Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Στον Πρόεδρο της Βουλής παραδόθηκε σήμερα η Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2023


«Η ελληνική οικονομία κατάφερε να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, με ιδιαίτερα αξιόλογες επιδόσεις, όπως προκύπτει και από το ρυθμό ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες συγκυρίες στη διεθνή οικονομία και δεδομένης της επιβράδυνσης των οικονομιών στην Ε.Ε.», ανέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου, παραδίδοντάς του σήμερα, στο γραφείο του, την Ετήσια  Έκθεση της Επιτροπής για το 2023.

Όπως τονίζεται στην Έκθεση, η ελληνική κεφαλαιαγορά με τη βοήθεια του θετικού οικονομικού κλίματος που επικράτησε στην χώρα το 2023, παρουσίασε σημαντική ανθεκτικότητα και συνέβαλε δραστικά στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι μέσω της επιβαλλόμενης εποπτείας σε επιμέρους θέματα κεφαλαιαγοράς που συνδέονταν με την αποεπένδυση του ΤΧΣ επιτεύχθη η ολοκλήρωση των συναλλαγών που αφορούν στις συστημικές τράπεζες.

Επίσης, ότι κατά το προηγούμενο έτος συνεχίσθηκαν οι μεταρρυθμίσεις και η προετοιμασία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ώστε να ανταποκριθεί στο εν εξελίξει περιβάλλον, ενώ παράλληλα, εμπεδώθηκε από τις εισηγμένες εταιρείες το νέο καθεστώς εταιρικής διακυβέρνησης και ελέγχθηκε η προσαρμογή των εισηγμένων εταιρειών στη νέα νομοθεσία.

Στην Έκθεση αναφέρεται επιπλέον, ότι πέρυσι έγιναν σημαντικά βήματα και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Επίσης, χαρακτηρίζεται ως σημαντικό ορόσημο που επιτεύχθηκε το 2023 ήταν η ολοκλήρωση του συνόλου των υποθέσεων που εκκρεμούσαν πέραν της πενταετίας.

Τέλος, παρουσιάζεται και η έντονη διεθνή παρουσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με τη συμμετοχή της πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την πληρέστατη ενημέρωση και δήλωσε ότι θα διαβιβάσει την Έκθεση προς ενημέρωση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ