Αν βρείτε τον εαυτό σας να... βαριέται και έχει χρόνο να «σκοτώσει» αποφασίσετε να κάνετε κύλιση στο ημερολόγιο του τηλεφώνου σας μέχρι το έτος 1582, μπορεί να εκπλαγείτε με αυτό που θα βρείτε εκεί.
Μάλιστα, αν πάτε συγκεκριμένα τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, θα παρατηρήσετε ότι παραδόξως λείπουν 10 ολόκληρες μέρες από τον μήνα.
Όχι, αυτό δεν είναι πρόβλημα ή σφάλμα με το iPhone σας, αυτές οι μέρες στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν καθόλου.
Η ημέρα της 4ης Οκτωβρίου 1582 ακολούθησε απευθείας στις 15 Οκτωβρίου - και υπάρχει ένας ενδιαφέρον λόγος.
Τον Οκτώβριο του 1582, η Καθολική Εκκλησία έκανε τη μετάβαση από το Ιουλιανό ημερολόγιο στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Και τα δύο είναι ηλιακά ημερολόγια με 12 μήνες σε αυτά που κυμαίνονται από 28 έως 31 ημέρες και τα δύο έχουν δίσεκτα έτη, αλλά η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι πότε λαμβάνει χώρα το δίσεκτο έτος.
Ενώ και τα δύο ημερολόγια προσθέτουν μια ημέρα στο ημερολόγιο μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, το Γρηγοριανό ημερολόγιο δεν το κάνει εάν το έτος διαιρείται με το 400.
Αυτό μπορεί να μην ακούγεται μεγάλο θέμα, αλλά για την Καθολική εκκλησία, το Ιουλιανό ημερολόγιο μπέρδεψε πότε θα ήταν το Πάσχα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από το 325 μ.Χ., το Πάσχα τηρείται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου.
Αλλά όσο περνούσε ο καιρός, η εαρινή ισημερία άρχισε να απομακρύνεται από την αρχική ημερομηνία και στη δεκαετία του 1500, έπεσε στις 11 Μαρτίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ