«Ελαττωματικοί κεφτέδες» είναι η ακριβής μετάφραση του ονόματός τους, επειδή αυτοί οι ποντιακοί κεφτέδες δεν έχουν λάδι…
Ποντιακή κουζίνα χωρίς κεφτέδες δεν λογίζεται. Εύκολο φαγάκι, πολλές φορές χωρίς κιμά, χόρτα, με λίγο μπαγιάτικο ψωμί και ό,τι είχε το σπίτι. Και επειδή το ψωμί αβγάτευε το μίγμα έβγαιναν και μπόλικοι από το τηγάνι και χόρταινε όλη η οικογένεια.
Κάθε νοικοκυρά, μάλιστα, είχε και τη δική της παραλλαγή για τους κεφτέδες. Ουν κοφτέσια, με κιμά, πλιγούρι και κουκουνάρι, καρτόβε κοφτέσια, με κιμά, πατάτες, κασέρι και σουσάμι, κιλτιρίτσια, με κιμά και πλιγούρι ή τραχανά που ψήνονται σε κόκκινη σάλτσα και βέβαια, γουντούρ κοφτέσια, γυμνοί ή ελαττωματικοί κεφτέδες, με πλιγούρι και πατάτες, χωρίς λάδι, που τρώγονται και ωμοί! Ναι ωμοί! Θα καταλάβετε γιατί.
Γουντούρ κοφτέσια
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 1 φλιτζάνι πλιγούρι
- ½ κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Βράζουμε τις πατάτες και το πλιγούρι.
Λιώνουμε τις πατάτες με το πιρούνι σε ένα πιάτο, ρίχνουμε το πλιγούρι, το δυόσμο, το μπούκοβο, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τον φρέσκο άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε κεφτέδες. Τρώγονται ωμοί (θυμίζουν πατατοσαλάτα) αλλά μπορείτε επίσης να τους τηγανίσετε αλευρώνοντας τους λίγο ή να τους ψήσετε στη σχάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ