Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Πόσο πρέπει να γυμνάζεσαι για να φτάσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα;


Οι ειδικοί δεν σταματούν να το λένε, αλλά και να το αποδεικνύουν με μελέτες. Η γυμναστική μπορεί να λειτουργήσει ως ένα… χάπι αντιγήρανσης, χαρίζοντας μακροζωία. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, όμως, πράγματι οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά, είναι σε καλή «φόρμα» και ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να θεωρούνται ότι είναι 10-20 χρόνια νεότεροι βιολογικά από τη χρονολογική τους ηλικία.

Άσκηση για μακροζωία

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα ή συνολικά 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

«Για μακροζωία, σαφώς αρκούν 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Δρ. I-Min Lee, καθηγητής επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, μιλώντας στους New York Times.

Τώρα, όσον αφορά το είδος της άσκησης που θα επιλέξετε δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Αν και το CDC συνιστά 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ ή ποδηλασία.

Μαζί με την αερόβια άσκηση, οι ειδικοί συνιστούν δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Δες πώς θα τα καταφέρεις

Ενεδεχομένως, αυτά τα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας να σου ακούγονται πολλά, ίσως και να σε αγχώνουν, αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου για έναν τέτοιο τακτικό προγραμματισμό. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μπορείς να κατανείμεις τα 150 λεπτά αθλητικής δραστηριότητας με οποιονδήποτε τρόπο ταιριάζει στο πρόγραμμά σου. Είτε πρόκειται για μικρότερες προπονήσεις πολλές φορές την ημέρα, είτε για μερικές μεγάλες προπονήσεις.

«Ακόμα κι αν δεν μπορείς να ενσωματώσεις 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας στην ημέρα σου, οποιαδήποτε σωματική άσκηση, είναι καλύτερη από την παντελή έλλειψη. Οι ενήλικες με λιγότερο καθιστική ζωή που έχουν οποιαδήποτε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, έχουν κάποια οφέλη για την υγεία», σύμφωνα με τους New York Times.

Αυτό, λοιπόν, που κρατάμε, είναι πως αν θέλουμε να θέλουμε να φτάσουμε στα βαθιά γεράματα, εκτός από καλή διατροφή, χρειάζονται και 30 λεπτά την ημέρα γυμναστική. Αν το σκεφτείς καλά, δεν είναι πολύ. Άσε στην άκρη το κινητό, μείνε μακριά για λίγο από τα social media και κάνε κάτι πραγματικά ωφέλιμο και υγιεινό για εσένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ