Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τσαβούσογλου: Αμοιβαία βούληση για την προώθηση θετικής ατζέντας - Τα 25 μέτρα που συζήτησαν


Ο πρωθυπουργός τον συνόδευσε έως την έξοδο του Μεγάρου – Η συνάντηση διήρκεσε 11 λεπτά παραπάνω από το προγραμματισμένο – Τα 25 μέτρα που συζήτησαν - Δένδιας και Τσαβούσογλου περπάτησαν από το Μαξίμου έως το κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών όπου και εισήλθαν στις 11:15 - Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ.

Ολοκληρώθηκε στις 11:05 η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται πως η συνάντηση διήρκεσε τουλάχιστον 11 λεπτά περισσότερο από το προκαθορισμένο μιας και θα ολοκληρώθηκε στις 11:11 αντί για τις 11:00. Επίσης ο πρωθυπουργός μετά το πέρας των συζητήσεων «ξεπροβόδισε» τον Τούρκο ΥΠΕΞ συνοδεύοντάς τον μέχρι την έξοδο. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν σε καλό κλίμα. Μάλιστα διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Επόμενος σταθμός του Τούρκου ΥΠΕΞ το υπουργείο Εξωτερικών. Μαζί με τον Νίκο Δένδια επέλεξαν να περπατήσουν από το Μέγαρο Μαξίμου έως το κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών όπου και εισήλθαν περίπου στις 11:15.



Τα 25 μέτρα που συζήτησαν Μητσοτάκης - Τσαβούσογλου

Η επισήμανση ανώτερων κυβερνητικών πηγών ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας» συνδέεται με υιοθέτηση και ανακοίνωση μέτρων για την οικονομική συνεργασία.

Στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν το Σάββατο στην Καβάλα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συζητήθηκαν 25 συγκεκριμένες προτάσεις (15 εκ των οποίων έχει εισηγηθεί η Αθήνα, οκτώ η Τουρκία και δύο αφορούν την περιβαλλοντική συνεργασία) στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Οι τομείς της επιδιωκόμενης συνεργασίας περιλαμβάνουν την ενίσχυση και διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου (οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές), τον τουρισμό, τις περιβαλλοντικές πτυχές και τις τηλεπικοινωνίες. Αν και πολλές από τις 25 προτάσεις συζητούνται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1970, η προσπάθεια συνεννόησης στοχεύει να δοθεί ώθηση σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» που θα μπορούσαν ωστόσο να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη με τον Σεντάτ Ονάλ υπήρξε συμφωνία για την προώθηση των μέτρων οικονομικής συνεργασίας. Στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αποδειχθεί αν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων επήλθε τελική συμφωνία για την προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν;

Το πρώτο ορόσημο είναι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Παρ’ ότι οι εργασίες της σύναξης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προβλέπεται να διαρκέσει μόλις τρεις ώρες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφωνώντας» λέει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δίνοντας το στίγμα της πραγματικότητας μέσα σε μόλις έξι λέξεις. Μακριά από ωραιοποιήσεις για τις τουρκικές επιδιώξεις, δίχως να μπει στην εξίσωση ο εναγκαλισμός του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έξω από το εστιατόριο «Διόνυσος» στην Ακρόπολη, η ρεαλιστική αποτύπωση της κατάστασης των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία δείχνει ότι είναι λίγα τα πεδία όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια καλύτερη αντίληψη για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει κοινός τόπος ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.



Οι εφ’ όλης της ύλης συνομιλίες Δένδια-Τσαβούσογλου

Στις 11 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πηγαίνει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όπου έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια σε δύο κύκλους. Στην πρώτη συνάντηση θα συνομιλήσουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πλαισιωμένοι από δύο ή τρεις συνεργάτες τους. Μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, στα πολιτικά θέματα, μπορούν να τεθούν όλα όσα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κάθε πλευράς. Μετά θα ακολουθήσουν -σε δεύτερο κύκλο- διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία.

Ωρα 13:15 έχουν προγραμματιστεί δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι οποίες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ χωρίς να δοθεί δυνατότητα για ερωτήσεις στους δημοσιογράφους. Αν η συνέντευξη Τύπου θα κυλήσει «ομαλά» και ευθύγραμμα ή αν θα έχουμε μια επανάληψη της δημόσιας αντιπαράθεσης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως στις 15 Απριλίου στην Άγκυρα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ο χθεσινός εναγκαλισμός των δύο υπουργών Εξωτερικών έξω από το εστιατόριο στην Ακρόπολη μάλλον στέλνει το σήμα ότι και οι δύο ίσως να επιθυμούν μια συνέντευξη που δεν θα στείλει το μήνυμα της σύγκρουσης.

Δεν διερευνούμε κάτι, γνωρίζουμε τις εκατέρωθεν θέσεις, σχολιάζει διπλωματικός παράγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ