Περισσότεροι από 240 εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές παρακολούθησαν την ημερίδα παρουσίασης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου HapticSOUND (https://hapticsound.uom.gr), η οποία πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία την προηγούμενη Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Στόχος του έργου HapticSOUND είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος ανάλυσης, τεκμηρίωσης και επίδειξης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, το οποίο εμπλέκει τον επισκέπτη σε μια προσωποποιημένη βιωματική εμπειρία μετάδοσης της πολιτισμικής γνώσης, τόσο για τη δόμηση όσο και για τη λειτουργία των οργάνων αυτών, με τρόπο ενεργητικό, ευχάριστο και δημιουργικό.
Την ημερίδα χαιρέτισε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, ο οποίος επεσήμανε το εντυπωσιακό επίπεδο καινοτομίας και την ερευνητική πρωτοτυπία των επιτευγμάτων του έργου.
Από τη μεριά του, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και Συντονιστής του Έργου καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Μαυρίδης, κατά τη σύντομη επισκόπηση του έργου, στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των εταίρων και στην αφοσίωσή τους σε αυτό.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, ο Νικόλαος Ευκολίδης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε την τρισδιάστατη σάρωση, μοντελοποίηση και παραγωγή εκτυπωμένων αντιγράφων παραδοσιακών μουσικών οργάνων, ενώ την αξιοποίηση εξειδικευμένων τεχνικών παραγωγής κατευθυντικού ήχου και ήχου με οστική αγωγιμότητα παρουσίασε ο Μιχαήλ Νηστικάκης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Ο Αναστάσιος Αβράμης της Datascouting παρουσίασε τη διεπαφή χρήστη με αναγνώριση χειρονομιών. Το υποσύστημα ενημέρωσης με πληθώρα πολυμεσικών πληροφοριών για παραδοσιακά μουσικά όργανα της Κρήτης που συνέλεξε το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, παρουσιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Ζωντανό από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Στο υποσύστημα ψυχαγωγίας, που περιλαμβάνει ένα απτικό παιχνίδι παζλ αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Μανίκας, το υποσύστημα διάδρασης που αφορά την παραγωγή μουσικής από μια ρέπλικα κρητικού λαούτου παρουσίασε ο Απόστολος Τσαγκάρης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, ακολούθησε επίδειξη του συστήματος HapticSOUND που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν μουσικές παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής από το Σύνολο Κρητικής Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με υπεύθυνο καθηγητή τον Ελευθέριο Τσικουρίδη, καθώς και από το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη καθηγήτρια την Βενετσιάνα Αργυρίου.Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και Συντονιστής του Έργου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Μαυρίδης
Περισσότεροι από 240 εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές παρακολούθησαν την ημερίδα παρουσίασης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου HapticSOUND
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ