Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Η Νορβηγία κλείνει τα λιμάνια της για τα ρωσικά πλοία – Επιτρέπει μόνο τα αλιευτικά


Η Νορβηγία αποφάσισε να εφαρμόσει νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και έτσι υιοθέτησε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύοντας την είσοδο των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της. Παρόλα αυτά, εξαίρεση θα αποτελούν τα ρωσικά αλιευτικά, καθώς η χώρα δεσμεύεται με συνθήκες του 1920 και από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η απαγόρευση των σκαφών που φέρουν ρωσική σημαία να αγκυροβολούν στα νορβηγικά λιμάνια θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαΐου και δεν θα αφορά τα αλιευτικά σκάφη, πολλά από τα οποία ξεφορτώνουν την ψαριά τους στη Νορβηγία, ούτε το Σβάλμπαρντ. Το νορβηγικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής διέπεται από μια συνθήκη της δεκαετίας του 1920 που επιτρέπει σε όλες τις χώρες που την υπέγραψαν, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, να επιδίδονται σε οικονομικές δραστηριότητες στη βάση της ισότητας.

«Οι κυρώσεις είναι το κύριο μέσο πίεσής μας στο ρωσικό καθεστώς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Άνικεν Χούτφελντ. «Είναι καθοριστικής σημασίας να είμαστε στο πλευρό της ΕΕ και άλλων χωρών ώστε να συνεχίσουμε να περιορίζουμε την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ακόμη, το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η Νορβηγία φοβόταν πως ένα κλείσιμο των λιμανιών της για τα ρωσικά πλοία θα έθετε σε κίνδυνο τη διμερή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της αλιείας. Από το 1976, χάρη σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο και θεωρείται πρότυπο, η Νορβηγία και η Ρωσία συμφωνούν για τις ποσοστώσεις των ψαριών πολλών ειδών στη θάλασσα του Μπάρεντς, που φιλοξενεί κυρίως ένα πολύτιμο απόθεμα βακαλάων. Σύμφωνα με το Όσλο, η εξαίρεση που θα δοθεί στα αλιευτικά σκάφη όσον αφορά την πρόσβαση στα λιμάνια, συνάδει με τις κυρώσεις της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ