Το βουητό των ραπτομηχανών είναι κάτι συνηθισμένο σε μέρη της Γκουανγκζού, ενός λιμανιού στον ποταμό Περλ στη νότια Κίνα. Ακούγεται μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα των εργοστασίων από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι τελειώνουν τα μπλουζάκια, τα σορτς, τις μπλούζες, τα παντελόνια και τα μαγιό που θα αποσταλούν για να γεμίσουν τις ντουλάπες σε περισσότερες από 150 χώρες.
Αυτός είναι ο ήχος του Panyu, της γειτονιάς που είναι γνωστή ως το «χωριό Shein», ένας λαβύρινθος από εργοστάσια που τροφοδοτούν τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης γρήγορης μόδας στον κόσμο.
«Αν ο μήνας έχει 31 ημέρες, θα δουλέψω 31 ημέρες», δήλωσε ένας εργάτης στο BBC.
Οι περισσότεροι είπαν ότι έχουν μόνο μία ημέρα ρεπό τον μήνα.
Το BBC πέρασε αρκετές ημέρες στην περιοχή: επισκέφτηκε 10 εργοστάσια, μίλησε με τέσσερις ιδιοκτήτες και περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Πέρασε επίσης χρόνο στις αγορές εργασίας και στους προμηθευτές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Διαπίστωσε ότι η καρδιά αυτής της αυτοκρατορίας είναι ένα εργατικό δυναμικό που κάθεται πίσω από ραπτομηχανές για περίπου 75 ώρες την εβδομάδα, κατά παράβαση της κινεζικής εργατικής νομοθεσίας.
Οι ώρες αυτές δεν είναι ασυνήθιστες στην Γκουανγκζού, ένα βιομηχανικό κέντρο για τους εργάτες της υπαίθρου που αναζητούν υψηλότερο εισόδημα στην Κίνα, η οποία είναι εδώ και καιρό το ασυναγώνιστο εργοστάσιο του κόσμου.
Ο κατάλογος των ερωτημάτων σχετικά με τη Shein αυξάνεται, παρατηρεί το δημοσίευμα, μια κάποτε ελάχιστα γνωστή εταιρεία που ιδρύθηκε στην Κίνα και έχει γίνει ένα παγκόσμιο μεγαθήριο μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Εξακολουθεί να ανήκει σε ιδιώτες, η αξία της εκτιμάται σε περίπου 60 δισ. δολάρια και τώρα εξετάζει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Η αλματώδης άνοδος της εταιρείας, ωστόσο, συνοδεύτηκε από διαμάχες σχετικά με τη μεταχείριση των εργαζομένων της και ισχυρισμούς για καταναγκαστική εργασία. Πέρυσι παραδέχτηκε ότι βρήκε παιδιά να εργάζονται στα εργοστάσιά της στην Κίνα.
Η εταιρεία αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη, αλλά δήλωσε στο BBC σε ανακοίνωσή της ότι «η Shein δεσμεύεται να διασφαλίσει τη δίκαιη και αξιοπρεπή μεταχείριση όλων των εργαζομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού μας και επενδύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της διοίκησης και της συμμόρφωσης».
«Προσπαθούμε να θέτουμε τα υψηλότερα πρότυπα για τις αμοιβές και απαιτούμε από όλους τους εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας μας. Επιπλέον, η Shein συνεργάζεται με ελεγκτές για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση», πρόσθεσε.
Η επιτυχία της Shein έγκειται στον όγκο -το online απόθεμα φτάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες- και στις σημαντικές εκπτώσεις: φορέματα των 10 λιρών, πουλόβερ των 6 λιρών, τιμές που κυμαίνονται κάτω από τις 8 λίρες κατά μέσο όρο.
Τα έσοδα έχουν εκτοξευθεί, ξεπερνώντας τις H&M, Zara και τη βρετανική Primark. Οι πωλήσεις σε χαμηλές τιμές στηρίζονται σε μέρη όπως το «χωριό Shein», όπου βρίσκονται περίπου 5.000 εργοστάσια, τα περισσότερα από τα οποία είναι προμηθευτές της Shein.
Τα κτίρια έχουν αδειάσει για να δώσουν χώρο σε ραπτομηχανές, ρολά υφασμάτων και σακούλες γεμάτες με υπολείμματα υφασμάτων. Οι πόρτες στα υπόγειά τους είναι πάντα ανοιχτές για τον φαινομενικά ατελείωτο κύκλο παραδόσεων και παραλαβών.
Καθώς περνάει η μέρα, τα ράφια γεμίζουν με διαφανείς πλαστικές σακούλες που φέρουν ετικέτες με μια χαρακτηριστική πλέον λέξη με πέντε γράμματα.
«Συνήθως δουλεύουμε, 10, 11 ή 12 ώρες την ημέρα»
Αλλά ακόμη και μετά τις 22:00, οι ραπτομηχανές -και οι άνθρωποι που βρίσκονται σκυμμένοι πάνω τους- δεν σταματούν καθώς καταφθάνουν περισσότερα υφάσματα, σε φορτηγά τόσο γεμάτα που μερικές φορές πέφτουν στο πάτωμα του εργοστασίου.
«Συνήθως δουλεύουμε, 10, 11 ή 12 ώρες την ημέρα», λέει μια 49χρονη γυναίκα από το Jiangxi που δεν θέλει να αναφέρει το όνομά της. «Τις Κυριακές δουλεύουμε περίπου τρεις ώρες λιγότερο».
Αυτή είναι η αλυσίδα εφοδιασμού της Shein: Τα εργοστάσια αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν ρούχα κατά παραγγελία – κάποια μικρά, κάποια μεγάλα. Αν έχουν επιτυχία, οι παραγγελίες θα αυξηθούν και το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με την παραγωγή.
Τα εργοστάσια τότε προσλαμβάνουν προσωρινούς εργάτες, για να καλύψουν τη ζήτηση που το μόνιμο προσωπικό τους δεν μπορεί να καλύψει.
«Κερδίζουμε τόσο λίγα. Το κόστος ζωής είναι πλέον τόσο υψηλό», λέει μια εργάτρια, προσθέτοντας ότι ελπίζει να βγάλει αρκετά χρήματα για να τα στείλει στα δύο παιδιά της που ζουν με τους παππούδες τους.
«Πληρωνόμαστε ανά κομμάτι», εξηγεί. «Εξαρτάται από το πόσο δύσκολο είναι το αντικείμενο. Κάτι απλό όπως ένα μπλουζάκι κοστίζει ένα δυό γουάν ανά τεμάχιο και μπορώ να φτιάξω περίπου δώδεκα σε μία ώρα».
Η εξέταση των ραφών στα παντελόνια είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη αυτής της απόφασης. Γύρω της, οι εργάτες υπολογίζουν πόσο θα πληρωθούν για να φτιάξουν κάθε κομμάτι ρούχου και πόσα μπορούν να φτιάξουν σε μία ώρα.
Το κανονικό ωράριο εργασίας φαίνεται να είναι από τις 08:00 έως τις 22:00, όπως διαπίστωσε το BBC.
Αυτό συμφωνεί με μια έκθεση της ελβετικής ομάδας υπεράσπισης Public Eye, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 13 εργάτες κλωστοϋφαντουργίας σε εργοστάσια που παράγουν ρούχα για τη Shein.
Διαπίστωσαν ότι αρκετοί υπάλληλοι έκαναν υπερβολικά πολλές υπερωρίες. Σημείωσε ότι ο βασικός μισθός χωρίς υπερωρίες ήταν 2.400 γουάν (327 δολάρια) – πολύ πιο χαμηλά από τα 6.512 γουάν που λέει η Asia Floor Wage Alliance ότι απαιτούνται για έναν «μισθό διαβίωσης». Όμως οι εργαζόμενοι με τους οποίους μίλησε το BBC κατάφεραν να κερδίζουν μεταξύ 4.000 και 10.000 γουάν τον μήνα.
«Αυτές οι ώρες δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά είναι σαφές ότι είναι παράνομες και παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο David Hachfield από την παραπάνω ομάδα. «Είναι μια ακραία μορφή εκμετάλλευσης και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ