Η προσθήκη εσπρέσο δίνει νέες διαστάσεις σε ένα οικείο, αγαπημένο γλυκό.
Οι vegan μπορούν να χρησιμοποιήσουν γάλα καρύδας αντί για κανονικό στην κρεμ καραμελέ και κρέμα vegan στα μπισκότα
Για 6 άτομα:
Για το σιρόπι:
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βράστε το νερό με τη ζάχαρη (ίσα ίσα να είναι βρεγμένη η ζάχαρη) χωρίς να ανακατέψετε.
Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να καραμελώνει και δείτε τις πρώτες σκούρες κηλίδες (5-10'), ανακατέψτε μια γρήγορα και αφήστε να ψηθεί μέχρι να έχετε ένα πορτοκαλί-καφέ χρώμα (καραμέλας).
Ρίξτε σε καθένα από 6 φορμάκια 2 κ.σ. της καραμέλας.
Για την κρέμα, βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να πάρει βράση.
Σιγοβράστε για 10-15', ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Ρίξτε την κρέμα στα φορμάκια και βάλτε στο ψυγείο για 12-24 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Για 10-12 μπισκότα φιστικιού:
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Απλώστε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.
Ανακτέψτε το κορνφλάουρ με τον χυμό πορτοκάλι και αφήστε στην άκρη.
Ανακατέψτε καλά σε άλλο μπολ το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ, το αλάτι, τα φιστίκια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπήστε τη ζάχαρη με το γάλα, το βούτυρο και τη βανίλια στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Προσθέστε το κορνφλάουρ χτυπήστε για άλλα 3'.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μακρόστενες λωρίδες πλάτους 7,5 εκ. και πάχους 2,5 εκ. Μεταφέρετε στη λαμαρίνα, αλείψτε με την κρέμα και πασπαλίστε με τη ζάχαρη άχνη. Ψήστε για 35'.
Αφήστε να σταθεί για περίπου 10'.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε διαγώνιες φέτες πάχους 1 εκ. Απλώστε ξανά στη λαμαρίνα και ψήστε για άλλα 20', γυρίζοντας τα μπισκότα και από την άλλη πλευρά στη μέση του ψησίματος.
Βγάλτε από τον φούρνο, αφήστε να κρυώσουν και ραντίστε με τη λιωμένη σοκολάτα αν θέλετε.
Οι συνταγές είναι από τα βέγκαν εστιατόρια Mildreds του Λονδίνου. Κυκλοφορεί και ο οδηγός μαγειρικής Mildreds Vegan από τις εκδόσεις Mitchell Beazley.
Οι vegan μπορούν να χρησιμοποιήσουν γάλα καρύδας αντί για κανονικό στην κρεμ καραμελέ και κρέμα vegan στα μπισκότα
Για 6 άτομα:
- 800 ml πλήρες γάλα καρύδας
- Περίπου 50 ml φρέσκος εσπρέσο
- 100 γρ. ψιλή ζάχαρη
- μικρή πρέζα κόκκοι βανίλιας
Για το σιρόπι:
- 200 γρ. ψιλή ζάχαρη
- 75 ml (5 κ.σ.) νερό
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βράστε το νερό με τη ζάχαρη (ίσα ίσα να είναι βρεγμένη η ζάχαρη) χωρίς να ανακατέψετε.
Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να καραμελώνει και δείτε τις πρώτες σκούρες κηλίδες (5-10'), ανακατέψτε μια γρήγορα και αφήστε να ψηθεί μέχρι να έχετε ένα πορτοκαλί-καφέ χρώμα (καραμέλας).
Ρίξτε σε καθένα από 6 φορμάκια 2 κ.σ. της καραμέλας.
Για την κρέμα, βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να πάρει βράση.
Σιγοβράστε για 10-15', ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Ρίξτε την κρέμα στα φορμάκια και βάλτε στο ψυγείο για 12-24 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Για 10-12 μπισκότα φιστικιού:
- 2 κ.σ. κορνφλάουρ
- 2,5 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
- μύτη κ.γ. αλάτι
- 80 γρ. ψημένα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, σπασμένα
- λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
- 100 γρ. ψιλή ζάχαρη
- 60 ml αμυγδαλόγαλα
- 1 κ.σ. λιωμένο φυτικό βούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή μισή βανίλια)
- Για το ψήσιμο: 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος, 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- Για το σερβίρισμα: 75 γρ. λιωμένη μαύρη σοκολάτα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Απλώστε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.
Ανακτέψτε το κορνφλάουρ με τον χυμό πορτοκάλι και αφήστε στην άκρη.
Ανακατέψτε καλά σε άλλο μπολ το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ, το αλάτι, τα φιστίκια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπήστε τη ζάχαρη με το γάλα, το βούτυρο και τη βανίλια στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Προσθέστε το κορνφλάουρ χτυπήστε για άλλα 3'.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μακρόστενες λωρίδες πλάτους 7,5 εκ. και πάχους 2,5 εκ. Μεταφέρετε στη λαμαρίνα, αλείψτε με την κρέμα και πασπαλίστε με τη ζάχαρη άχνη. Ψήστε για 35'.
Αφήστε να σταθεί για περίπου 10'.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε διαγώνιες φέτες πάχους 1 εκ. Απλώστε ξανά στη λαμαρίνα και ψήστε για άλλα 20', γυρίζοντας τα μπισκότα και από την άλλη πλευρά στη μέση του ψησίματος.
Βγάλτε από τον φούρνο, αφήστε να κρυώσουν και ραντίστε με τη λιωμένη σοκολάτα αν θέλετε.
Οι συνταγές είναι από τα βέγκαν εστιατόρια Mildreds του Λονδίνου. Κυκλοφορεί και ο οδηγός μαγειρικής Mildreds Vegan από τις εκδόσεις Mitchell Beazley.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ