λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις σχέσεις τους. Ωστόσο, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή, ιδιαίτερα για τους άνδρες.

Το παράδοξο της γονεϊκότητας και η ευδαιμονική ευημερία

Από την άλλη πλευρά, η απόκτηση παιδιών συνδέεται με μια πιο περίπλοκη εμπειρία. Οι γονείς συχνά βιώνουν μια προσωρινή μείωση της ευημερίας τους μετά τη γέννηση ενός παιδιού, μια κατάσταση γνωστή ως «παράδοξο της γονεϊκότητας». Η έλλειψη ύπνου, οι αυξημένες υποχρεώσεις και η αλλαγή της καθημερινότητας μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη απογοήτευση και δυσαρέσκεια.

Οι γυναίκες, ιδίως, αναφέρουν περισσότερη δυσαρέσκεια σε σύγκριση με τους άνδρες, καθώς συχνά αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας. Παρ’ όλα αυτά, η οικογενειακή και κοινωνική υποστήριξη, όπως η ύπαρξη πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια και η κατανομή των ευθυνών μεταξύ των συντρόφων, μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία της γονεϊκότητας, αντισταθμίζοντας την πίεση και το κόστος.

Για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Νορβηγία, όπου οι πολιτικές υποστηρίζουν τους γονείς και ενισχύουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, οι γυναίκες δεν φαίνεται να βιώνουν μείωση της ευτυχίας όταν γίνονται μητέρες.

Παρά τις προκλήσεις, η γονεϊκότητα μπορεί να προσφέρει μια βαθύτερη αίσθηση ευημερίας. Αυτή η μορφή ευημερίας, γνωστή ως «ευδαιμονική», περιγράφει την αίσθηση ότι ζεις μια ζωή με νόημα. Πρόκειται για μια βαθιά αίσθηση ικανοποίησης που προέρχεται από την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοπραγμάτωση. Η εμπειρία αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους γονείς, υπό την προϋπόθεση -κυρίως για τις γυναίκες- ότι υπάρχει ισορροπία στις υποχρεώσεις μεταξύ των συντρόφων.

Ο φόβος των άτεκνων

Ένας συνηθισμένος φόβος όσων δεν αποκτούν παιδιά είναι ότι μπορεί να το μετανιώσουν. Εντούτοις, οι έρευνες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι χωρίς παιδιά, που έλαβαν συνειδητά αυτήν την απόφαση, βιώνουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους. Η αίσθηση του ελέγχου στη λήψη της απόφασης εάν κάποιος θα κάνει ή όχι παιδιά φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ακόμη και για όσους ήθελαν παιδιά αλλά δεν τα απέκτησαν λόγω συγκεκριμένων παραγόντων (π.χ. υπογονιμότητα), η ευτυχία είναι εφικτή. Η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων δηλώνει πως βρίσκει νέες πηγές νοήματος στη ζωή τους, κάτι που ενισχύει την ψυχολογική τους ανθεκτικότητα, προσφέροντάς τους υψηλά (24%) ή μέτρια (64%) επίπεδα ευεξίας.

Συμπερασματικά…

Η ευτυχία και η ολοκλήρωση δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την απόκτηση παιδιών. Είτε επιλέξετε να γίνετε γονείς είτε όχι, η προσωπική ικανοποίηση εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες όπως την κοινωνικοπολιτική υποστήριξη, το οικογενειακό περιβάλλον και, κυρίως, από το αν η απόφασή σας ήταν συνειδητή. Στο τέλος, το κλειδί για την ευτυχία βρίσκεται στο πώς επιλέγει ο καθένας να δώσει νόημα στη ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ