Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Προσοχή: Μεγάλη απάτη με δήθεν προβλήματα στον υπολογιστή σας


Μία απάτη από τα παλιά επανέρχεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και γενικότερα σε όλον τον κόσμο. Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε κινητά, σταθερά και εταιρικά τηλέφωνα, και προσποιούμενοι τους τεχνικούς της Microsoft, προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες.

Οι δράστες υποστηρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων που υποτίθεται υπάρχουν στους υπολογιστές των θυμάτων τους. Προσπαθούν να πείσουν τους ανυποψίαστους πολίτες να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους ένα λογισμικό, το οποίο θα «βοηθήσει» στην επιδιόρθωση της συσκευής τους.

Στην πραγματικότητα, αυτό το λογισμικό είναι «Δούρειος Ίππος» (Trojan Horse Virus) και μέσα σε πολύ λίγα λεπτά οι πολίτες μπορούν να χάσουν τα χρήματα που έχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Παραπλανώντας τα θύματά τους, οι υποτιθέμενοι τεχνικοί της Microsoft μπορούν να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή των θυμάτων τους, και να αποσπάσουν ευαίσθητα δεδομένα (κωδικούς πρόσβασης, τραπεζικούς λογαριασμούς και κωδικούς). Σε άλλες περιπτώσεις οι επιτήδειοι πείθουν τα θύματά τους να μπουν σε παραπλανητικές ιστοσελίδες από τις οποίες μπορούν πάλι να αλιεύσουν αυτούς τους κωδικούς.

Όπως αναφέρει αναγνώστρια που επικοινώνησε με το enikos.gr, σήμερα της τηλεφώνησε μία γυναίκα, η οποία δεν μιλούσε καλά αγγλικά, και της συστήθηκε ως τεχνικός. Της είπε ότι έχει κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή της και θα πρέπει να ακολουθήσει κάποια βήματα. Ευτυχώς για την ίδια ήταν υποψιασμένη και δεν την πάτησε. Το τηλέφωνο ξεκινούσε με τον κωδικό 0049, που παραπέμπει σε κλήση από την Γερμανία.

Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει και στο παρελθόν σε Ελλάδα και Κύπρο, με τους αριθμούς που συνήθως συνδέονται με την συγκεκριμένη απάτη να ξεκινούν από 0044, 0046, 0049, 00340, +442. +412, +462.

Η ανακοίνωση της Microsoft για την απάτη

«Δεν θα επικοινωνήσει ποτέ μαζί σας για να σας παράσχει υποστήριξη για τον υπολογιστή ή τεχνική υποστήριξη χωρίς να τη ζητήσετε. Αν λάβετε τηλεφωνική κλήση που υποτίθεται ότι είναι από τη Microsoft ή αν εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο στον υπολογιστή σας με ένα πλαστό προειδοποιητικό μήνυμα και έναν αριθμό τηλεφώνου που θα πρέπει να καλέσετε για να επιλύσετε το δήθεν πρόβλημα, συνιστούμε να μην κάνετε κλικ σε καμία σύνδεση» ανέφερε η ανακοίνωση της Microsoft για τις συγκεκριμένες απάτες.

Πώς θα προστατευτείτε από απάτες τεχνικής υποστήριξης

Όπως τονίζει η Microsoft, θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές για να διατηρείτε τον υπολογιστή σας ασφαλή.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τα εξής:
  • Η Microsoft δεν αποστέλλει ανεπιθύμητα μηνύματα email ούτε προβαίνει σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις για να ζητήσει προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία ή για να παράσχει τεχνική υποστήριξη για να επιδιορθώσει τον υπολογιστή σας. Αν δεν μας το ζητήσατε, δεν θα σας καλέσουμε για να σας προσφέρουμε υποστήριξη.
  • Αν εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μήνυμα ή μήνυμα σφάλματος με έναν αριθμό τηλεφώνου, μην καλέσετε τον αριθμό. Τα μηνύματα σφάλματος και προειδοποίησης από τη Microsoft δεν περιλαμβάνουν ποτέ αριθμούς τηλεφώνου.
  • Η Microsoft δεν θα σας ζητήσει ποτέ να πληρώσετε για υποστήριξη με τη μορφή κρυπτονομισμάτων όπως Bitcoin ή δωροκαρτών.
  • Κατεβάζετε λογισμικό μόνο από τις επίσημες τοποθεσίες συνεργατών της Microsoft ή το Microsoft Store. Να είστε επιφυλακτικοί με τη λήψη λογισμικού από τοποθεσίες τρίτων, καθώς ορισμένες από αυτές μπορεί να έχουν τροποποιηθεί εν αγνοία του συντάκτη για την ομαδοποίηση λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας και άλλων απειλών.
  • Χρησιμοποιήστε τον Microsoft Edge κατά την περιήγηση στο Internet. Αποκλείει γνωστές τοποθεσίες απάτης υποστήριξης χρησιμοποιώντας το Microsoft Defender SmartScreen. Επίσης, ο Microsoft Edge μπορεί να διακόψει τους βρόχους αναδυόμενων παραθύρων διαλόγου που χρησιμοποιούνται από αυτούς τους εισβολείς.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που ένας απατεώνας έχει ήδη τα στοιχεία σας
  • Καταργήστε την εγκατάσταση των εφαρμογών που σας ζήτησαν οι απατεώνες να εγκαταστήσετε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατάργησης εγκατάστασης εφαρμογών, ανατρέξτε στο θέμα Επιδιόρθωση ή κατάργηση προγραμμάτων στα Windows.
  • Αν έχετε παραχωρήσει στους απατεώνες πρόσβαση στη συσκευή σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να την επαναφέρετε. Για να μάθετε πώς γίνεται αυτό, ανατρέξτε στο θέμα Επιλογές αποκατάστασης στα Windows.
  • Εκτελέστε μια πλήρη σάρωση με την Ασφάλεια των Windows για να καταργήσετε τυχόν λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας.
  • Εγκαταστήστε όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας τη στιγμή που γίνονται διαθέσιμες. Για να δείτε τις διαθέσιμες ενημερώσεις, επιλέξτε το κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, επιλέξτε Ρυθμίσεις  > Ενημέρωση και Ασφάλεια > Windows Update. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Ενημέρωση Windows.
  • Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης.
  • Καλέστε τον πάροχο της πιστωτικής κάρτας σας για να διεκδικήσετε τις χρεώσεις, εάν έχετε ήδη πληρώσει. Ενημερώστε τους για το τι συνέβη. Πιθανότατα θα θελήσουν να ακυρώσουν και να αντικαταστήσουν τις επηρεαζόμενες κάρτες σας, ώστε οι απατεώνες να μην μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ξανά.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:49

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ