Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Τα χρώματα που οφείλουν τα ονόματά τους σε υπαρκτά πρόσωπα


Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ένα ευρύ φάσμα διάσημων ανθρώπων δάνεισαν τα ονόματά τους σε αποχρώσεις του λαμπερού μπλε, του σοκαριστικού μοβ, του πράσινου χλοώδους, του λασπώδους καφέ και άλλων αποχρώσεων. Ενώ πολλές από αυτές τις μορφές είναι καλλιτέχνες που ήταν γνωστοί για τη χρήση ή την ανάπτυξη αυτών των αποχρώσεων, άλλα ονόματα χρωμάτων προέρχονται από τους επιστήμονες που τα εφηύραν ή εκείνους που τους άρεσε να τα φορούν ή να τα χρησιμοποιούν περισσότερο.

Φούξια
Αυτό το υπέροχο χρώμα οφείλει την ονομασία του στο λουλούδι fuchsia, το οποίο με τη σειρά του ονομάστηκε από τον Γερμανό βοτανολόγο Leonhart Fuchs του 16ου αιώνα (το επώνυμό του, παρεμπιπτόντως, προέρχεται από τη γερμανική λέξη για την «αλεπού»). Οι περισσότεροι, μάλιστα, μπερδεύουν το φούξια με το χρώμα ματζέντα, και όχι άδικα καθώς οι αποχρώσεις τους είναι σχετικά κοντά. Αξίζει να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι το ματζέντα ήταν αρχικά μια βαφή ανιλίνης με το όνομα fuchsine από το λουλούδι fuchsia, το οποίο άλλαξε το 1859, το έτος που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, προς τιμήν της γαλλικής νίκης στη Μάχη της Ματζέντα.

Το Μπλε της Αλίκης
Το μπλε της Αλίκης είναι ένα απαλό μπλε χρώμα αφιερωμένο στην Αλίκη Ρούσβελτ Λόνγκγουορτ, κόρη του Θεόδωρου Ρούσβελτ, η οποία ήταν γνωστό ότι λάτρευε το συγκεκριμένο χρώμα, επιλέγοντας αρκετά συχνά ρούχα στη συγκεκριμένη απόχρωση, δημιουργώντας στην ουσία ολόκληρη τάση για την εποχή της. Μάλιστα, τα φορέματά της ενέπνευσαν και το τραγούδι «Alice Blue Gown» των Joseph McCarthy και Harry Tierney, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο μουσικό Irene του 1919 στο Broadway.

Το Κόκκινο του Τιτσιάνο
Ο Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης Τιτσιάνο, από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Βενετίας, έχει ταυτιστεί με το κόκκινο, κυρίως γιατί του άρεσε ιδιαίτερα να ζωγραφίζει κοκκινομάλλες. Τη δεκαετία του 1960, οι κοκκινομάλλες κούκλες Barbie ήταν επίσημα γνωστές ως «Titians», ενώ κατά γενική ομολογία ο συγκεκριμένος όρος έχει σημασία για οποιοδήποτε πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ