Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Ο Πούτιν αναβιώνει το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» στο… Ιντερνετ

Από σήμερα τέθηκε σε ισχύ ένας αμφιλεγόμενος νόμος: Μέσω αυτού η Ρωσία θα μπορεί να αποσυνδέσει το δικό της Ιντερνετ από τον υπόλοιπο πλανήτη!

Τριάντα χρόνια μετά το το άνοιγμα των αυστροουγγρικών συνόρων, που σηματοδότησε το τέλος για το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» και τη διαίρεση της Ευρώπης, 27 Ιουνίου του 1989, η Ρωσία αναβιώνει υπό άλλη μορφή αυτή τη φορά έναν ανάλογο αποκλεισμό, καθώς από σήμερα τέθηκε σε ισχύ ένας αμφιλεγόμενος νόμος: Μέσω αυτού η Ρωσία θα μπορεί να προσπαθήσει να αποσυνδέσει το Ιντερνετ από τον υπόλοιπο πλανήτη πυροδοτώντας φόβους ότι το εν λόγω μέτρο θα προαγάγει τη διαδικτυακή λογοκρισία.

Ο νόμος που φέρει την υπογραφή του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλείται – καθόλου αδίκως – online Σιδηρούν Παραπέτασμα, ωστόσο το Κρεμλίνο αναφέρει ότι αποτελεί ένα μέτρο ασφαλείας που στόχο έχει να προστατεύσει τη Ρωσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή έξωθεν απειλής όπως πχ. μια κυβερνοεπίθεση.

Ο νόμος θα επιτρέψει στη Μόσχα να αυξήσει τους ελέγχους στο ρωσικό διαδίκτυο μέσω της επόπτευσης της διαδικτυακής κίνησης από κρατικά ελεγχόμενες υποδομές και της δημιουργίας ενός εθνικού συστήματος ηλεκτρονικών διευθύνσεων (domain names).

Στη θεωρία, το μέτρο θα επιτρέψει στη Ρωσία να λειτουργεί τα δικά της εσωτερικά δίκτυα που θα «τρέχουν» ανεξάρτητα από τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web – www).

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για το αν μια τέτοια κίνηση είναι τεχνικά εφικτή και λένες ότι ο νόμος είναι αντ ‘αυτού μια προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να λογοκρίνει τις online πληροφορίες.

Για να μπορέσουν να διαχειριστούν τη ροή των πληροφοριών προς όφελός τους, πρέπει να έχουν στα χέρια τους εκ των προτέρων ένα σύστημα», αναφέρει ο Σεργκέι Σάνοβιτς του Πανεπιστημίου Princeton σε συνέντευξή του στο CNBC.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια του συγκεκριμένου ν/σ νωρίτερα φέτος, ενώ οι ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι απειλεί ευθέως τα δικαιώματα για ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, καθώς και τις ελευθερίες του Τύπου.

Πάντως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει και μια σειρά από άλλα βήματα προκειμένου να προσπαθήσει να περιορίσει τις ελευθερίες στο διαδίκτυο, όπως η απαγόρευση της κρυπτογραφημένης τηλεφωνικής υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά πολλές από αυτές τις προσπάθειες έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς.

«Ο στόχος είναι να μπορέσουν να μπλοκάρουν αυτό που δεν θέλουν χωρίς να βλάψουν το δίκτυο συνολικά», αναφέρει ο Σάνοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ