Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024
Ελληνικές λέξεις και φράσεις που οι περισσότεροι λέμε λάθος
Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια σε λέξεις και φράσεις ώστε είναι πολύ λογικό κάποιες φορές να μπερδευόμαστε ή να κάνουμε λάθη που είναι πολύ συνηθισμένα. Υπάρχουν, μάλιστα, συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε λάθος χωρίς να το γνωρίζουμε.
Πάμε να δούμε μερικά συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε...
Απαθανατίζω και όχι αποθανατίζω
Πρόκειται για ένα από τα πλέον συνηθισμένα λάθη που κάνουμε. Το σωστό είναι απαθανατίζω γιατί προέρχεται από την πρόθεση από και το ουσιαστικοποιημένο επίθετο αθάνατος με αποκοπή του τελευταίου φωνήεντος της πρόθεσης και ενοποίηση.
Εκ των ων ουκ άνευ και όχι εκ των ουκ άνευ
Παραλείποντας το ων λέμε λάθος τη φράση γιατί ουσιαστικά κόβουμε το κύριο δομικό στοιχείο της πρότασης.
Χειρουργός και όχι χειρούργος
Σπάνια ακούμε να λέγεται το σωστό δηλαδή ο τόνος στο ο. Κι όμως αυτό είναι το σωστό καθώς η κατάληξη -ούργος είναι για επίθετα με αρνητική έννοια όπως κακούργος.
Ζάπλουτος και όχι ζάμπλουτος
Κι όμως, η συγκεκριμένη λέξη δεν είναι δημοτική αλλά αρχαιοελληνική. Προέρχεται από το μόριο ζα (=πολύ) και τη λέξη πλούτος. Ο αποκλίνων τύπος ζάμπλουτος προήρθε από σύγχυση με το πάμπλουτος = παν + πλούτος.
Η προστακτική παράγγειλε ή παρήγγειλε
Ακούμε συχνά στην προστακτική να λέγεται το παρήγγειλε ή το παρέδωσε. Κι όμως είναι λάθος. Το σωστό είναι το παράγγειλε. Το σωστό είναι παράγγειλε γιατί το ρήμα στον ενεστώτα είναι παραγγέλνω.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ