Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Βραδιά του Ερευνητή στο ΝΟΗΣΙΣ


Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας, τη Βραδιά του Ερευνητή. Στόχος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις είναι η γνωριμία του κοινού με τους ερευνητές και το επιστημονικό τους έργο.

Φέτος, στο πλαίσιο προγράμματος HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο PICO (Physics for All), θα διοργανωθεί Βραδιά Ερευνητή την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, στο ΝΟΗΣΙΣ που συμμετέχει ως συνδιοργανωτής.

Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα Φυσικής και Αστρονομίας, ενώ η εκδήλωση θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία), με τη συμμετοχή κορυφαίων Ευρωπαϊκών επιστημονικών φορέων. Συνολικά, οι φορείς που συμμετέχουν είναι:
• Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συντονιστής)
• Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
• Ελληνογερμανική Αγωγή
• EUROPEAN GRAVITATIONAL OBSERVATORY (EGO) Ιταλία
• ISTITUTO NAZIONALE DI FISICA NUCLEARE (INFN) Ιταλία
• Centre national de la recherche scientifique (CNRS) Γαλλία
• Ιnstitut De FisicaD'altes Energies (IFAE) Ισπανία

Κοινό θέμα της Βραδιάς, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, θα είναι οι πολλές εφαρμογές της Φυσικής στην καθημερινή ζωή και οι σύγχρονες ανακαλύψεις της Αστρονομίας.

Πανευρωπαϊκά, η βραδιά ερευνητή διοργανώνεται σε 23 χώρες και 400 πόλεις.

Στην Ελλάδα, το PICO Project διοργανώνει βραδιά ερευνητή, εκτός από τη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα (Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πεντέλη – Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θησείο – Ελληνογερμανική Αγωγή, Παλλήνη) καθώς και στο Αστεροσκοπείο του Στεφανίου Κορινθίας.

Οι δράσεις

Η συγκεκριμένη Βραδιά Ερευνητή θα διαρκέσει από τις 17:00 έως τις 23:00 και θα περιλαμβάνει άκρως ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως:
- Συναρπαστικά διαδραστικά πειράματα και προσομοιώσεις
- Επίδειξη εντυπωσιακών αεροδιαστημικών κατασκευών
- Δημιουργικές δραστηριότητες για μικρά παιδιά
- Συμμετοχή πολιτών σε ερευνητικά πρότζεκτ
- Κλήρωση βιβλίων
- Αστροπάρτυ παρατήρησης του πλανήτη Κρόνου με τηλεσκόπια

Οι επιμέρους δραστηριότητες διοργανώνονται από διάφορες ερευνητικές ομάδες και εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (Βαρυτικών Κυμάτων, Σχετικιστικής Αστροφυσικής, Θεωρητικής Μηχανικής και Αστροδυναμικής, ΑΤΛΑΣ (CERN), Μη-γραμμικών κυκλωμάτων και Πολυπλοκότητας, Οπτικής και Φασματοσκοπίας, Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Νανοτεχνολογίας και Διδακτικής της Φυσικής). Επίσης, θα συμμετέχουν τρεις φοιτητικές ομάδες του ΑΠΘ με διαδραστικά πειράματα και επιδείξεις (ASAT, ΒΕΑΜ/ASTRO, PATH). Τέλος, το Τμήμα Φυσικής θα παρουσιάσει τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά του προγράμματα σπουδών και θα ενημερώσει για τις πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει.

Η βραδινή παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί με φορητά τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (ΟΦΑ) και με φορητά και τα ρομποτικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου ΑΠΘ.

Περισσότερες πληροφορίες για το PICO Project υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://picoproject.gr/, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα της Βραδιάς του Ερευνητή είναι διαθέσιμο στην σελίδα https://picoproject.gr/researchersnight/.

Είσοδος ελεύθερη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ