Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι δραματικές, καθώς, από σήμερα το βράδυ βρίσκεται σε εξέλιξη ρωσική στρατιωτική επέμβαση με χιλιάδες στρατιώτες και δεκάδες αεροσκάφη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 13 μεταγωγικά αεροσκάφη με τη δυνατότητα να μεταφέρουν περίπου 150 άτομα το καθένα προσγειώθηκαν στη Συμφερόπολη, με τους υπουλογισμούς να κάνουν λόγο για περίπου 2.000 στρατιώτες.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας επιβεβαιώνει την είδηση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας εκτοξεύει απειλές προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ κάλεσε, σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία».
«Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία», είπε ο Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του: «Προκαλούν μια σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν τα εδάφη», υποστήριξε.
Ο Τουρτσίνοφ παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. «Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία επεξεργάζονται σενάρια ανάλογα με αυτά της Αμπχαζίας, όταν αφού ξεκίνησαν μια στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη», τόνισε.
«Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και όχι μόνο κατέλαβε το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας . Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την πρόκληση και να ανακαλέσει τους στρατιώτες στην Κριμαία και να εργαστεί αποκλειστικά εντός του πλαισίου των συμφωνιών» που έχει υπογράψει με την Ουκρανία, πρόσθεσε.
Ο Τουρτσίνοφ αναφερόταν στη συμφωνία του 1997 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η οποία θέτει τους όρους με βάση τους οποίους ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη ενώ υποστήριξαν ότι προσγειώθηκαν πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη.

Σιγή ιχθύος από τη Μόσχα
Από την Ρωσική πλευρά δεν επιβεβαιώνεται τίποτα, ωστόσο, το μόνο που έχει γίνει γνωστό από νωρίς το απόγευμα είναι ότι έχει δοθεί διαταγή στο ρωσικό προξενείο να δώσει ρωσική υπηκοότητα σε κατοίκους της Κριμαίας, αλλά και στελέχη της ουκρανικής Μπερκούτ.
Εκτιμάται ότι στόχος του επιτελείου του Πούτιν είναι οι «νέοι» αυτοί Ρώσοι πολίτες να αναλάβουν την περιφρούρηση και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Κριμαίας.
Νωρίτερα, πάντως, ρωσικές πηγές δικαιολογούσαν τις μετακινήσεις στρατευμάτων εντός της Κριμαίας για λόγους «ασφαλείας». Νωρίτερα η Μοσχα διεμήνυσε ότι θα υπερασπιστεί «σθεναρά και ανυποχώρητα» τα δικαιώματα των εθνικά Ρώσων όπου και αν βρίσκονται, υπονοώντας κυρίως τους ρωσόφωνους της Κριμαίας, όπου και αποτελούν την πλειοψηφία.

Εκλεισε ο εναέριος χώρος πάνω από την Κριμαία ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις
Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί με προορισμό το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, στην Κριμαία, ματαιώθηκαν "λόγω των τελευταίων εξελίξεων" στην περιοχή αυτή, όπου άγνωστοι με στρατιωτική περιβολή και φιλορώσοι πολίτες περιπολούν γύρω από το αεροδρόμιο.
"Οι πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη για απόψε και αύριο το πρωί ματαιώθηκαν", είπε μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Η κατάσταση στη Συμφερόπολη δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν ότι πρόκειται για "ρωσική εισβολή" διότι αυτοί οι μυστηριώδεις ένοπλοι "δεν έκρυβαν ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις", όπως υποστήριξε ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.
Την Πέμπτη, η Ρωσία είχε διαβεβαιώσει ότι ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα "εφαρμόζει αυστηρά τις συμφωνίες" που έχουν υπογραφεί με την Ουκρανία.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι με Λαβρόφ
Υπό το φως των ραδγαίων εξελίξεων το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα για να βρεθούν δίοδοι αποκλιμάκωσης της έντασης.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ για να του εκφράσει την ανησυχία του για τις ρωσικές κινήσεις.

Το χρονικό της κλιμάκωσης της έντασης
Η ρωσική στρατιωτική παρουσία περιφερειακά της Κριμαίας ήταν έντονη εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ, από την Παρασκευή ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή και ένοπλοι με την υποστήριξη της Μόσχας κατέλαβαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Συμφερόπολης, η κυβέρνηση του Κιέβου κίνησε τις διαδικασίες για να ζητήσει την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη Ρωσία.
Η Μόσχα ωστόσο, που αμφισβητεί από την πρώτη στιγμή τη νομιμότητα και το κύρος της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συζητήσει οτιδήποτε με την ουκρανική κυβέρνηση.
Ο Γιανουκόβιτς καταζητείται στην Ουκρανία για μαζικές δολοφονίες, μετά το θάνατο περίπου 100 ανθρώπων σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις τρίμηνες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.
Eπιπρόσθετα ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ζήτησε τη σύλληψη 10 πρώην μελών της κυβέρνησης, αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και στρατιωτικών με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο.
Στον κατάλογο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του γενικού εισαγγελέα, περιλαμβάνονται ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βάλερι Ζαχαρτσένκο, ο προσωπάρχης του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς Αντρέι Κλιούγεφ και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ολένα Λούκας.
Εξάλλου, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο παύεται από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας. Ο ναύαρχος Γιούρι Ιλίν είχε διοριστεί στη θέση αυτή στο απόγειο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Μειντάν απηύθυνε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της και οι ένοπλες δυνάμεις της παραβίασαν τους όρους μιας συμφωνίας που διέπει την ενοικίαση των βάσεων της Κριμαίας στον Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.
Το ουκρανικό ΥΠΕΞ δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο νωρίτερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε αναφέρει πως πάνω από 10 ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εισήλθαν από τον ρωσικό εναέριο χώρο στον ουκρανικό και πραγματοποίησαν υπέρπτηση στην περιοχή της Κριμαίας.
Εξάλλου ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι μια μονάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων εμποδίστηκε να κινηθεί από Ρώσους στρατιωτικούς κοντά στην Σεβαστούπολη, όπου ελλιμενίζεται μέρος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Εξαλλου μετά και την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από ενόπλους, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, Ukrainian International, ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει πλέον κλείσει.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Κίεβο. Eκπρόσωπος του αεροδρομίου, ωστόσο, υποστήριξε ότι μόνο μία πτήση από το Κίεβο παρουσίασε καθυστέρηση, όμως όλες οι άλλες πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη εκτελούνται κανονικά χωρίς προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ