Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Το κόλπο για να τρώμε (με τη θέλησή μας) λιγότερα γλυκά


Οι περισσότεροι λατρεύουν τις γλυκές λιχουδιές, είτε πρόκειται για ένα λαχταριστό, σοκολατένιο σουφλέ, είτε για ένα σιροπιαστό γαλακτομπούρεκο ή ακόμη για ένα τραγανό μιλφέιγ.

Ορισμένοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι θα μπορούσαν να τρέφονται αποκλειστικά με γλυκά, αν αυτό ήταν εφικτό. Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων είναι ανθυγιεινή και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι γλυκατζήδες, λοιπόν, αναζητούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τρόπους να μειώσουν την πρόσληψη σακχάρων, όμως τίποτα δεν έχει δείξει να λειτουργεί ευρέως. Μια ομάδα επιστημόνων από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU) υποστηρίζει τώρα ότι έχει την απάντηση στο πρόβλημα: Μετά από μια σειρά πειραμάτων, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η παρακολούθηση βίντεο που απεικονίζουν ανθρώπους να καταναλώνουν γλυκά μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την επιθυμία για πρόσληψη σακχάρων. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Scientific Reports.

Στη μελέτη συμμετείχαν 317 κάτοικοι της Σιγκαπούρης, ηλικίας 21 – 28 ετών. Ορισμένοι εξ αυτών παρακολούθησαν 30 φορές ένα βίντεο που απεικόνιζε ένα άτομο να τρώει καραμέλες, ενώ οι υπόλοιποι είδαν ένα βίντεο με ένα νόμισμα να μπαίνει σε ένα πλυντήριο, επίσης 30 φορές. Η προβολή βίντεο περιέλαβε τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως ακουστικά εικονικής πραγματικότητας (VR) ή επαυξημένης πραγματικότητας (AR), βίντεο 360 μοιρών και παρακολούθηση κίνησης, χαρίζοντας στους συμμετέχοντες την αίσθηση ότι συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία και όχι ότι αποτελούν παθητικούς θεατές. Η συνολική διάρκεια προβολής των βίντεο ήταν 8 λεπτά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν το βίντεο με τον άνθρωπο που έτρωγε καραμέλες κατανάλωναν στη συνέχεια κατά μέσο όρο 1/3 λιγότερα γλυκά (32% – 38%) συγκριτικά με όσους είχαν παρακολουθήσει το άλλο βίντεο.

Οι επιστήμονες ήθελαν να διερευνήσουν κατά πόσο τέτοια βίντεο επηρεάζουν τις συνήθειες υπερφαγίας, πιστεύοντας ότι η προβολή τους θα δημιουργούσε έντονη επιθυμία ή ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, έδειξαν τον ακριβώς αντίθετο συσχετισμό. Ο Επίκουρος Καθηγητής Benjamin Li Junting, από το Wee Kim Wee School of Communication (WKWSCI) του NTU, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε:  «Φαίνεται ότι το να βλέπεις κάποιον να καταναλώνει τόσο μεγάλες ποσότητες γλυκών προκαλεί εξοικείωση και οδηγεί σε κάποιο είδος κορεσμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ