Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

NASA: Στο μάτι του ιπτάμενου αστεροσκοπείου το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου


Νυχτερινές πτήσεις στον ενάεριο χώρο της Χιλής έκανε το ιπτάμενο Στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο Υπέρυθρης Αστρονομίας της NASA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy – SOFIA). Το ιπτάμενο τηλεσκόπιο επιδιώκει να παρατηρήσει ένα μικρό τμήμα του σύμπαντος για να γίνει καλύτερη κατανοητή η διαδικασία της γένεσης των αστέρων.

Το SOFIA είναι ένα τεχνολογικά εξελιγμένο αεροσκάφος Boeing 747, στο οποίο έχει προσαρμοστεί ένα τηλεσκόπιο. Το τηλεσκόπιο αυτό μπορεί να παρατηρεί το σύνολο του υπέρυθρου φάσματος, ενώ έφτασε στη Χιλή αυτό τον μήνα, πραγματοποιώντας την πρώτη ερευνητική επίσκεψή του στη Νότια Αμερική αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

«Είμαστε ένα αστεροσκοπείο υπερύθρων και συμπληρώνουμε το κενό μεταξύ του ορατού φωτός και των ακτίνων Χ για τους αστρονόμους, προκειμένου να μελετήσουν το σύμπαν» δήλωσε ο Εντ Χάρμον, υπεύθυνος λειτουργίας του SOFIA.

Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου



Η βασική αποστολή του αναφερόμενου ιπτάμενου αστεροσκοπείου στη Χιλή είναι η συλλογή στοιχείων για το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, που αποτελεί έναν από τους πιο κοντινούς γαλαξίες στον δικό μας γαλαξία. Η παρατήρηση του αναφερόμενου γαλαξία γίνεται πιο εύκολη από την πλεονεκτική γεωγραφική θέση του Σαντιάγκο.

Η ίδια επιστημονική ομάδα συνέλεξε δεδομένα για έναν αριθμό ουρανίων σωμάτων, τα οποία είναι ορατά μόνο από το νότιο ημισφαίριο της γης.



Ο Χάρμον δήλωσε ότι το SOFIA χαρτογραφεί υπέρυθρες παρατηρήσεις για χρόνια, ενώ ο ίδιος ελπίζει ότι οι πρόσφατες πτήσεις στη Χιλή μπορούν να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της μελέτης. Η αποστολή διάρκειας δύο εβδομάδων στη Χιλή άρχισε στις 18 Μαρτίου.

«Η αποστολή μας εδώ στη Χιλή θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε αυτή την πρόταση και ελπίζω ότι θα παραγάγουμε ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό σύγγραμμα για το Νέφος του Μαγγελάνου και τα χαρακτηριστικά του, στο κοντινό μέλλον» δήλωσε ο Χάρμον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ