Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Βλεφαροπλαστική: Ποια τα οφέλη για την υγεία μας;


Πολλαπλά είναι τα αισθητικά αλλά και τα λειτουργικά οφέλη που προσφέρει η βλεφαροπλαστική άνω και κάτω βλεφάρου. Εκτός από νεανικότερη εμφάνιση, η επέμβαση μπορεί να βελτιώσει το οπτικό πεδίο και να απαλλάξει από τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση των μυών του μετώπου, που κάνει ο ασθενής προκειμένου να ανασηκώσει τα φρύδια και να δει καλύτερα.

Παράλληλα, είναι καθοριστική η συμβολή της στη βελτίωση της ψυχολογίας, αλλά και της προσωπικής όσο και επαγγελματικής ζωής, λόγω της πιο ελκυστικής εμφάνισης που προσφέρει.

«Τα μάτια είναι το επίκεντρο της προσοχής μας όταν γνωρίζουμε κάποιον ή όταν συνομιλούμε μαζί του. Είναι μια περιοχή που προδίδει την ηλικία, αφού ένα πρόσωπο μπορεί να κριθεί ως γερασμένο και λιγότερο ελκυστικό εάν παρουσιάζει μια όψη κουρασμένη εξαιτίας του λίπους και της χαλαρής επιδερμίδας των βλεφάρων. Εκτός όμως από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί η πτώση τους, η δερματοχάλαση, όπως ονομάζεται η περίσσεια του δέρματος στα βλέφαρα, μπορεί να προκαλέσει πολλά λειτουργικά συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η δυσκολία στο άνοιγμα των άνω βλεφάρων και η περιορισμένη περιφερική όραση με αποκλεισμό του οπτικού πεδίου. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική χρήση των ινιακών και μετωπιαίων μυών, με αποτέλεσμα κεφαλαλγία τάσης, δηλαδή ύπαρξη διάχυτου πονοκεφάλου, ήπιας έως μέτριας έντασης που δίνει την αίσθηση σφιξίματος στον ασθενή», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.


Οι αλλαγές που συντελούνται στο βλέφαρο οφείλονται σε έναν συνδυασμό εκφυλιστικών και παθολογικών διεργασιών που μεταβάλλουν το δέρμα και τις δομές πέριξ του οφθαλμικού κόγχου. Η δερματοχάλαση είναι αποτέλεσμα της γήρανσης του δέρματος και των δομών του βλεφάρου και του φρυδιού.

Με την πάροδο της ηλικίας, το κογχικό διάφραγμα, το οποίο είναι ένα διαστελλόμενο ανατομικό στρώμα του βλεφάρου, αποδυναμώνεται. Λόγω της βαρύτητας, το υπάρχον λίπος μετατοπίζεται προς τα κάτω και προς τα εμπρός. Η προκύπτουσα, λόγω της γήρανσης, απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος δημιουργεί επιπλέον επιδερμίδα για την κάλυψη του προεξέχοντος λίπους.

Η πλαστική χειρουργική στην περιοχή των ματιών είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αισθητικής του προσώπου αλλά και διόρθωσης των προβλημάτων που προκαλεί η δερματοχάλαση. Η βλεφαροπλαστική, ιδίως των άνω βλεφάρων, είναι μία από τις πιο συχνά εκτελούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην αισθητική χειρουργική προσώπου.

Tα τελευταία 20 χρόνια o αριθμός των βλεφαροπλαστικών διαρκώς αυξάνεται. Σε αυτήν αποφασίζουν να υποβληθούν συχνότερα οι γυναίκες και μάλιστα αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους σε νεότερη ηλικία απ’ ότι οι άνδρες. Σε λειτουργική βλεφαροπλαστική μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και νέοι άνθρωποι, ενώ η αισθητική βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται συχνότερα μετά την πέμπτη δεκαετία της ζωής, δηλαδή σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών.

Παλαιότερα, οι χειρουργοί έτειναν να εκτελούν πιο επεμβατικές βλεφαροπλαστικές, ενώ σήμερα είναι πιο συντηρητικοί και λιγότερο επεμβατικοί, διατηρώντας τον οφθαλμικό μυ και το λίπος του κόγχου, επειδή έτσι διατηρείται η πληρότητα της περιοφθαλμικής περιοχής, αποτρέποντας την εμφάνιση του γερασμένου κοίλου οφθαλμικού κόγχου.

Όσοι υποβάλλονται σε αυτήν απαλλάσσονται από:

§ Το χαλαρό δέρμα που δημιουργεί πτυχές ή διαταράσσει το φυσικό περίγραμμα του άνω βλεφάρου

§ Τις εναποθέσεις λίπους που εμφανίζονται ως πρήξιμο τόσο στο άνω όσο και στο κάτω βλέφαρο

§ Τις σακούλες κάτω από τα μάτια

§ Τα χαμηλωμένα κάτω βλέφαρα που αποκαλύπτουν το λευκό χρώμα κάτω από την ίριδα

§ Την περίσσεια δέρματος και τις λεπτές ρυτίδες που εμφανίζονται στο κάτω βλέφαρο.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου. Πριν από την επέμβαση ενδεχομένως να χρειαστεί τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής που τυχόν λαμβάνει ο ασθενής για τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης, όπως ασπιρίνη ή βαρφαρίνη, προκειμένου να αποφευχθεί η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Στα άνω βλέφαρα πραγματοποιείται μια τομή κατά μήκος της φυσικής πτυχής των βλεφάρων. Ο χειρουργός αφαιρεί το λίπος και την περίσσεια του δέρματος και κλείνει την τομή. Η ίδια διαδικασία γίνεται και στο κάτω βλέφαρο, με τη διαφορά ότι η τομή γίνεται ακριβώς κάτω από τις κάτω βλεφαρίδες ή στο εσωτερικό του βλεφάρου. Η βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρων διαρκεί μόλις 1 ώρα. Για τη διόρθωση των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα κάτω βλέφαρα απαιτείται περισσότερος χρόνος, ο οποίος δεν ξεπερνά συνήθως τις 2 ώρες. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα (παρουσία συνοδού) και επιστρέφει στο ιατρείο σε 5 ημέρες για την αφαίρεση των ραμμάτων.

«Μετά το πέρας της περιόδου ανάρρωσης, η οποία διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα, ο ασθενής απολαμβάνει μια πιο νεανική εμφάνιση και ένα λαμπερό και καθαρό βλέμμα, απαλλαγμένο από κάθε πρόβλημα που δυσκόλευε την όρασή του», καταλήγει ο κ. Βελημβασάκης.Κωνσταντίνος Λυρίδης
ring@ringnetworks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ