Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Εύκολο παστίτσιο με υπέροχη κρέμα τυριών

Παστίτσιο. Ένα κλασικό πιάτο, αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια εύκολη συνταγή σε μια αρκετά απλοποιημένη πολύ γευστική εκδοχή του παστίτσιου, με τα κλασικά χοντρά μακαρόνια και με απλό και ελαφρύ μείγμα κιμά.
Η μπεσαμέλ έχει αντικατασταθεί με μια υπέροχη κρέμα τυριών. Ένα πιάτο που πρέπει σίγουρα να το δοκιμάσετε.

Υλικά
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό ή σπιτική (συνταγή εδώ)
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • 400 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
  • 500 γρ. ρικότα ή ανθότυρο, ψιλο-θρυμματισμένο 
  • 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση 
Για το κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κιμά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα για να τον ξεσβολιάσετε, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λ και μετά προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, [*] το νερό, τη ρίγανη ή θυμάρι και αλατοπίπερο. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 40-50 λ ή μέχρι να μείνει με ελάχιστα υγρά.

Για τα μακαρόνια: Εν τω μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο, αλατισμένο κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνετε.
Για τη κρέμα τυριών: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά με σύρμα τη ρικότα, τη μοτσαρέλα, τη κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο.

Για τη συναρμολόγηση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Παίρνετε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε στη βάση του 4 κ.σ. από το μείγμα κιμά. Από πάνω στρώνετε τα μισά μακαρόνια και πάνω από τα μακαρόνια στρώνετε τη μισή ποσότητα του κιμά. Πασπαλίζετε με 40 γρ. παρμεζάνα.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με στρώσεις τα υπόποιπα μακαρόνια, τον υπόλοιπο κιμά και πασπαλίζετε ξανά με 40 γρ. παρμεζάνα. Τέλος καλύπτετε την επιφάνεια με τη κρέμα/ μείγμα τυριών και πασπαλίζετε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα 20 γρ. παρμεζάνας.

Για το ψήσιμο: Ψήνετε το παστίτσιο για 40 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για λίγο στην άκρη να “σταθεί” και να κρυώσει και κατόπιν το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

[*] Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμη σάλτσα ντομάτας, αντί να φτιάξετε χωριστά τη δική σας, μπορείτε να προσθέσετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής που σας δίνουμε εκτός από το κρεμμύδι μέσα στο κιμά και να έχετε τη δική σας σπιτική σάλτσα.


sintayes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ