Μια από τις απολαύσεις μιας εκπομπής όπως το Doctor Who που περιλαμβάνει σχεδόν απεριόριστο ταξίδι στο χρόνο είναι ότι μπορεί να πάει οπουδήποτε και οπουδήποτε. Αυτό περιλαμβάνει τη μετάβαση στα κοσμικά άκρα.
Σε πολλές περιπτώσεις ο Dr. Who έχει πάει δισεκατομμύρια χρόνια στο μέλλον, στο τέλος του Σύμπαντος. Ο Γιατρός έχει επίσης βρεθεί στα πιο ακραία σημεία του μακρινού παρελθόντος, για παράδειγμα στη δημιουργία της Γης στο The Runaway Bride. Και σε μια περίπτωση πυροδότησε ένα δεύτερο Big Bang: την απίστευτα γρήγορη διαστολή της ύλης και της ενέργειας που οι κοσμολόγοι πιστεύουν ότι σηματοδότησε τη γέννηση του Σύμπαντος.
Στην πραγματικότητα, η αρχή και το τέλος του Σύμπαντος συνεχίζουν να προκαλούν την κατανόησή μας. Συγκεκριμένα, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς ξεκίνησε ο χρόνος και πώς ήταν στο πρώιμο Σύμπαν. Όσο για το μακρινό μέλλον και το αν θα τελειώσει ο χρόνος, αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο να το πούμε – και εξαρτάται εν μέρει από το τι εννοούμε με τον όρο «χρόνος».
To Bing Bang
Εάν πάμε προς τα πίσω, φαίνεται ότι τα πάντα στο Σύμπαν ήταν αρχικά συσσωρευμένα. Το συμπέρασμα είναι ότι, στην αρχή, τα πάντα συμπιέστηκαν σε μια απείρως μικροσκοπική κουκκίδα ή «μοναδικότητα» – όταν στη συνέχεια επεκτάθηκαν εκπληκτικά γρήγορα στη Μεγάλη Έκρηξη.
Είναι δελεαστικό να ρωτήσουμε τι συνέβη πριν από αυτό, αλλά οι περισσότεροι φυσικοί θα πουν ότι αυτό δεν έχει νόημα. «Ο χρόνος υπάρχει μόνο όπως υπάρχει το Σύμπαν», λέει η αστροφυσικός Emma Osborne στο Πανεπιστήμιο του York στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η στιγμή που δημιουργήθηκε το Σύμπαν είναι όταν ξεκίνησε ο χρόνος».
Είναι δελεαστικό να ρωτήσουμε τι συνέβη πριν από αυτό, αλλά οι περισσότεροι φυσικοί θα πουν ότι αυτό δεν έχει νόημα. «Ο χρόνος υπάρχει μόνο όσο υπάρχει το Σύμπαν», λέει η αστροφυσικός Emma Osborne στο Πανεπιστήμιο του York στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η στιγμή που δημιουργήθηκε το Σύμπαν είναι όταν ξεκίνησε ο χρόνος».
Παρόμοιες ιδέες μπορούν να βρεθούν στα γραπτά του χριστιανού φιλοσόφου Thomas Aquinas, λέει ο κβαντικός φυσικός Vlatko Vedral στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είπε ότι δεν έχει νόημα να ρωτάς τι έκανε ο Θεός πριν δημιουργηθεί το Σύμπαν, επειδή ο Θεός δημιούργησε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου, οπότε η ερώτηση δεν έχει νόημα».
Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πώς ακριβώς ήταν το Big Bang και τι συνέβη αμέσως μετά. «Νομίζω ότι είναι ακόμα πολύ ανοιχτό βιβλίο αυτή τη στιγμή», λέει η Osborne. Ένα βασικό ζήτημα είναι ότι η προτεινόμενη ιδιομορφία ήταν απείρως μικρή και απείρως πυκνή – και τα άπειρα σημαίνουν ότι δεν μπορούμε πραγματικά να περιγράψουμε τι συμβαίνει. Επειδή τα άπειρα προκαλούν τέτοια προβλήματα στις θεωρίες μας, ορισμένοι φυσικοί υποστηρίζουν ότι «οι μοναδικότητες δεν υπάρχουν πραγματικά», λέει ο θεωρητικός φυσικός Barak Shoshany στο Πανεπιστήμιο Brock στο St Catharines του Καναδά.
Αντίθετα, αποτελούν ένδειξη ότι η θεωρία που χρησιμοποιείται «δεν ισχύει πλέον». Επιπλέον, η πλειοψηφία του Σύμπαντος μας φαίνεται να αποτελείται από σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια. Δεν γνωρίζουμε τι είναι κανένα από τα δύο, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις για το πώς θα συμπεριφερόταν στις ακραίες συνθήκες του πρώιμου σύμπαντος.
Κατά συνέπεια, ορισμένοι κοσμολόγοι παίζουν με άλλες ιδέες. Ένα σενάριο είναι ότι υπάρχει «ένα υπερσύμπαν» που περιέχει το Σύμπαν μας μαζί με πολλά άλλα, λέει ο Vedral. Από αυτή την άποψη, η Μεγάλη Έκρηξη είναι «η αρχή για εμάς», αλλά συνέβη σε ένα ευρύτερο υπερσύμπαν για το οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτα. «Οι άνθρωποι αμφισβητούν όλο και περισσότερο [την ιδέα] ότι υπήρξε μια μοναδική αρχή».
Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι, από το Big Bang, ο χρόνος έχει κινηθεί μόνο προς μία κατεύθυνση. Βιώνουμε τον χρόνο να ρέει από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον, χωρίς ποτέ να διπλασιάζεται ή να αλλάζει πορεία. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από την εμπειρία μας από τον τρισδιάστατο χώρο, στον οποίο μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα.
Μια τέτοια εξήγηση, που συνδέεται με τον Αυστριακό φυσικό Ludwig Boltzmann, έχει να κάνει με την ποσότητα αταξίας ή «εντροπίας» στο Σύμπαν. Μια τράπουλα ταξινομημένη σε κοστούμια και κατά αριθμό έχει χαμηλή εντροπία, ενώ μια τράπουλα με ανακατεμένα έχει υψηλή εντροπία – και μια τράπουλα που είναι διάσπαρτη σε όλο το πάτωμα έχει ακόμη μεγαλύτερη εντροπία.
Στο Σύμπαν ως σύνολο, η ποσότητα της εντροπίας αυξάνεται συνεχώς. Μπορεί να υπάρχουν εντοπισμένες περιοχές όπου η εντροπία μειώνεται, για παράδειγμα αν τακτοποιήσουμε τη διάσπαρτη τράπουλα. Αλλά η εργασία που απαιτείται για να γίνει αυτό απελευθερώνει θερμότητα, η οποία αυξάνει την εντροπία αλλού.
Αυτή η σταθερή αύξηση της εντροπίας είναι μια πιθανή εξήγηση για το βέλος του χρόνου. Επειδή σε κάθε δεδομένη στιγμή είναι πολύ πιθανό η εντροπία να αυξηθεί παρά να μειωθεί, ο χρόνος κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση της υψηλότερης εντροπίας. Ωστόσο, αυτή η εξήγηση έχει ένα πρόβλημα. Υποθέτει ότι το Σύμπαν ξεκίνησε σε μια κατάσταση χαμηλής εντροπίας, γιατί αν η εντροπία ήταν υψηλή μετά το Big Bang, δεν θα μπορούσε να αυξηθεί. «Στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι έχουμε αποδείξεις για αυτό», λέει ο Vedral.
Η καλύτερη εικόνα που έχουμε για το πρώιμο Σύμπαν προέρχεται από την αμυδρή ακτινοβολία που ονομάζεται κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων, η οποία έρχεται σε εμάς από κάθε γωνιά του ουρανού. Το μοτίβο της ακτινοβολίας είναι “πολύ εντροπικό αν μη τι άλλο”.
Με άλλα λόγια, η κατάσταση που παρατηρούμε στο αρχαιότερο Σύμπαν δεν φαίνεται σαν μια πολύ εύλογη αφετηρία από την οποία θα εκτοξευθεί το βέλος του χρόνου. «Η τρέχουσα προσέγγιση είναι ότι απλώς θα υποθέσουμε ότι ήταν μια κατάσταση χαμηλής εντροπίας», λέει η φιλόσοφος Emily Adlam στο Πανεπιστήμιο Chapman στο Orange της Καλιφόρνια. «Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για αυτό, απλώς ήταν».
Μια πιθανή εξήγηση είναι να υποθέσουμε ξανά ότι υπάρχουν και άλλα σύμπαντα εκτός από το δικό μας. «Υπάρχουν ένα σωρό σύμπαντα και όλα είχαν διαφορετικές αρχικές καταστάσεις», λέει ο Adlam. Ωστόσο, συνειδητά όντα σαν εμάς θα μπορούσαν πιθανώς να υπάρχουν μόνο σε σύμπαντα που έχουν αυξανόμενη εντροπία.
«Τυχαίνει να βρισκόμαστε στο ένα [σύμπαν] που είχε χαμηλή εντροπία στην αρχή», λέει ο Adlam. Τα σύμπαντα που ξεκινούν με υψηλή εντροπία δεν θα υποστήριζαν τη ζωή, άρα δεν θα υπήρχε κανείς τριγύρω να κάνει την ερώτηση. Ωστόσο, αυτό περιλαμβάνει την υπόθεση της ύπαρξης άλλων συμπάντων, που είναι ένα μεγάλο άλμα.
Ο Adlam λοιπόν προτιμά μια άλλη προσέγγιση. «Η διαδρομή που προτιμώ είναι να αμφισβητήσουμε το επεξηγηματικό παράδειγμα που χρησιμοποιούμε εδώ», λέει. Διαισθητικά, εξηγούμε τι συμβαίνει τώρα αναφερόμενοι σε αυτό που συνέβη πριν: τα γεγονότα της Τρίτης εξηγούν τα γεγονότα της Τετάρτης. Αλλά αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα όταν σκεφτόμαστε τη Μεγάλη Έκρηξη και το πρώιμο Σύμπαν.
«Μπορούμε να εξηγήσουμε τα πράγματα μόνο κοιτάζοντας προηγούμενα πράγματα, οπότε φυσικά δεν μπορείτε να εξηγήσετε την αρχική κατάσταση», λέει ο Adlam. Το πιο σημαντικό πράγμα, υποστηρίζει ο Adlam, είναι η ιστορία του Σύμπαντος να είναι συνεπής, χωρίς αντιφάσεις ή παράδοξα όπως οι άνθρωποι που πηγαίνουν πίσω στο χρόνο και σκοτώνουν τους παππούδες τους. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να βιώνουμε μόνο μια μονόδρομη ροή του χρόνου – ελαχιστοποιεί τις ευκαιρίες για τέτοια παράδοξα.
Αλλά τα θεμέλια αυτής της εσωτερικά συνεπούς ιστορίας μπορεί να είναι αντιδιαισθητικά. Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι το Σύμπαν κινείται βήμα προς βήμα από το παρελθόν στο μέλλον. «Του δίνετε μια αρχική κατάσταση», λέει ο Adlam. Στη συνέχεια, όπως ένας υπολογιστής, “κάνει έναν υπολογισμό και παράγει το ιστορικό ένα βήμα τη φορά, σε κάποιο είδος διατεταγμένης διαδικασίας.” Ίσως όμως να μην λειτουργεί έτσι. «Αυτό που πραγματικά θέλετε να σκεφτείτε είναι το Σύμπαν να αποφασίσει ολόκληρη την ιστορία ταυτόχρονα», λέει ο Adlam.
Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο το παρελθόν που έχει διορθωθεί, είναι και το μέλλον, απλά δεν ξέρουμε ακόμα τι είναι. Ο Adlam το συγκρίνει αυτό με την επίλυση ενός sudoku. Σε αυτά τα δημοφιλή παζλ, οι αριθμοί πρέπει να τοποθετούνται σε ένα πλέγμα εννέα προς εννέα με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε σειρά, κάθε στήλη και κάθε τετράγωνο τρία προς τρία να περιέχει τα ψηφία ένα έως εννέα. «Στο παιχνίδι του sudoku, δεν ξεκινάς από τη μία πλευρά και πηγαίνεις προς την άλλη πλευρά», λέει ο Adlam. “Απλώς επιλέγετε μια λύση με τρόπο που υπακούει σε όλους τους κανόνες και είναι συνεπής.
Σκεφτείτε ότι το Σύμπαν το κάνει αυτό.” Αν αυτή η άποψη του χρόνου είναι σωστή, «δεν υπάρχει ιδιαίτερη αρετή στο να εξηγούνται τα πράγματα με προηγούμενα πράγματα», λέει ο Adlam. Αντίθετα, το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν εξαρτώνται το ένα από το άλλο με τρόπους που δεν καταλαβαίνουμε.
Η γλώσσα μας μας απογοητεύει εδώ, γιατί βασίζεται τόσο στην υπόθεση της μονόδρομης ροής του χρόνου. Η παραπάνω εξήγηση αναφέρεται στο ότι το Σύμπαν έκανε έναν γιγαντιαίο υπολογισμό, σαν να υπήρχε μια στιγμή που δεν τον είχε κάνει και μια μεταγενέστερη στιγμή που το έκανε.
Αλλά αν αυτή η ερμηνεία είναι σωστή, τότε έννοιες όπως «πριν» και «μετά» δεν ισχύουν πραγματικά. Ίσως χρειαστεί να καθίσετε και να το σκεφτείτε για ένα λεπτό. Τώρα ας πάμε μέχρι το άλλο άκρο της γραμμής χρόνου και ας εξετάσουμε το τέλος του Σύμπαντος. Πώς μπορεί να τελειώσει ο κόσμος και τι θα συμβεί στη ροή του χρόνου;
Πώς θα τελειώσει ο κόσμος, άρα και ο χρόνος
Οι κοσμολόγοι έχουν επινοήσει διάφορα πιθανά σενάρια για το τέλος του Σύμπαντος, το καθένα με διαφορετικές επιπτώσεις. Με βάση τις μέχρι σήμερα παρατηρήσεις μας, μερικά φαίνονται πιο πιθανά από άλλα. Μια ιδέα που κάποτε φαινόταν πολλά υποσχόμενη, αλλά τώρα φαίνεται απίθανη, είναι το Big Crunch.
Αυτή είναι η ιδέα ότι η έλξη της βαρύτητας θα σταματήσει τελικά τη διαστολή του Σύμπαντος και θα αναγκάσει τα πάντα να έρθουν ξανά μαζί – με αποκορύφωμα μια ιδιομορφία που τελειώνει το Σύμπαν, μια αντίστροφη Μεγάλη Έκρηξη. Αυτό θα σήμαινε οριστικό τέλος στη ροή του χρόνου.
Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1990 υπήρχαν στοιχεία ότι η διαστολή του Σύμπαντος επιταχύνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βαρύτητα δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να τη σταματήσει. «Δεν φαίνεται να υπάρχει εύλογος τρόπος για να φτάσουμε σε μια μεγάλη κρίση από την τρέχουσα κοσμολογία», λέει η κοσμολόγος Katie Mack στο Perimeter Institute for Theoretical Physics στο Waterloo του Οντάριο.
Ο μόνος δυνατός τρόπος θα ήταν η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια που επιταχύνει την επέκταση να αλλάξει τη συμπεριφορά της. «Αν είναι κάτι που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου», λέει η Mack, «τότε θα μπορούσε κανείς να συλλάβει μια εκδοχή της σκοτεινής ενέργειας που θα άλλαζε από τη δημιουργία επέκτασης στη δημιουργία συμπίεσης». Ωστόσο, αυτό είναι απλώς εικασίες. «Δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο».
Ένα άλλο σενάριο που θεωρείται επίσης απίθανο είναι το Big Rip. Σε αυτό το φανταστικό μέλλον, «η σκοτεινή ενέργεια κάπως στριμώχνεται», λέει η Mack. Καθώς οι γαλαξίες απομακρύνονται και το Σύμπαν γίνεται όλο και πιο άδειο, η σκοτεινή ενέργεια γίνεται πιο κυρίαρχη. Τελικά η σκοτεινή ενέργεια γίνεται τόσο ισχυρή που πρώτα διαλύει τους γαλαξίες και μετά καταστρέφει και το ίδιο το διάστημα.
Είναι μια δραματική θεωρία, αλλά «οι περισσότεροι κοσμολόγοι δεν την παίρνουν στα σοβαρά ως πιθανότητα», λέει η Mack. Αυτό συμβαίνει γιατί φαίνεται να απαιτεί αυξανόμενες ποσότητες ενέργειας, χωρίς προφανή πηγή. «Δεν είναι σαφές εάν ένα Big Rip αποκλείεται από κάποιες θεμελιώδεις αρχές του Σύμπαντος».
Μια τρίτη ιδέα είναι η αποσύνθεση υπό κενό. Αυτό το σενάριο εξαρτάται από τη συμπεριφορά του πεδίου Higgs: ενός ενεργειακού πεδίου που διαπερνά ολόκληρο το Σύμπαν και παίζει βασικό ρόλο στο να προκαλέσει τα σωματίδια να έχουν μάζα. Το 2012, ερευνητές στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων εντόπισαν το σχετικό σωματίδιο, το μποζόνιο Higgs, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του πεδίου. «Το πεδίο Higgs είναι το πιο σημαντικό πράγμα», λέει η Mack. «Το σωματίδιο είναι ακριβώς όπως γνωρίζουμε ότι το πεδίο Higgs είναι εκεί».
Οι κοσμολόγοι πιστεύουν ότι το πεδίο Higgs δεν είχε πάντα την ίδια ένταση. «Το πεδίο Higgs άλλαξε στο πολύ πρώιμο Σύμπαν», λέει η Mack. «Έθεσε τις προϋποθέσεις ώστε η φυσική να είναι όπως είναι σήμερα. Έδωσε τη δυνατότητα για την ύπαρξη ατόμων και μορίων και όλα αυτά, δημιουργώντας το μείγμα θεμελιωδών δυνάμεων και σωματιδίων που βιώνουμε.»
Από τότε το πεδίο Higgs είναι σταθερό, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει ξανά. Αν συνέβαινε αυτό, θα εμφανιζόταν ένα είδος φούσκας, μέσα στην οποία οι νόμοι της φυσικής ήταν διαφορετικοί. «Θα άλλαζε το μείγμα των σωματιδίων που υπάρχει, θα άλλαζε το μείγμα των δυνάμεων, θα άλλαζε τη δομή της σωματιδιακής φυσικής με τρόπο που με οποιοδήποτε μέτρο θα την καθιστούσε αβίωτη», λέει η Mack.
Και δεν θα σταματούσε εκεί. «Αυτή η φυσαλίδα θα μπορούσε να επεκταθεί περίπου με την ταχύτητα του φωτός και να καταστρέψει τα πάντα», λέει η Mack. «Θα μας σκότωνε τελείως». Τα καλά νέα είναι ότι η διάσπαση του κενού είναι μόνο μια θεωρητική πιθανότητα και θα συμβεί μόνο τρισεκατομμύρια χρόνια στο μέλλον. «Αλλά είναι επίσης ένα τυχαίο γεγονός, λέει η Mack, «έτσι δεν μπορούμε πραγματικά να προβλέψουμε πότε ή πού μπορεί να συμβεί».
Τέλος, το πιο ευρέως αποδεκτό σενάριο για το τέλος του Σύμπαντος είναι ο λεγόμενος θερμικός θάνατος. Είναι ένα ελαφρώς συγκεχυμένο όνομα, γιατί υπονοεί ότι το Σύμπαν πρόκειται να καεί, ενώ στην πραγματικότητα σημαίνει το αντίθετο. Ο θερμικός θάνατος θα ήταν αργός και κρύος. Η ιδέα είναι αρκετά απλή.
Επί του παρόντος, το Σύμπαν διαστέλλεται και οι γαλαξίες πετούν μακριά ο ένας από τον άλλο. Γρήγορα προς τα εμπρός η ταινία και τελικά οι γαλαξίες θα είναι τόσο μακριά μεταξύ τους που το φως από έναν γαλαξία δεν φτάνει ποτέ στους άλλους. Καθώς η ύλη απλώνεται, τα αστέρια θα ξεμείνουν από καύσιμα και θα σκοτεινιάσουν.
Τελικά, θα επιτευχθεί η μέγιστη εντροπία: όλα θα είναι όσο πιο διάσπαρτα είναι δυνατόν. Δεν θα υπάρξει ζωή, και πράγματι τίποτα ενδιαφέρον, ποτέ ξανά. Αυτός ο προβλεπόμενος θερμικός θάνατος είναι τόσο μακριά στο μέλλον που το μυαλό μας δεν μπορεί να κατανοήσει την έκταση του χρόνου που εμπλέκεται. Ο θερμικός θάνατος έχει περίεργες επιπτώσεις στη ροή του χρόνου. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, το βέλος του χρόνου είναι στενά συνδεδεμένο με την αυξανόμενη εντροπία, αλλά μέχρι τη στιγμή του θερμικού θανάτου η εντροπία θα έχει μεγιστοποιηθεί.
«Η εντροπία δεν μπορεί να αυξηθεί», λέει η Mack. «Δεν υπάρχει μελλοντική κατεύθυνση και χάνεις το βέλος του χρόνου». Ωστόσο, ένα άλλο είδος βέλους του χρόνου μπορεί να συνεχιστεί, λέει ο Adlam. Αν μέρος του λόγου που ο χρόνος πηγαίνει μόνο με έναν τρόπο είναι να διασφαλιστεί η συνέπεια και να αποφευχθούν οι αντιφάσεις και τα παράδοξα, τότε δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει η ροή του χρόνου με τον θερμικό θάνατο.
«Κατά μία έννοια, θα υπάρχει πάντα αυτή η υποκείμενη γραμμική δομή, την οποία θα μπορούσατε να ονομάσετε το βέλος του χρόνου», λέει. Ωστόσο, κανένας άνθρωπος ή άλλο συνειδητό ον δεν θα ήταν εκεί για να βιώσει αυτή την κατάσταση. «Απλώς δεν θα μπορούσατε να έχετε ένα άτομο με συνείδηση σε αυτή την κατάσταση», λέει ο Adlam.
«Πιθανώς μέρος αυτού που χρειάζεται για να είσαι συνειδητός είναι να έχεις την ικανότητα να σχηματίζεις αναμνήσεις και να έχεις διαδικασίες σκέψης». Αυτές οι διαδικασίες βασίζονται σε πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που είναι δυνατές μόνο όταν αυξάνεται η εντροπία. Μόλις σταματήσει αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα συνείδησης ή μνήμης.
«Μπορείς ακόμα να μιλάς για την ιδέα ότι ο χρόνος περνά, απλώς δεν περνά προς μια κατεύθυνση», λέει η Mack. «Δεν είναι ότι δεν υπάρχει, απλώς δεν έχει νόημα πια». «Νομίζω ότι ο χρόνος έχει πολλά πρόσωπα», λέει ο Adlam. Το ένα είναι μια «αντικειμενική φυσική δομή», η οποία θα εξακολουθούσε να υπάρχει ακόμη και στον θερμικό θάνατο. «Αλλά υπάρχουν επίσης πολλά πράγματα να κάνουμε με την υποκειμενική μας εμπειρία για τον χρόνο», λέει. «Αυτά τα πράγματα μπορεί να φύγουν τελικά».
Πηγή: bbc.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ