Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο μοντέλο επιθετικών επενδύσεων ενίσχυσης της καινοτομίας


Την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου επιθετικών επενδύσεων, ιδιαιτέρως στους τομείς της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της υπερσύγχρονης τεχνολογίας που παράγεται από την καινοτομία, ενός μοντέλου όπως αυτό περιγράφεται στην έκθεση Ντράγκι, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο καθιερωμένο επίσημο δείπνο δικτύωσης, που παρέθεσαν από κοινού, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 4ου Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο η «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης».

Ειδικότερα, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε, ότι το νέο επενδυτικό μοντέλο αποτελεί όρο επιβίωσης για την ευρωπαϊκή οικονομία και για την ανταγωνιστικότητά της και πρόσθεσε ότι υπό αυτό το πρίσμα, Ελλάδα και Γερμανία πρέπει να συνεργαστούν στο πλαίσιο της Ε.Ε., για να συνεισφέρουν ανάλογα. «Βεβαίως, η Γερμανία αναμφίβολα αποτελεί τη χώρα με το μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος και καλείται να παίξει εξαιρετικά σημαντικό και καθοριστικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ταυτοτικά τα ζητήματα και τις επιλογές προτεραιοτήτων που έχει μπροστά της η Ε.Ε., καθώς, όπως είπε, άπτονται θεμάτων ασφαλείας και τεράστιων κινδύνων για το μέλλον της. «Πρόκειται για ζητήματα που συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, το παρόν και τις προοπτικές της Ευρώπης» συμπλήρωσε, ενώ σχολιάζοντας στην εκλογή του προέδρου Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ότι αδιαμφισβήτητα δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στα οφέλη της καινοτομίας επεσήμανε τις οικονομίες κλίμακος που μπορούν να προκύψουν απ’ αυτόν τον τεχνολογικό συντονισμό των κέντρων και των ερευνητικών ινστιτούτων, οι οποίες δρουν καθοριστικά στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των δύο οικονομιών.

Ο κ. Τάκης θεοδωρικάκος στάθηκε επίσης στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 - το 3ο Διακρατικό Πρόγραμμα Ελλάδας – Γερμανίας, που εστιάζει στη συγχρηματοδότηση κοινών ερευνητικών έργων στο πεδίο του πράσινου υδρογόνου, τονίζοντας ότι η διακρατική συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας στην Έρευνα και Καινοτομία είναι το μοναδικό πολυθεματικό διμερές πρόγραμμα που υλοποιεί και συγχρηματοδοτεί η Γερμανία με άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ενδεικτική της υψηλής προτεραιότητας που προσδίδουν και οι δύο χώρες στη συνεργασία αυτή, σημείωσε ο υπουργός για να προσθέσει: «Προσβλέπουμε στην ενίσχυση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας. Ειδικά στο πλαίσιο της Ε.Ε..Η υλοποίηση μιας αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης βιομηχανικής πολιτικής αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια, υποστηριζόμενη από τα κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα. Η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς αποτελεί βασική προτεραιότητα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέλος, χαρακτήρισε κρίσιμο στοιχείο η νέα στρατηγική για την ενιαία αγορά να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των ευρωπαϊκών περιφερειών - συμπεριλαμβανομένων των πλέον απομακρυσμένων - παρέχοντας ένα απλούστερο και ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές από τον πληθωρισμό και τις αθέμιτες πρακτικές. Πιο συγκεκριμένα επεσήμανε:
-      Τη συνεργασία για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής της σχεδιαζόμενης βιομηχανικής πολιτικής.
-      Την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυρίως μέσω της απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών.
-      Την αντιμετώπιση των προκλήσεων των ενεργοβόρων βιομηχανιών και την αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων, όπως τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.

 «Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν διανύσει έναν δύσκολο, αλλά γόνιμο δρόμο συνεργασίας. Ως κράτη - μέλη της Ε.Ε., διέπονται από κοινές θεμελιώδεις αξίες, όπως είναι η δημοκρατία, η ειρήνη και η αλληλεγγύη. Οι γεωπολιτικές αλλά και άλλες προκλήσεις τού σήμερα, μας καλούν να εμβαθύνουμε ταχύτατα τη συνεργασία μας για μια πιο ισχυρή Ευρώπη» υπογράμμισε ο υπουργός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη στήριξη και τη χρηματοδότηση πρωτοπόρων ιδεών, η εφαρμογή των οποίων, όπως είπε, «θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλαπλασιαστές υπεραξιών για την κοινωνία και την οικονομία, να δώσει λύσεις σε τομείς όπου χρόνια αδυνατούμε να παρέμβουμε προλαμβάνοντας καταστάσεις όπως η κλιματική κρίση, να ανοίξει νέα “παράθυρα” για την επιχειρηματική κοινότητα και να λειτουργήσει ως μια κεντρική “δεξαμενή σκέψης”, με κύριο γνώμονα το πώς θα επιταχυνθεί η εξελικτική πορεία των οικονομιών, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης των κοινωνιών.

Ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης σχολιάζοντας τον ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου σε ότι αφορά τη στήριξη της καινοτομίας, σημείωσε ότι κάθε χρόνο ο φορέας αναλαμβάνει σειρά στοχευμένων δράσεων γνωρίζοντας ότι «η Γερμανία καινοτομεί επί δεκαετίες σε βασικούς κλάδους την οικονομίας, ενώ η Ελλάδα διαθέτοντας, λαμπρούς επιστήμονες, έχει όλα τα εχέγγυα να κερδίσει το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης και γιατί όχι να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της τεχνολογίας, συμπράττοντας με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης».

Τέλος, αναφερόμενος στο δείπνο δικτύωσης, στάθηκε στον διττό του ρόλο, τονίζοντας ότι ως εκδήλωση σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση ενός ιδιαιτέρως διευρυμένου κύκλου πολυδιάστατων επετειακών διοργανώσεων, για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Για πληροφορίες και τη συμμετοχή στο 4ο Φόρουμ Καινοτομίας, για την οποία δεν υπάρχει κόστος, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέχει στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου: www.german-chamber.gr ή να επικοινωνεί στο τηλ. 210 64 19 023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ