Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Εφιαλτικές προβλέψεις από γνωστό Έλληνα καθηγητή: «Yπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε υπερ-καταιγίδες πολύ πιο έντονες από τον Ντάνιελ»


Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, μίλησε στο pelop.gr και τόνισε τη σημασία της παρακολούθησης των εξελίξεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ο καθηγητής Ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης με αφορμή το καταστροφικό χτύπημα του κυκλώνα Μίλτον στη Φλόριντα, εξήγησε τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Ο κυκλώνας Ντάνιελ που έπληξε πέρυσι την Ελλάδα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας. Εάν τον βάζαμε σε κατηγορία, όπως τον Μίλτον που αρχικά ξεκίνησε με 4-5, ο δικός μας θα ήταν 1 προς 2. Συνεπώς, το τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος, αυτό δεν το ξέρουμε. Ενδεχομένως, να έχουμε στο μέλλον και πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον Ντάνιελ. Το αν θα φτάσουν, όμως, σε κατηγορία 4 ή 5, πάλι δεν μπορούμε να το προβλέψουμε».

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εάν εξακολουθήσει να αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας, τότε βεβαίως και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε υπερ-καταιγίδες πολύ πιο έντονες από τον Ντάνιελ. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να συμβεί κι εδώ ένα παρεμφερές φαινόμενο με τον Μίλτον», είπε και πρόσθεσε:

«Αλλά να σας πω κάτι; Ακόμα και Ντάνιελ να έχουμε, είναι φοβερά καταστροφικός κυκλώνας. Αυτό, συνεπώς, που μπορώ να σας πω με περισσότερη βεβαιότητα είναι ότι θα έχουμε στην Ελλάδα κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ αρκετά πιο συχνά. Δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά συχνά».

Σε ερώτηση για το τι προκαλεί τέτοιου είδους κυκλώνες όπως ο Μίλτον, σημείωσε πως «η κλιματική κρίση έχει αλλάξει σε θεαματικό βαθμό τα δεδομένα». «Είναι υπεύθυνη και για την αυξημένη πλέον συχνότητα τέτοιων ακραίων φαινομένων και για την αυξημένη έντασή τους», δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Ο συγκεκριμένος κυκλώνας μπήκε στον κόλπο του Μεξικού και άρχισε να κατευθύνεται προς τη Φλόριντα και εν συνεχεία προς τον Ατλαντικό. Φέτος είχαμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στον κόλπο, όπως και σχεδόν παντού. Έφτασε η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας κοντά στους 30 βαθμούς, κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο. Όσο πιο ζεστό είναι το νερό της θάλασσας, τόσο περισσότερη και υψηλότερη ενέργεια αποκτά ο τυφώνας και τόσο πιο πολλές και πολύ έντονες βροχοπτώσεις δημιουργεί».

«Όσο πιο ζεστή είναι η θάλασσα, τόσο αυξάνονται και οι υδρατμοί. Για κάθε έναν βαθμό που αυξάνει η θερμοκρασία της θάλασσας, έχουμε 7% περισσότερους υδρατμούς που ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα. Σε ένα τεράστιο μετεωρολογικό μέτωπο 100-150 χιλιομέτρων, όπως είναι αυτό του Μίλτον, καταλαβαίνετε πόσο πολύ περισσότεροι υδρατμοί μπαίνουν στην ατμόσφαιρα και προκαλούν τεράστιες σε ένταση και διάρκεια καταιγίδες».

«Αυτό που προσπαθεί η παγκόσμια κοινότητα είναι να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία στον πλανήτη σε ένα επίπεδο. Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό, η θερμοκρασία θ’ ανεβαίνει μόνο προς τα πάνω. Ποτέ δεν θα κατεβαίνει, κι αυτό συνεπάγεται ότι τέτοια φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και, κυρίως, πιο έντονα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ