Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Πώς τα «έξυπνα» σπίτια αυξάνουν την ασφάλεια των ηλικιωμένων


Όταν μιλάμε για «έξυπνα» σπίτια, συνήθως σκεφτόμαστε gadgets υψηλής τεχνολογίας που αφορούν κυρίως την ψυχαγωγία και κάνουν… θαύματα. Αυτό, όμως, είναι απλώς το πιο «θεαματικό» κομμάτι. Τα «έξυπνα» σπίτια κάνουν συνολικά την καθημερινότητα πιο εύκολη και πιο ασφαλή, αυτοματοποιώντας πολλές από τις ρουτίνες ενός σπιτιού.

Τα οφέλη ενός «έξυπνου» σπιτιού, όμως, είναι μεγαλύτερα για τους ηλικιωμένους: καθώς οι ανάγκες ασφαλείας γι’ αυτούς είναι υψηλότερες, οτιδήποτε μπορεί να κάνει τη ζωή τους πιο απλή, έχει πολλαπλάσια αξία. Ειδικότερα, τα «έξυπνα» σπίτια μπορούν να ωφελήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία (ιδίως αν ζουν μόνοι) σε τέσσερις βασικούς τομείς:
  • Ιατρική φροντίδα: Υπάρχουν συστήματα και εφαρμογές ιατρικής, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν σταθερές συσκευές στο σπίτι ή και φορητές συσκευές, οι οποίες επιτρέπουν σε έναν ηλικιωμένο να καλέσει ιατρική βοήθεια αν χρειαστεί. Ακόμα, μπορούν να έχουν σύστημα εντοπισμού GPS και να «τρέχουν» προγράμματα που περιλαμβάνουν το ιατρικό ιστορικό, βασικές μετρήσεις ή και να επικοινωνούν με τους φροντιστές τους (γιατρούς και νοσοκόμους).
  • Οικιακή ασφάλεια: Το «έξυπνο» σπίτι κάνει μεγάλη διαφορά στο θέμα της οικιακής ασφάλειας συνολικά. Ειδικά για τους ηλικιωμένους, όμως, τα πλεονεκτήματα είναι ακόμα περισσότερα. Για παράδειγμα, τα εντοιχισμένα «κουμπιά πανικού» που μπορούν να τοποθετηθούν κοντά στην μπανιέρα, κοντά σε σκάλες και σκαλοπάτια, μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα σε περίπτωση πτώσης. Το ίδιο ισχύει και για ένα φορητό «κουμπί πανικού». Αντίστοιχα, η ενεργοποίηση συναγερμού μέσω των εσωτερικών καμερών μπορεί να ειδοποιήσει συγγενείς ή φροντιστές για να καλέσουν την απαραίτητη βοήθεια.
  • Ευκολία και άνεση: Φανταστείτε τον παππού σας ή τη γιαγιά σας να βολεύεται στην αγαπημένη του πολυθρόνα για να δει τηλεόραση. Αλλά μετά από λίγο νιώθουν ότι κρυώνουν. Ένα «έξυπνο» σπίτι θα τους επιτρέψει να ρυθμίσουν τον θερμοστάτη από απόσταση, χωρίς να σηκωθούν από τη θέση τους. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα πιο εύκολα με ένα σύστημα φωνητικών εντολών. Εφόσον εκπαιδευθούν και οι ίδιοι να δίνουν σωστά τις κατάλληλες εντολές, μπορούν να ελέγχουν ουσιαστικά το σύνολο των «έξυπνων» συσκευών σε όλο το σπίτι τους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και μέσω ενός «έξυπνου» κινητού. Το σημαντικό είναι ότι πλέον υπάρχουν τρόποι να περιοριστεί η καταπόνηση των ηλικιωμένων από κινήσεις και δουλειές που φαίνονται απλές για τους νεότερους. Σε αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι πάρα πολλές δουλειές του σπιτιού (από το να σβήνουν τα φώτα μέχρι το να αρχίσει να παίζει η τηλεόραση) μπορούν να ρυθμίζονται και να εκτελούνται αυτοματοποιημένα.
  • Βοηθός «μνήμης»: Όσο μεγαλώνουμε, ξεχνάμε περισσότερο – είναι κανόνας. Προφανώς δεν μιλάμε για τη Νόσο Αλτσχάιμερ ή για άνοια, αλλά για την παροδική λήθη από την οποία σταδιακά όλοι θα υποφέρουμε. Στην περίπτωση αυτή, το «έξυπνο» σπίτι μπορεί να γίνει πολύτιμος βοηθός, καθώς λ.χ. θα υπενθυμίζει στον παππού πότε πρέπει να πάρει τα φάρμακά του ή πότε πρέπει να πάει στο ραντεβού με τον γιατρό του – και πολλά άλλα πράγματα, περισσότερο ή λιγότερο απαραίτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ