Υγιεινό και ευέλικτο καθώς μπαίνει σε πολλές συνταγές, το παρεξηγημένο λόγω της έντονης μυρωδιάς του μπρόκολο είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό, που δίνει γεύση και χρώμα στα πιάτα, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτό.
1. Μέλος γνωστής οικογένειας
Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών (Κραμβοειδών) μαζί με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και προέρχεται από το άγριο λάχανο. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία, ενώ στη Γαλλία το έκανε γνωστό η Αικατερίνη των Μεδίκων όταν παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Β΄. Σήμερα είναι από τα πιο διάσημα πράσινα λαχανικά σε όλο τον κόσμο με πολλούς οπαδούς που είτε το αγαπούν, είτε αγαπούν να το μισούν.
2. Μπρόκολο δεν είναι μόνο 1
Στο ράφι του μανάβη μπορεί συνήθως να βρίσκουμε το κλασικό μπρόκολο με την πράσινη κεφαλή που αποτελείται από πολλά μικρά μπουκετάκια, ωστόσο δεν υπάρχει μόνο αυτό. Το αδερφάκι του ακούει στο όνομα μπρόκολο ρομανέσκο και έχει μία ασυνήθιστη αλλά και εντυπωσιακή όψη, καθώς έχει πυραμυδοειδές σχήμα που αποτελείται από πολλές κορυφές με κλειστά άνθη, σε γεωμετρική συμμετρία. Μία ακόμη διαφορά εντοπίζουμε και στους χρωματισμούς των μπρόκολων, που είναι από πράσινο έως μοβ.
3. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Όλοι θυμόμαστε τις μαμάδες μας να επιμένουν ότι πρέπει να φάμε το μπρόκολο μας γιατί είναι πολύ υγιεινό και μας κάνει καλό. Δίκιο είχαν! Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ειδικά σε βιταμίνη C και είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φολικού οξέως και καλίου, που το κάνουν ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
4. Αλλά φτωχό σε θερμίδες
Με μόλις 25-30 θερμίδες ανά 100γρ. το μπρόκολο γίνεται απαραίτητη τροφή στο διαιτολόγιό μας, ειδικά εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος.
5. Φυσικό φάρμακο
Το ταπεινό μπρόκολο είναι ένας δυνατός σύμμαχος της υγείας. Φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, με τα φυτοχημικά που περιέχει να αυξάνουν τη δραστηριότητα ομάδας ενζύμων που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες και τα λοιπά θρεπτικά συστατικά του να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών κυττάρων. Επίσης, προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα ρίχνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Στα συν ότι βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου, είναι ωφέλιμο για τα οστά, κάνει καλό στα μάτια, βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και επιπλέον βελτιώνει την εικόνα της επιδερμίδας.
6. Πώς το επιλέγουμε;
Όταν αγοράζουμε μπρόκολο δεν παίρνουμε απλά το πρώτο που θα βρούμε πάνω-πάνω στο καφάσι. Καταρχάς έχουμε υπόψη ότι είναι φθινοπωρινό-χειμερινό λαχανικό και όπως όλα τα λαχανικά και τα φρούτα, το επιλέγουμε όταν είναι στην εποχή του. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πάρει το πιο φρέσκο, διαλέγουμε μπρόκολο με βαθύ πράσινο χρώμα, που έχει αρκετά σκληρή σάρκα και άκαμπτα κοτσάνια. Σημειώνουμε ότι το κιτρινωπό χρώμα στην κεφαλή του μπρόκολου σημαίνει ότι έχουν ανοίξει τα μπουμπούκια του.
7. Πώς το συντηρούμε;
Γενικά καλό είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες λαχανικών και συγκεκριμένα περισσότερα από όσα πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα. Το μπρόκολο άλλωστε, δεν μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο στο ψυγείο για περισσότερες από 5 μέρες. Εάν μας μείνει μπρόκολο ή πρόκειται να το μαγειρέψουμε τις επόμενες ημέρες, πριν το βάλουμε στο ψυγείο το τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και το βάζουμε μέσα σε πλαστική σακούλα. Εναλλακτικά, μπορούμε να το καταψύξουμε, αφού το κόψουμε σε μικρά μπουκετάκια τα οποία ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε βραστό νερό, τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα βάζουμε σε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων.
8. Για να μην μυρίζει
Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι αποφεύγουν το μπρόκολο είναι η οσμή που αναδίδει την ώρα του βρασμού, η οποία μένει μετά στην κουζίνα για ώρες. Υπάρχει όμως τρόπος να εξαφανίσουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά. Την ώρα του βρασμού απλά προσθέτουμε στην κατσαρόλα μια φέτα ψωμί ή ένα κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο ή 1 λεμόνι κομμένο στα 2.
9. Το σωστό βράσιμο
Ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψουμε το μπρόκολο είναι στον ατμό, ώστε να διατηρούνται σε μεγάλο ποσοστό τα θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο μιας και δεν έχουμε όλοι ατμομάγειρα ή έστω τα κατάλληλα σκεύη για μαγείρεμα στον ατμό, υπάρχει πάντα ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος του μπρόκολου, το βράσιμο. Προσέχουμε πάντα να μην το παραβράζουμε, 8-10 λεπτά είναι υπεραρκετά και αμέσως μετά το περνάμε απότομα από παγωμένο νερό για να διατηρηθεί το χρώμα του.
10. Τι φτιάχνουμε με μπρόκολο
Η γεύση του σε αντίθεση με τη μυρωδιά του δεν είναι τόσο έντονη, επιτρέποντάς μας να το χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές. Η πιο κλασσική είναι βραστό ή στον ατμό και σερβιρισμένο με λαδολέμονο, που γίνεται εξαιρετική ζεστή σαλάτα και συνοδευτικό για ψάρι και ψητά κρέατα. Για σαλάτα με μπρόκολο βέβαια μπορούμε να το κρατήσουμε και ωμό και να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα μπουκετάκια του. Με μπρόκολο επίσης φτιάχνουμε σούπες, σουφλέ, τάρτες και πουρέ. Μπαίνει με μεγάλη επιτυχία σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε ριζότα και σε μαγειρευτά κρέατα με λαχανικά. Οι γκρατιναρισμένες εκδοχές του με τυριά, κρέμα και αλλαντικά δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ