Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Μητσοτάκης: Να μην ψάχνεται για καβγά η Τουρκία – Ανοικτός ο ανασχηματισμός


Με τη φράση «εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται» σχολιάζει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, επιρρίπτοντας έτσι τις ευθύνες στην Άγκυρα για τη στάση της.

Αναφέρει, μάλιστα, πως τα γεγονότα στον Έβρο και το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν δύο γεγονότα καθοριστικής σημασίας για την επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του ότι οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα και μόνο από εκεί που σταμάτησαν το 2016 για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, το οποίο, όπως λέει, έχει συμφωνηθεί και στην τριμερή του Βερολίνου – για την οποία επιπλέον απορρίπτει τις αιτιάσεις περί «μυστικής συμφωνίας», ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για τα γραπτά πρακτικά των συζητήσεων.

Εκτιμά, επίσης, ότι με την τελευταία απόφαση της Συνόδου Κορυφής ξεκαθαρίστηκε οριστικά πως το ζήτημα είναι ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό και δηλώνει ότι πιστεύει στην απειλή επιβολής των κυρώσεων, καθώς η άμεση επιβολή τους θ’ αυξήσει την ένταση και μάλιστα για μεγάλο διάστημα.


Δεν σκέφτηκα ούτε μια στιγμή πρόωρες εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και διευκρινίζει ότι δεν το σκέφτηκε «ούτε μία στιγμή», ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού στο μέλλον, αποφεύγοντας ν’ απαντήσει ευθέως στην ερώτηση κι επισημαίνοντας πως προτιμά «να βελτιώνει την απόδοση του στρατού παρά να κάνει αλλαγές».


Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Χρυσή Αυγή

Για τη Χρυσή Αυγή λέει ότι με την απόφαση του δικαστηρίου κλείνει ένας κύκλος που τραυμάτισε τη χώρα, αν και υπενθυμίζει ότι πολιτικά έκλεισε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 με τον αποκλεισμό της από τη Βουλή, ο οποίος ήταν κεντρικός προεκλογικός στόχος της ΝΔ. Σχολιάζει δε πως υπήρξε «ακατανόητη βιασύνη» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, η οποία δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε κάποια σημεία, μεταξύ των οποίων και η ευμενέστερη αντιμετώπιση των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζει και το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», για το οποίο λέει πως δείχνει τον πανικό και την πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ.


Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown

Για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός αποκλείει και πάλι ένα γενικό lockdown κι αφού υποστηρίζει ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από αρκετές άλλες χώρες, τονίζει ότι σημασία έχει η πιστή εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν. Παραδέχεται πάντως ότι υπήρξαν λάθη και από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μεταφοράς, αλλά απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε την περίοδο την πανδημίας. Τέλος, εκφράζει την αισιοδοξία του πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα από την άνοιξη του 2021 τα πράγματα να είναι καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.

Σχολιάζοντας και τις παρεπόμενες εξελίξεις στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά θα επιμείνει στην πολιτική της μείωσης των φορολογικών βαρών και της προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ θετικά θα λειτουργήσουν και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλώνει, επίσης, φιλελεύθερος, αλλά όχι νεοφιλελεύθερος και γι’ αυτό υποστηρίζει την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία, με την παράλληλη συμμετοχή του κράτους ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης – όπως αυτή της πανδημίας – όπου πρέπει ν’ αναπληρώσει τον ιδιωτικό τομέα.


Δεν νιώθω αμήχανα για τις Πρέσπες

Ερωτηθείς, τέλος, για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκαθαρίζει ότι η άποψη πως πρόκειται για μία «ιστορική» συμφωνία ανήκει στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα, παραπέμποντας εμμέσως στο κοινό ανακοινωθέν την επίσκεψης Πομπέο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απαλοιφή του όρου. Όμως, ξεκαθαρίζει ότι δεν νιώθει αμήχανα για τη στάση της ΝΔ ούτε μπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος για υποκρισία, καθώς από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι πρόκειται για μια συμφωνία με προβλήματα που έχει, όμως, κυρωθεί και γι’ αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στο εξής. Αναφορικά δε με τα μνημόνια συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή όταν το επιτρέψει ο κοινοβουλευτικός προγραμματισμός και δεν φοβάται διαρροές στην ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ