Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΝΔ: Ψεύτικες οι εξαγγελίες Αραχωβίτη για την κατοχύρωση του γιαουρτιού ως ΠΓΕ

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, σχετικά με την ολιγωρία της κυβέρνησης να συντάξει και να καταθέσει τεχνικό φάκελο για την κατοχύρωση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης για το ελληνικό γιαούρτι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ψεύτικες αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη ενώπιον των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, στις 20 Νοεμβρίου 2018, ότι δήθεν η κατάρτιση τεχνικού φακέλου για το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) προχωρά και πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με σχετικό χθεσινό δημοσίευμα, όχι μόνο δεν έχει ετοιμαστεί ο φάκελος για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ, αλλά το ίδιο το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εποπτευόμενου οργανισμού του κ. Αραχωβίτη, μπλοκάρει την ανάθεση της σύνταξής του.

Την ώρα που το φαινόμενο της καταχρηστικής χρήσης του όρου «Ελληνικό Γιαούρτι» για τα προϊόντα που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδας επεκτείνεται επιθετικά από εταιρείες κολοσσούς ή από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία, ο παραγωγικός ιστός του κλάδου της αγελαδοτροφίας και της αιγοπροβατοτροφίας και ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής δεν μπορεί να υπομένει άλλο την ολιγωρία του ΥΠΑΑΤ.

Τα κάθε είδους διαδικαστικά ή κομματικά κωλύματα που αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και οι άστοχες επιλογές της υπονομεύουν την προστασία του μοναδικού αυτού παραδοσιακού προϊόντος μας. Η κυβέρνηση όφειλε ήδη από το 2015  να διεκδικήσει την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού με τις μέγιστες δυνατές νομικές εξασφαλίσεις.

Ο κ. Αραχωβίτης οφείλει αμέσως να ενημερώσει τους Έλληνες κτηνοτρόφους και μεταποιητές:

1. Σκοπεύει τελικά να συντάξει και να καταθέσει τεχνικό φάκελο για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ; Αν ναι, πότε;

2. Τι κάνει η Ειδική Ομάδα Εργασίας για το ελληνικό γιαούρτι, που έχει συσταθεί από τον Απρίλιο του 2018;

3. Βάσει ποιας νομοθετικής διάταξης προκύπτει η δικαιοδοσία του ΕΛΓΟ στο ζήτημα της ανάθεσης της σύνταξης φακέλου για το «Ελληνικό Γιαούρτι»;

4. Τι ακριβώς συνέβη στην σχετική Πρόσφατη Συνεδρίαση του ΕΛΓΟ;

5. Ποιες οι ενέργειες του κ. Αραχωβίτη ώστε να προστατευθεί ένα εκ των κορυφαίων εξαγωγικών αγροτικών προϊόντων μας και παράλληλα να σταματήσει η παραπλάνηση των ευρωπαίων πολιτών από την κατανάλωση προϊόντων, τα οποία συνοδεύονται από τέτοιου τύπου επιθετικούς προσδιορισμούς»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ