Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Από τα 1.200 περίπτερα λειτουργούν μόνο τα 350

«Ο κλάδος είναι ανοιχτός, αλλά αφού ο κόσμος δεν μετακινείται, δεν γίνεται τζίρος και οι περισσότεροι έχουν κλείσει αυτοβούλως τα καταστήματά τους», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου,
μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κατάσταση στον κλάδο την εποχή του κορωνοϊού.

Η Ένωση εκπροσωπεί 600 μέλη και 1200 σημεία πωλήσεων στο νομό Θεσσαλονίκης, από τα οποία, τις τελευταίες εβδομάδες και μετά τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης που έχουν ληφθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, λειτουργούν μόλις τα 350.

«Ζητούμε από την πολιτεία να στηριχθεί ο κλάδος. Δεν θέλουμε να κλείσουμε, ούτε να πάρουμε τα 800 ευρώ, αλλά να γίνει αναστολή πληρωμών για κάποιους μήνες για ΦΠΑ, ΙΚΑ, ΕΦΚΑ και για τις ρυθμίσεις μας», τονίζει ο κ. Ιακώβου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τζίρος στα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών έχει πέσει στο 1/4.

«Να μείνουμε ανοιχτά, έστω κι αν όπως δείχνουν τα στοιχεία διεθνώς, όσοι εργάζονται κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν, αλλά να μπούμε στα μέτρα στήριξης», λέει.

Όπως εξηγεί περισσότερο έχουν πληγεί τα περίπτερα και καταστήματα ψιλικών ειδών στα κέντρα των δήμων της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται και η μικρότερη κινητικότητα πολιτών, ενώ ανοιχτά παραμένουν εκείνα στα περίχωρα και στις γειτονιές.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιακώβου, μέχρι τώρα τα περίπτερα και τα περισσότερα καταστήματα με είδη ψιλικών είχαν μεγαλύτερο κέρδος από τα δευτερεύοντα για αυτά είδη, όπως πατατάκια, σοκολάτες, μπισκότα και άλλα. Τώρα, επειδή ο κόσμος πηγαίνει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ για μαζικές αγορές, στα δικά τους καταστήματα καταναλώνονται κυρίως εφημερίδες, τσιγάρα και κάρτες για κινητά, τα οποία έχουν χαμηλό κέρδος.

«Ο κόσμος έρχεται μόνο για αυτά, τα οποία έχουν κατά μέσο όρο 3% ποσοστό κερδοφορίας», επισημαίνει ο κ. Ιακώβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ