H ρωγμή που άνοιξε στο Γκρίνταβικ, στην Ισλανδία, λόγω του ηφαιστείου που ξύπνησε, είναι το Νο 1 σημείο για selfies. Οι ειδικοί λένε οτι αν η πόλη βγει αλώβητη από την περιπέτεια η χώρα θα έχει βρει τη νέα τουριστική ατραξιόν της
Από το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας μέχρι τα εκπληκτικά νερά του Blue Lagoon, η Ισλανδία σίγουρα δεν στερείται τουριστικών ατραξιόν. H χώρα φέρεται να ανακάλυψε ωστόσο εσχάτως ένα ακόμη σημείο για να βγάζουν selfie οι τουρίστες, καθώς το Γκρίνταβικ επλήγη από χιλιάδες σεισμούς.
Καθώς οι φόβοι για μια επικείμενη ηφαιστειακή έκρηξη υποχωρούν, η πόλη εξετάζει τον καλύτερο τρόπο για να ανακάμψει αφού οι δρόμοι κόπηκαν στα δύο και οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή για ασφάλεια. Ο κρατήρας που έμεινε πίσω στον απόηχο του χάους εκτείνεται σε μια λουθηρανική εκκλησία και νηπιαγωγείο σε όλη τη διαδρομή μιας παιδικής χαράς και κάτω από το πολυτελές νέο στάδιο της θρυλικής ομάδας μπάσκετ του Γκρίνταβικ, με την έναρξη της σεζόν.
Σε διαφορετικά τμήματα, μπορεί κανείς απλά να πηδήξει από την Ευρασιατική πλάκα πάνω στη βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα, αλλά στα βαθύτερα σημεία της αγωνίζεται κανείς να δει τον πυθμένα της σκοτεινής αβύσσου.
Ο Independent παρατήρησε τους διασώστες να κάνουν ένα διάλειμμα από την επιθεώρηση των κατεστραμμένων σπιτιών και να βοηθούν τους κατοίκους να τραβήξουν έξω τα πλυντήριά τους, ποζάροντας για φωτογραφίες στο διάσημο πλέον σημείο. Το πρωί της Πέμπτης (23.11), επιτέλους δόθηκε στους κατοίκους απεριόριστη πρόσβαση για να επιστρέψουν και να συλλέξουν παιχνίδια, ρούχα και άλλα αντικείμενα.
Όμως, παρά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι η πόλη θα ήταν ανοιχτή μέχρι τη δύση του ηλίου, μόνο μερικές εκατοντάδες επέστρεψαν. Άλλοι έμειναν μακριά, πιθανότατα υπό το φόβο μίας πιθανής έκρηξης. Με «μόλις» 200 σεισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ζωή στο λιμάνι άρχισε επιτέλους να επανέρχεται στο φυσιολογικό.
Ένας τεράστιος κρατήρας θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που προσελκύει πλήθη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τουρισμού της Ισλανδίας Snorri Valsson, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης περιοδείας στο Grindavík για τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια μιας χαλαζοθύελλας.
«Το Γκρίνταβικ είναι μία αλιευτική πόλη που υπήρξε η ραχοκοκαλιά της Ισλανδίας ανά τους αιώνες. Έχει ήδη ένα εξαιρετικό μουσείο σχετικά με την παράδοση της παρασκευής παστών ψαριών, για παράδειγμα. Βλέπω όμως μια αύξηση τουριστών που έρχονται μετά τον σεισμό, καθώς οι υποδομές θα επισκευαστούν και υπάρχει ιστορικό των γεγονότων των τελευταίων ημερών.
Θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημείο εστίασης του κέντρου των επισκεπτών για τα επόμενα χρόνια, λόγω αυτών των γεγονότων και της επίδρασης που είχε στη ζωή της πόλης. Για την οικονομία της Ισλανδίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό το Γκρίνταβικ να επιστρέψει στην κανονικότητα, έχει ήδη επηρεάσει τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας».
Σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει με το διάκενο χάσμα στην πόλη, είπε: «Όταν είχαμε μία καταστροφή από την έκρηξη στα νησιά Westman πριν από 50 χρόνια, κράτησαν μερικά από τα ερείπια ανέπαφα. Έτσι οι περισσότερες ζημιές επισκευάστηκαν, αλλά υπήρχαν αξιοθέατα στην πόλη όπου μπορούσες να δεις την πραγματική καταστροφή, σπίτια μισοσκεπασμένα από λάβα και στάχτη. Μπορώ λοιπόν να φανταστώ ότι θα κρατήσουν μερικά αξιοθέατα όπου θα μπορούσατε να δείτε την πραγματική ρωγμή στο έδαφος εάν είναι εφικτό. Θα γίνει ένα υπαίθριο παράδειγμα, συναρπαστικό να το βλέπεις.
«Έχει κάνει κάποια ζημιά, αλλά είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι του Γκρίνταβικ μπορούν να βγάλουν κάτι θετικό από αυτό. Ο κόσμος έχει δείξει απίστευτη ανθεκτικότητα, μπορείτε να δει κανείς ότι είχε αντίκτυπο πάνω τους. Είναι μια δεμένη κοινότητα που θα μείνει ενωμένη και θα σταθεί ξανά στα πόδια της. Όπως μπορείτε να δείτε, τα ταξίδια είναι ασφαλή, οπότε όλοι είναι ευπρόσδεκτοι».
Η αισιοδοξία του Snorri φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τον πιο έμπειρο σεισμολόγο της Ισλανδίας, καθηγητή Páll Einarsson, ο οποίος βγήκε από τη σύνταξη για να μελετήσει τους χιλιάδες σεισμούς που συγκλονίζουν την πόλη. Ο ίδιος λέει ότι θα ήταν ευτυχής να επιστρέψει στο Γκρίνταβικ αλλά η κατάσταση είναι ακόμα πολύ ασταθής για να μετακινήσει την οικογένειά του πόσο μάλλον ολόκληρο τον πληθυσμό του χωριού.
Είπε στον Independent: «Αυτό το ανάχωμα φαίνεται ότι θα μπορούσε να στερεοποιηθεί υπόγεια και να μην βγει στην επιφάνεια και αυτή είναι η πιο ευνοϊκή επιλογή για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Αλλά το χειρότερο σενάριο είναι αυτή η ρωγμή γεμάτη μάγμα να φτάσει στην επιφάνεια στη μέση της πόλης ανάμεσα στα σπίτια του Γκρίνταβικ. Εάν αυτή η έκρηξη συνεχιστεί για τον ίδιο χρόνο, θα εξαλειφθεί. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα ανάχωμα που τρομάζει τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή - είναι ένα νέο κεφάλαιο μιας μεγάλης ιστορίας. Είχαμε ήδη τρεις εκρήξεις αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να τελειώσει με αυτό το ανάχωμα.
«Η απόφαση να επιστρέψω θα είναι πολύ δύσκολη και δεν θέλω να την πάρω. Κάθε μέρα τώρα φέρνει μια νέα κατάσταση. Η τελευταία έκρηξη ήταν το 1214 από τότε καμία δεν είχε συμβεί μέχρι το 2021, κάτι που σημαίνει 800 χρόνια ύπνου. Μπορεί τώρα να βρισκόμαστε στην αρχή μιας ενεργού ηφαιστειακής περιόδου για τους επόμενους δύο ή τρεις αιώνες».
Γύρω από τον κρατήρα ένας εθελοντής διασώστης είπε: «Νομίζω ότι θα γίνει σίγουρα το νούμερο ένα σημείο για selfie στην Ισλανδία. Αν δημιουργήσετε ένα κατάστημα fish and chips εκεί, θα τα πάει πολύ καλά. Οι Άγγλοι θα το λατρέψουν. Είναι εκπληκτικό που κανείς δεν τραυματίστηκε»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ