Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΠΟΥ: Ώρα μηδέν για την χρήση των κινητών ειδικά από τους εφήβους – Εξετάζουν μέτρα παρόμοια με την απαγόρευση του καπνίσματος


Ανησυχητικές διαστάσεις έχει προσλάβει η εξάρτηση των πολιτών σε όλο τον κόσμο από τα κινητά τους τηλέφωνα και σύμφωνα με τον ΠΟΥ η μόνη λύση είναι οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την χρήση τους όπως αυτή του τσιγάρου.

«Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ρύθμισης των κινητών τηλεφώνων με παρόμοιο τρόπο με τα προϊόντα καπνού, για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο αρνητικό αντίκτυπο των social media στην ψυχική υγεία των νέων», δήλωσε η Natasha Azzopardi Muscat αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει εντοπιστεί από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί είναι ότι οι περισσότεροι έφηβοι στην Ευρώπη είναι εξαρτημένοι από τα τυχερά παιχνίδια αλλά και τα social media στα οποία έχουν πρόσβαση μέσω των κινητών τους και για τον λόγο αυτό οι χώρες θα πρέπει να έχουν ως οδηγό την αντιμετώπιση προβλημάτων όπου μέσω της νομοθεσίας ρυθμιστεί επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα.

«Τα μέτρα που προτείνονται είναι η επιβολή ορίων ηλικίας για την χρήση κινητών ακόμα και η αύξηση τιμών τα οποία  λειτούργησαν για τον περιορισμό του καπνίσματος και μπορούν να ληφθούν ως παράδειγμα για το πώς να περιοριστεί η επιβλαβής χρήση φορητών συσκευών όπως τα smartphones», δήλωσε στο POLITICO η Azzopardi Muscat, διευθυντής πολιτικών και συστημάτων υγείας της χώρας στον ΠΟΥ Ευρώπης, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας, στο Gastein της  Αυστρίας.

«Ίσως πρέπει να σκεφτούμε πού είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές και ίσως είναι επίσης καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μέρη όπου ορισμένες ψηφιακές συσκευές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται», ακριβώς όπως έχουμε απαγορεύσει το κάπνισμα σε ορισμένους χώρους», είπε.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο όπως είπε είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι – ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την εθνικότητα ή την κοινωνική τους θέση έχουν τη γνώση «έτσι ώστε να κυβερνούν τον ψηφιακό κόσμο και να μην επιτρέπουν στον ψηφιακό κόσμο να τους κυβερνά».

Μια μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι οι έφηβοι έχουν προβληματική συμπεριφορά και είναι εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη.

Στη μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 280.000 άτομα ηλικίας 11 έως 15 ετών σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά, διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από ένας στους 10 δυσκολεύονται να ελέγξουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βιώνουν αρνητικές συνέπειες. Τα κορίτσια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα από τα αγόρια, με 13% σε σύγκριση με 9%.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 12% των εφήβων κινδυνεύουν από προβληματικό παιχνίδι, με τα αγόρια να έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες από τα κορίτσια να παρουσιάσουν σημάδια προβληματικού παιχνιδιού.

Οι επιπτώσεις σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ είναι πολλές και έχουν να κάνουν με την απόδοση στο σχολείο, την ψυχική υγεία και την ευημερία τους και την παραγωγικότητά τους.

Και κατέληξε: «Τα στοιχεία πρέπει να αντιπαραβάλλονται συστηματικά και στη συνέχεια πρέπει να δούμε τι είναι πιθανό να λειτουργήσει και ποια είναι η προσέγγιση που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Αλλά είναι αρκετά σαφές ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τη λήψη μέτρων και αποφάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ