Καθώς η Πολωνία έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, η Ουγγαρία δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση φονικών όπλων από το έδαφός της.
«Ο λόγος για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι ότι τέτοιες παραδόσεις μπορεί να γίνουν στόχοι εχθρικής στρατιωτικής δράσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο τη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου), τονίζοντας ότι η Ουγγαρία δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν δεσμευτεί να στείλουν όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί το Κίεβο ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Σε απάντηση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου) ότι όσοι προμηθεύουν θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία θα φέρουν την ευθύνη εάν χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας εκεί.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τα βήματα που έχει λάβει η ΕΕ όσον αφορά στη στρατιωτική βοήθεια δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση.
Η Πολωνία προσφέρθηκε να λειτουργήσει ως υλικοτεχνικός κόμβος για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και να βοηθήσει στη διοχέτευσή του στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας που δεν έχει ακόμη κατληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ωστόσο, ορισμένες αναφορές μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία τις τελευταίες ημέρες έχουν σημάνει συναγερμό για την πιθανότητα ρωσικών σχεδίων να προσπαθήσουν να αποκόψουν την Ουκρανία από τα σύνορά της με την Πολωνία, για να σταματήσουν ουσιαστικά τις μεταφορές όπλων.
«Θα κινδύνευε επίσης να αποκοπούν δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τώρα περιμένουν σε τεράστιες ουρές για να περάσουν τα σύνορά μας. Θα ήταν μια πράξη αδιανόητης γενοκτονικής βαρβαρότητας», δήλωσε ο Paweł Soloch, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας, στο πολωνικό Radio 1.
Η ΕΕ έχει επιβάλει απαγόρευση εναέριου χώρου για εμπορικές πτήσεις εντός και γύρω από την περιοχή της σύγκρουσης, και ουσιαστικά απέκλεισε αερομεταφορείς όπως η Aeroflot από τις συντομότερες διαδρομές προς τα δυτικά, αναγκάζοντάς τους να κατευθυνθούν νότια μέχρι την Τουρκία για να πραγματοποιήσουν τα ταξίδια τους.
Αυτό έρχεται μετά την πρόταση περί «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καθώς η Ουκρανία δεν ελέγχει επί του παρόντος τον εναέριο χώρο της.
Σύμφωνα με την Ουκρανία, η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα εμπόδιζε τους Ρώσους να βομβαρδίσουν το έδαφός της και θα βοηθούσε στη μεταφορά δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Ωστόσο, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει ένα τέτοιο σενάριο.
«Θα σήμαινε ουσιαστικά ότι ο αμερικανικός στρατός θα καταρρίπτει αεροπλάνα, ρωσικά αεροπλάνα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, στο MSNBC τη Δευτέρα.
«Αυτό δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει ο πρόεδρος. Αυτοί είναι όλοι οι λόγοι για τους οποίους αυτό δεν είναι καλή ιδέα», πρόσθεσε.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν επίσης ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ που περιπολούν στον ουρανό της Ουκρανίας δεν θα ήταν μια επιλογή, καθώς θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο επεισοδίων ή εμπλοκής, κάτι που θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει αιτία για να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 5, τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ, εάν ένα δυτικό αεροπλάνο δεχόταν επίθεση.
Πηγή: euractiv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ