Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κυβέρνηση να εξειδικεύσει τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, με τα σενάρια που κυκλοφορούν να αναφέρονται σε ριζική αλλαγή της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία κατηγορείται για τους υψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατ’ αποκλειστικότητα στην εφημερίδα Realnews, που κυκλοφορεί αύριο, μέσα στον Μάιο θα ανακοινώσει τη σχετική δέσμη των προτάσεων. Άλλωστε σήμερα ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι “πολύ σύντομα, θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης».
Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν έπαψα ποτέ να τονίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας. Είναι κάτι το οποίο, προφανώς, μας απασχολεί ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων εμείς αναπτύσσουμε και δρομολογούμε, όπως το έχουμε κάνει εδώ και αρκετούς μήνες, τις δικές μας εθνικές δράσεις. Και η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα τόνιζει ο πρωθυπουργός.
Τα σενάρια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι αναμένεται να αυξηθεί η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει ένα εθνικό σχέδιο μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό οι τιμές της λιανικής να πλησιάσουν τα προ κρίσης επίπεδα (δηλαδή τις τιμές του 2021), περίπου σε 0,16€/kWh. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο η αντίστοιχη τιμή της κιλοβατόρας φτάνει σε 0.33 – 0,35 ευρώ, αν αφαιρεθούν οι όποιες επιδοτήσεις ισχύουν.
Όπως όλα δείχνουν μεταξύ των μέτρων που συζητιούνται είναι και η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τη μορφή που έχει σήμερα. Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, με όριο τα 100 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Σήμερα η τιμή μπορεί να αγγίζει και τα 240 ευρώ. Το επιπλέον ποσό θα επιδοτείται από τον Προϋπολογισμό.
Τα τέσσερα επικρατέστερα σενάρια
Από τις λύσεις που εξετάζει η κυβέρνηση επικρατέστερες θεωρούνται οι παρακάτω:
1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
2. Διαφορετικό πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
4. Αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.
Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Ενέργειας, ενόψει και της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί. «Χωρίς ποτέ να κρύβουμε τα εμπόδια της συγκυρίας, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά εξαντλώντας τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας».
Ο πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά διαβεβαίωσε ότι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη, ενώ σημείωσε ότι “οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ